Ana Sayfa / İlginç / Parçacık fiziği nedir, teoriler

Parçacık fiziği nedir, teoriler

Fizik ve kuram ve teorileri yazmaya devam ediyoruz. Parçacık fiziği ve parçacık fiziği ile ilgili en güzel ve en bilgi dolu makalemiz sitemizde bulunmaktadır. Parçacık Fiziği. Maddenin parçacıklarını ve bu parçacıkların birbirleri olan karşılıklı etkileşimini inceleyen fizik bilimi dalına parçacık fiziği denilmektedir. Parçacık fiziği, maddenin temel parçacıkları üzerinde çalışan bir fizik dalı olup, parçacıkların aralarındaki ilişkilerini incelemektedir. 20. Yüzyılın başlarında Rutherford’un buluşundan sonra, parçacık fiziği ve nükleer fizik konusunda yapılacak yeni deneylerde elektron ve proton gibi hızlandırılmış temel parçacıkların kullanılması gündeme gelmiştir.

Parçacık fiziği kullanım alanları, parçacık fiziği nedir ve tüm teori ve kuramlar bu makalemizde. Parçacık fiziğinde birçok temel parçacık, doğada normal koşullarda oluşamazken, oluşturulması ve gözlemlenmesinde parçacık hızlandırıcılarında, diğer parçacıklarla enerjik çarpıştırılmaları söz konusu olup, parçacık fiziği yüksek enerji fiziği olarak da adlandırılabilmektedir. Parçacık fiziğinde diğer bir ifadeyle yüksek elektrik alan etkisi ile hızlandırılmış parçacıkların manyetik alan etkisi ile odaklanarak çarpıştırılması ile ortaya çıkan farklı parçacıklar elde edilerek atom altı parçacıklar izlenebilir hale getirilmektedir.
Parçacık fiziğinde hızlandırıcılar temel parçacık fiziği deneylerinde ve nükleer fizik deneylerinde kullanılabilirken, malzeme fiziğinden yüzey fiziğine, x-ışınlarından, nötron terapisine, proton terapisinden iyon implantasyonuna kadar kullanım alanı mevcuttur. Bunun yanında petrol ve gaz yataklarının aranmasından çevre atıklarının etkisiz hale getirilmesine, gıda sterilizasyonundan izotop üretimine, nükleer atıkların temizlenmesinden toryuma dayalı nükleer santrallere, polimerizasyondan litografiye, anjiografiden baca gazlarının temizlenmesine, mikrospektroskopiden güç mühendisliğine, sinkrotron ışınımından serbest elektron lazerlerine, ağır iyon füzyonlarından plasma ısıtılmasına kadar günümüzde kullanılmaktadır. Ayrıca ikincil demetlerin üretiminde de parçacık fiziği kilit rol oynamaktadır.

İlginizi Çekebilir

Seyahat öncesi araç bakım tüyoları

Yola çıkmadan arabanın nesine bakılır, uzun yol öncesi araç bakım tüyoları neler kontrol edilmeli. Seyahat …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting