MHP MYK’ya giren yeni isimler ile MHP MYK’dan çıkan önemli isimler. MHP’de yönetim değişiyor başkanlık divanın yarısının değişebileceği belirtiliyor. Emin haluk Ayhan gibi MHP’nin ağır abileri gitti yerine İbrahim Çiftçi gibi isimler geldi. Bahçeli’nin yeni A Takımı yeni isimlerden oluşacak gibi.
MHP MYK yeni isimler kimler gitti kimler geldi sorusu. Bahçe, Yeni A Takımı’nı yeni isimlerden kuruyor. İşte MHP’de 13. olağan kurultayı sonrası oluşan MYK listesi ve Başkanlık divanı üyesi olacak yeni isimler. Hangi MHP Genel Başkan Yardımcıları değişiyor çok önemli MHP’li isimler artık Genel merkez’de olmayacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 10. kez genel başkan seçildiği 13. Olağan Büyük Kurultay’da parti yönetiminde yarı yarıya değişim oldu. Yeni MYK listesinde Başkanlık Divanı üyeleri büyük ölçüde korunurken kadın üye sayısı düştü. Kongrede ana gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uzun süredir çağrısını yaptığı HDP’nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame oldu.
İŞTE MHP MYK 75 KİŞİLİK LİSTE
Blok liste ile gidilen seçimlerde delegeler, 75 asil ve 25 yedekten oluşan MYK ile 9 asil 5 yedekten oluşan MDK için 29 sandıkta oy verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, MHP’nin yeni MYK asil üyeleri şu isimlerden oluştu: “Edip Semih Yalçın, İsmet Büyükataman, Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter, İsmail Faruk Aksu, Mustafa Kalaycı, Mevlüt Karakaya, Sadir Durmaz, Yaşar Yıldırım, Kamil Aydın, Fatih Çetinkaya, Kadir Şekerci, Abdurrahman Başkan, Tamer Osmanağaoğlu, İsmail Özdemir, Ahmet Özyürek, Mehmet Celal Fendoğlu, Muharrem Varlı, Mehmet Taytak, Sermet Atay, Cemal Çetin, Hayati Arkaz, Nevin Taşlıçay, Ferhat Çakıroğlu, Özgür Bayraktar, Nur Tuğba Aktay, Murat Kotra, Volkan Dudu, Yüksel Kaleci, Nevzat Ünlütürk, Abdullah Bahadır Alperen, Davut Haskırış, İbrahim Özbay, Adem Yurdagül, Ali Uçak, Seçkin Odabaşı, Afşin Birben, Ahmet Kürşat Azkur, Bülent Maşaoğlu, Derya Bulut, Bahadır Bumin Özarslan, Ahmet Yiğit Yıldırım, Turah Şahin, Filiz Kılıç, Emrullah Türe, Ahmet Savaş Çolak, Hüseyin Yıldız, Eyüp Gönültaş, Tarkan Toper, Pelin Yılık, Gökhan Türkeş Öngel, İbrahim Uzun, Murat Turna, Turan Şener, İbrahim Çiftçi, Mehmet Duygulu, İbrahim Ünal, Volkan Uygunuçarlar, Musa Küçük, Hasan Özarslan, Ömer Çağlar Yılmaz, Deniz Depboylu, Uğur Öztürk, Necmi Yıldırım, Serdar Soydan, İdris Aydın, Ahmet Selim Yurdakul, Cengiz Şahin, Fevzi Altuntaş, Yavuz Tellioğlu, Şahin Gürz, Beşir Tatar, Muhammed Köse, Hüseyin Edis ve Ömer Ekici” Partinin MDK asil üyeliklerine de Halil Öztürk, Niyazi Paksoy, Kürşat Türker Ercan, Duygu Kurban Gözüoğlu, Taner Gökçek, Muhammet Tekin, Cemil Yavuz Aksu, Emin Alper Öztürk ve Fazıl Çağrı Kuş seçildi.
SALONDA SLOGAN ATILMADI
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin en rahat kurultayı olarak nitelendirilen 13. Olağan Büyük Kurultay pandemi koşulları nedeniyle seyircisiz yapıldı. Sadece parti delegeleri, yöneticileri, milletvekilleri ve görevlilerin bulunduğu salonda slogan da atılmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaklaşık 1 saat süren konuşması da sakin bir ortamda dinlendi. Tüm delegelerin oyuyla aday gösterilen Bahçeli, firesiz oyla yeniden genel başkan seçildi.
BAHÇELİ MYK’NIN YARISINI DEĞİŞTİRDİ
MHP lideri Bahçeli, partisini 2023 seçimlerine taşıyacak kadrosunda yarı yarıya değişikliğe gitti. Partinin en üst karar organı 75 kişilik Merkez Yönetim Kurulu’nda 37 isim değişti. Yeni MYK’da Başkanlık Divanı Üyesi Emin Haluk Ayhan, Hidayet Vahapoğlu, mevcut milletvekilleri Ayşe Sibel Ersoy, Sefer Aycan ile eski milletvekilleri Zuhal Topçu, Ruhsar Demirel ve Mehmet Parsak’ın yer almaması dikkat çekti.
KADIN ÜYE SAYISI 10’DAN 6’YA DÜŞTÜ
75 kişilik MYK’da kadın üye sayısı 10’da 6’ya düştü. Zuhal Topçu, Ruhsar Demirel, Merve Menekşe, Ayşe Sibel Ersoy’un liste dışı kaldığı yeni MYK’da kadın üyeler, Pelin Yılık, Derya Bulut, Filiz Kılıç, Deniz Depboylu, Nevin Taslıçay, Nur Tuğba Aktay oldu.
İLK ‘KAPATMA’ YORUMU: MİLLETİN YÜREĞİNE SU SERPİLDİ
MYK listesindeki değişim dışında sürpriz yaşanmayan kurultayda dikkatler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmasındaydı. Bahçeli yaklaşık 1 saat süren konuşmasında iç ve dış gelişmeler, ittifaklar, ekonomi konularında değerlendirmelerde bulundu, uzun zamandır çağrısını yaptığı HDP’nin kapatılması konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianame hazırlamasıyla ilgili de ilk değerlendirmesini yaptı. Bahçeli, “HDP, siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması tarihe, millete, adalete ve gelecek nesillere namus görevidir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi dün itibariyle Anayasa Mahkemesi’ne göndermesi hakkın, hukukun ve adaletin sesidir ve bu gelişme milletin yüreğine su serpmiştir” dedi.
‘MHP ÜLKEMİZDE İŞLENEN SUÇLARA KARŞI ELİ KOLU BAĞLI, DUYARSIZ KALMAZ’
HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin MHP kongresinden bir gün önce Anayasa Mahkemesi’ne sunulması üzerine HDP’den “AKP, kapatma davasıyla yargı üzerinden MHP’ye bir kongre hediyesi vermiş, savcılar siyasi talimatla hareket etmiştir” tepkisi gelmişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Bunun kongre ile alakası yok. Genel başkanımız bunu söyleyeli neredeyse 1 yıl oldu” değerlendirmesi yaptı. MHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak bu konuyla ilgili görevli olduğunu hatırlatan Yıldız, parti olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru için yaptıkları çalışma bitmek üzereyken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bu adımın geldiğini söyledi. Devlet kurumlarının birbirinden habersiz olmadığını söyleyen Yıldız, Kobani olaylarının iddianamesi hazırlanırken Yargıtay Cumhuriyet Bassavcılığı’nın da süreci izlediğini, konu kamu davasına dönünce de söz konusu evrakların suretlerini istemiş olduğuna dikkat çekti. Hazırlanan iddianameyi yerinde bulan Yıldız, “MHP ülkemizde işlenen suçlara karşı eli kolu bağlı, duyarsız kalmaz” dedi.
‘AK PARTİ KAPATMALARA KARŞI DENİLİYORDU, DEMEK Kİ ETKİSİ YOK’
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamenin adalet mekanizması içinde bir işlem olduğuna dikkat çeken Yıldız, “İddiaya bakılırsa AK Parti kapatmalara karşı deniliyordu. Demek ki etkisi yok. Hukukun gereği neyse yapılmıştır” dedi.
HDP KENDİNİ FESH EDERSE KAPATMA DAVASI DÜŞER İDDİASI
Bu arada HDP’nin kapatma davası açılması durumunda kendini feshettiği takdirde davanın düşeceği yönünde tartışmalar yapılıyor. 2010 yılında AYM’nin Siyasi Partiler Kanununun 108. Maddesini iptal etmesi nedeniyle bu tartışmanın yaşandığına dikkat çeken Yıldız, “Ama bir de Siyasi Partiler Kanunu 110. Maddesine baksınlar. Kaldı ki dava açıldıktan sonra mal varlığı üzerine tedbirler konulmuşsa ve siyasi yasakların isimleri tek tek zikredildiyse siyasi partinin kendini kapatması bunu önlemez. 110. Madde dava devam eder diyor. Kaldı ki 108. Madde yerine yasal düzenleme yapılmamış, o da yapılabilir” dedi.
‘MESELE HUKUKİDİR, SİYASİ DEĞİLDİR’
MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül de kongredeki 2023 vurgusuna dikkat çekti. MHP’nin Cumhuriyetin 100. Yılı vurgusunu 90’lı yıllardan bu yana yaptığına işaret eden Bülbül, “Bunun seçime denk gelmesi ayrıca önemli. 2023’e yürüdüğümüz bu süreçte MHP kurultayı da iradesini pekiştiren, motivasyonunu artıran bir kurultay oldu” dedi.
Levent Bülbül, HDP’nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin kurultay öncesi AYM’ye sunulmasına yönelik eleştirilere “Bu tesadüfleri böyle okumak niyet okumaktır, art niyetliliktir” yanıtı verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2-3 hafta önce 6-8 Ekim olaylarına dair dosyayı talep ettiğini hatırlatan Bülbül, “Buna dair incelemeler yapıldıktan sonra işlemi ortaya koydu. Anlaşılan bir hazırlık vardı. 609 sayfalık bir iddianame MHP’nin kongre gününe mi ayarlanıp sunulacak! Mesele hukukidir, siyasi değildir. MHP parti kapatmalara mesafeli bir partidir ancak hukukun göz göre göre ayaklar altına alınmasına, anayasal düzenin ayaklar altına alınmasına göz yumulmasına da razı değildir” dedi.
İLK KEZ MH MYK’YA GİREN TARTIYMALI İSİMLER
MHP’nin 13. Olağan Büyük Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda yapıldı. Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, üst kurul delegelerinin tamamının imzasıyla genel başkanlığa yeniden aday gösterildi. 1277 delegenin tamamının oyunu alan Bahçeli, yeniden MHP Genel Başkanı seçildi.
Kurultayla birlikte partinin yönetim organı olan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) da belirlendi. MHP MYK’da dikkat çeken isimler yer aldı.
DOĞAN ÖZ VE BAHÇELİEVLER KATLİAMI SANIĞI
MHP MYK’ya giren isimlerden biri İbrahim Çiftçi oldu.
Çiftçi, Bahçelievler katliamı ve Doğan Öz cinayetlerinden yargılanmıştı.
Savcı Doğan Öz, 24 Mart 1978’de öldürülmüş, 8 Ekim 1978 tarihinde de Bahçelievler katliamında TİP’li yedi genç hunharca katledilmişti. Doğan Öz’ün katledilmesiyle ilgili olarak İbrahim Çiftçi için dört kez idam cezası verilmiş, itiraz üzerine Askeri Yargıtay Ceza Genel Kurulu bozma kararı verip tahliyesini sağlamıştı. 1 No’lu Ankara Askeri Sıköyenetim Mahkemesi, üst mahkemenin verdiği beraat kararına uymuştu.
Beraat kararı gerekçesinde, “Sanık İbrahim Çiftçi’nin maktul Doğan Öz’ü taammüden öldürdüğü mahkememizce sabit görülmüş, ancak Askeri Yargıtay Daireler Kurulu kararı mahkememizi bağlayıcı nitelikte bulunduğundan sanık İbrahim Çiftçi hakkındaki 7/8’lik oyçokluğuna dayanan bozma ilamına uyularak sırf bu hukuki zorunluluk nedeniyle sanık İbrahim Çiftçi’nin beraatına karar verilmiştir” denildi. Tahliye kararına Doğan Öz’ün ailesi kadar, İbrahim Çiftçi de inanamamıştı. Nitekim, Çiftçi’nin tahliye kararı kendisine aktarıldığında “Hayır çıkmıyorum, beni öldüreceksiniz” dediği basına yansımıştı.
KEMAL TÜRKLER CİNAYETİ SANIĞI KİMLİĞİNİ KULLANDI
MYK’da yer alan isimlerden birisi de Tamer Osmanağaoğlu.
Katledilen DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler’in faili olan Ünal Osmanağaoğlu, 1979’da kardeşi Tamer Osmanağaoğlu’nun kimliğiyle yurtdışına kaçmıştı.
1992’de Türkiye’ye gelen Ünal Osmanağaoğlu, yurda girişte gözaltına alınmış, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından serbest bırakılmıştı. Hakkındaki gıyabi tutuklama kararına karşın ancak 1996 yılında sanık yapılan Osmanağaoğlu’nun Kuşadası’nda kardeşi Tamer Osmanağaoğlu’nun kimliği ile yeni bir hayata başladığı ortaya çıkmıştı.
DANIŞTAY SALDIRISINDA ADI GEÇMİŞTİ
MHP’nin yeni MYK’sındaki bir diğer isim ise Tarkan Toper.
Toper’in adı, 17 Mayıs 2006’da gerçekleştirilen Danıştay saldırısının Ergenekon davasıyla birleştirilmesiyle birlikte gündeme gelmişti.
Danıştay saldırganı Alparslan Arslan’ın saldırıdan bir gün önce Toper’i, Ankara’daki bürosunda ziyaret ettiği ortaya çıkmış ve dönemin mahkeme başkanı Köksal Şengün’ün “Alparslan Arslan’ın Ankara’ya geldikten sonra sizinle olan ilişkinizi anlatınız” sorusuna Toper, şu yanıtı vermişti:
“Saldırıdan bir gün önce beni aradı. Ankara’da olduğunu ve görüşmek istediğini söyledi. Öğleye doğru Ankara Demirtepe’deki ofisime geldi. Yorgun görünüyordu. Yemek söylemek istedim ama ‘Midem rahatsız’ diyerek, kabul etmedi. Çay bile içmedi. Okuduğum ‘Da Vinci’nin şifresi’ ve kıyamet alametleriyle ilgili kitaplara ilişkin 30 dakika kadar sohbet ettik. İşleri olduğunu söyledi. Ben akşam işinin bitip bitmeyeceğini sordum. O da bana ‘İşim biterse ararım’ diye yanıt vererek ofisimden ayrıldı. Akşam 19.00 gibi ofisten çıkınca kendisini aradım. İşi bittiyse yemeğe gidebileceğimizi söyledim. Bir kafede buluştuk. O da arabasıyla gelmişti. Ben arkadaşım Koray Yılmaz’a da söz vermiştim. Alparslan’ın arabasını bırakıp akşam 20.00 civarında Yıldız semtindeki Koray Yılmaz’ın ve yanındaki bayan arkadaşının bulunduğu bir restorana yemeğe gittik.”