Türkiye’de özel sektörün iç ve dış dolar cinsinden toplam borcu belli oldu. Özel sektör dolar bazında borçlanıyor ve ihracat rakamları artmazssa bu sanayiye yansıyacak. Türkiye’nin özel sektör bazında en borçlu kuruluşu ve firması da ortaya çıktı. Bankalara borcu olan özel sektör firmaları ve yabancılara en borçlu şirketler 2017.
2017 özel sektörün toplam borcu arttı ve bakın kaç milyar dolara yükseldi. Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ağustos sonunda 2016 yıl sonuna göre 13.3 milyar dolar artarak 216 milyar dolara yükseldi.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre özel sektörün kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 3.2 milyar dolar artarak 17.5 milyar dolar oldu.
İSTİHDAM ARTMIYOR BORÇ YÜKÜ KATMERLEŞİYOR
Bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 111 milyon dolar azalırken, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 6.1 milyar dolar artışla 30.5 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 496 milyon dolar azalırken, tahvil stoku ise 129 milyon dolar azalışla 4.4 milyar dolara geriledi.
Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 7.1 milyar dolar arttığı, tahvil stokunun ise 5.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.
Sektör dağılımı incelendiğinde, ağustos sonu itibarıyla, 216 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 51.3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 48.7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, 17.5 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 76.5’ini finansal kuruluşların, yüzde 23.5’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.
TÜRK EKONOMİSİ ÇÖKÜYOR MU?
Commerzbank, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı büyüme verilerini kendisi mevsimsellikten arındırdı. Ekonomistlere göre bu hesapla Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.5 oranında küçüldü.
TÜİK, üçüncü çeyrekte ekonominin yıllık bazda yüzde 1.8 küçüldüğünü açıklamıştı. Commerzbank’a göre yüzde 4.5 daralma ekonomi için ‘felaket’ düzeyde dedi ve şu açıklamayı yaptı: “Ekonominin sonraki 3 çeyrek boyunca aynı oranda daraldığını düşünün. Bu 2017’nin ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 16.8 daralmaya işaret ederdi.”
2017’ye baz etkisi ile düşük büyüme ile girileceğini öngören Commerzbank, ekonominin 2017’de büyüme kaydetmesinin oldukça zor olduğunu vurguladı.
‘TAHMİNLER TAMAMEN MASAL’
“Türkiye ekonomisinin mevcut durumu oldukça kötü. Büyüme verileri de bunu gösterdi” diyen Commerzbank, “Ancak gerçekte durum daha kötü ve 2017’ye ilişkin bütün tahmin tamamen masal” ifadelerini kullandı. 2017 için Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 3.1, kendilerinin ise yüzde 1.9 büyüme beklediğini hatırlayan banka, önümüzdeki aylarda çok sert aşağı yönlü revizyonların geleceğini tahmin etti. Commerbank’a göre bu zaten baskı altında olan TL için zor dönemin devam edeceği anlamına geliyor.
‘MERKEZ FAİZ ARTIRACAK’
Goldman Sachs da, T.C Merkez Bankası’nın 2017’de enflasyona karşı faizleri 200 baz puan artırmasını bekliyor. Ekonomiyi desteklemek için mali teşviklerle birlikte Merkez Bankası’nın finansal koşulları olabildiğince gevşek tutmasını bekleyen Goldman Sachs’a göre bu TL’nin zayıflamasına neden olacak. Bankanın 12 ay sonrası dolar/ TL tahmini 3.60 seviyesinde. Goldman, 2017’de kur artışı ve Fed’den 2017’de 3 faiz artışı bekliyor. Merkez Bankası aralık toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.