Ana Sayfa / Yaşam / Nuhilik ne, anlamı, Yahudilik önemi

Nuhilik ne, anlamı, Yahudilik önemi

Nuhi, Nuhilik ne anlama geliyor, hangi dinde var ve yahudilikte nihulik nedir Türkiye’de Nuhilik ve kimler nuhi sorusu. Adnan Oktar Nuhi mi? Nuhilik nedir? soruları gündemin merak edilen soruları arasında yer aldı. Adnan Oktar’ın Nuhilik akımının Türkiye’deki temsilcisi olduğu iddiası sonrası araştırılan Nuhi’lik kvramı hakkında bilinmeyebler haberimizde.

Nuhilik anlamı, önemi, özelliği ve kimler Nuhidir sorusu.

Nuhilik Adnan Oktar sonrası merak ediliyor. Peki Nuhilik nedir? Yahudi hukuk sistemi Halakhah’a göre Yahudiler dışında kalanlar dini inançları açısından iki kısma ayrılıyor. Bunlan nuhiler ve putperestler. Yurttaşlar bu haberler sonrası Nuhilik’i araştırmaya başladı. Peki Nuhilik nedir? Adnan Oktar Nuhi mi? İşte ayrıntılar…

NUHİLİK NEDİR?

Yahudi hukuk sistemi Halakhah’a göre Yahudiler dışında kalanlar dini inançları açısından iki kısma ayrılır. Bunlar Nuhiler ve Putperestlerdir. Nuhiler tevhit esasını esas alan yedi temel kanuna uygun yaşayan kimselerdir. Bunların dışında kalanlar ise putperesttir. Halakhah’ta söz konusu edilen yedi esas kaynağını Tevrat’tan almakla beraber bu yedi kanunun tamamı Tevrat’ta bulunmaz. Tevrat’ın Tekvin kitabının 9.babında sadece canlı hayvandan et koparıp yememek ve öldürmemek kanunları yer alır. Bu yedi kanunu ise hukukçu Yahudi din adamları Rabbiler belirleyip sistematize etmişlerdir.Tekvin’in tefsiri Bereşit Rabah’ta bu yedi kanun şu şekilde sıralanmaktadır:

1- Putperestlikten kaçınmak

2- Küfürden kaçınmak

3- Zinadan(özellikle akraba,komşu) kaçınmak

4- Tüm ilişkilerde adaletli ve dürüst olmak

5- Kan dökmemek

6- Hırsızlık yapmamak

7- Canlı hayvandan et koparıp yememek

Bu esaslara riayet edenler Nuhi kategorisine girmekte olup Hasid yani dindar olarak değerlendirilir. Yahudilere göre bu esaslara göre yaşayan kimseler iki dünyada kurtuluşa ulaşabilirler. Dolayısıyla Yahudilere göre Hıristiyan ve Müslümanlardan her kim bu esaslara göre yaşarsa onlar için de kurtuluş mümkündür.

Yahudilikte Tanrı ile insan arasındaki bağlılık ve iletişim ‘ahit’ kavramı ile ifade edilir. Tanrı ilk insandan itibaren insanlıkla iletişim halinde olmuş, birtakım emirler vermiştir. Nuh ile ahitleşirken Tanrı tüm insanlığa hitap etmiştir. Bu ahitleşme sırasında verilen hükümler Nuh Kanunları olarak adlandırılır. Sonradan Sina Dağında İsrailoğulları ile özel ahit yapılmış, dünyadaki geri kalan insanlar için Nuh ahdi baki kalmıştır.

YAHUDİLİK VE KOLLARI
Yahudilikte Nuh Kanunları’na fikrî ve pratik boyutta birkaç görev yüklenmiştir. İçeriği bakımından bu konu, ilahi hitabın içeriğinin gelişim seyri ve ilahi iradenin asgari olarak neye taalluk ettiğini sunar. Mahiyeti bakımından Nuh Kanunları tabii hukuk ve evrenselcilik teorileri ile karşılaştırılmıştır. Pratik boyutta Nuh Kanunları, Yahudiliğin ötekiye bakışı bağlamında önemlidir. Nuh Kanunları’nı kabul etmekle Yahudi olmayanların da kurtuluşa ereceği kabul edilir. Bunun için ileri sürülen şartların, kişinin Yahudi egemenliğini benimsemesi şeklinde olduğuna dikkat edilmelidir. Nuh Kanunları XX. asrın sonlarında ‘Nuhilik’ adlı sosyal bir harekete dönüşmüştür. Bu hareketin dünyanın çeşitli yerlerinde müntesipleri vardır.

İlginizi Çekebilir

Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala şehit oldu

Sözleşmeli onbaşı Recep Kabala, Pençe-Kaplan bölgesinde şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kaplan operasyonu bölgesinde …

Sınırsız Hosting