Genetik bilimi yaşamın tam ortasında ve hayatın her alanındadır. Sağlıktan bilim teknolojiye kadar bilim insanları genetik alanında önemli çalışmalarla gündeme geliyor. Bu makalemizde otozomlarda ayrılmama durumunu irdeleyeceğiz. Eşeyli üreyen canlıların mayoz bölünmeyi iki safhada geçirmektedirler. Mayoz I ‘de krosing-oer, sinaps ve tetrat gibi karakteristik bir bölünme aşaması olup, mayoz II ise klasik mitoz bölünme ile aynı şekilde seyretmektedir.
Otozom nedir, genetik ve üreme konusu bilim insanlarının üzerinde çalıştığı önemli dallardan biridir. Hücre bölünmelerinde adları ortak geçen safhalar ise interfaz, profaz, metefaz, anafaz ve telefaz şeklinde gerçekleşmektedir. İnterfaz aşamasında hücre bölünme hazırlıklarını tamamlarken profazda kromozomlar görünür hale gelmektedir. Metefaz aşamasında homolog kromozom çiftleri ekvator bölgesinde dizilerek tetrat görünümünü almaktadır. Sinaps ise kromozomların birbirleri üzerine sarılması olayı olarak ifade edilirken krosing-over ise bu safhada görülen karşılıklı parça değişimlerine denilmektedir. Anafaz safhasında ise homolog kromozomlar birbirinden ayrılarak kutuplara doğru hareket etmeye başlamaktadır. Telefaz ise interfazda görülenlerin tersine tekrardan kromozomları kısalıp yumak haline gelerek toparlandıkları aşama olup, telefaz aşamasından sonra karyokinez yani iki yavru hücrenin birbirinden ayrılarak oluşması gerçekleşmektedir. Otozomlarda ayrılmama olayı için 21.çift kromozom örnek verilebilmektedir.
Mayoz bölünmede anafaz safhası kromozomların birbirinden ayrılması gereken safha olduğu halde 21. homolog kromozomlar birbirinden ayrılamaz ve genetik tablo ortaya çıkar. Bu şekilde görülen otozomların ayrılmaması sonucunda oluşan tablo down sendromu olarak ifade edilmektedir.
Otozomlardaki ayrılmama sonucunda (n-1) ve (n+1) kromozom sayısına sahip olan gametler oluşmaktadır. bu şekilde gelişen tabloda normal bir bireyin eşleşmesi sonucunda 2n+1 genetik yapıya sahip bireyler yani down sendromlu bireyler oluşmaktadır.