Ana Sayfa / Yaşam / Paris’te Türklerin durumu (8 Aralık)

Paris’te Türklerin durumu (8 Aralık)

Fransa’da yaşayan Türklerin son durumu ve sarı yeleklilerin eylemlerinden etkilendiler mi sorusu. Paris’te yaşayan ve işyerleri bulunan Türkler endişeli. Paris’te 8 Aralık Cumartesi Sarı yeleklilerin eylemi ve bu ülkede bulunan Türk vatandaşlarının son durumu merak ediliyor. 

Paris’te yaşayan Türkler sarı yeleklilerin protestolarından etkileniyor. Fransa’da yaşayan Türkler eylemlerde hedef olmaktan korkuyor. Paris’te sarı yeleklilerin 8 Aralık cumartesi eylemleri bu kentte yaşayan çalışan Türk vatandaşlarını da tedirgin ediyor. Paris’te işyeri bulunan Türkler kendi çabalarıyla önlem almaya çalışıyor.

FRANSA SARI YELEKLİLERCE SARSILIYOR

Paris’te yaşayan Türk esnaflar da yürüyüş günü dükkânlarını kapatacaklarını; kendilerine göre önlemler alacaklarını söylediler. Demirören Haber Ajansı da Paris’te işletmecilik yapan ve çalışan Türklere mikrofon uzattı.

Paris’te restoran işleten Saffet Gökdemir, “Gösteriler bütün esnafa kötü anlar yaşatıyor, herkesin camlarını kırıyor, arabalarını yakıyorlar, tahta ya da bir şeylerle kapatarak önlemler alacağız” dedi.Aynı restoranda aşçı olarak çalışan Mahir Deniz, “Olaylar bizi, çalışanları, misafirleri etkiliyor. Buralar geçim kaynağımız. Her hafta bir olay oluyor, iki haftadır kapatıyoruz ve bu olaylardan inanılmaz şekilde rahatsızız” diye konuştu.

Paris’te bir otelde çalıştığını belirten Nihat Özgüner de, “14 yıldır Paris’teyim. Şanzelize’ye 200 metre uzaklıktayız. Olaylar çığırından çıktı ve birçok iptaller var bu yüzden. Ben de destekliyorum fakat kırıp dökmeleri değil, haklarımızı savunmalarını destekliyorum. Gördüğünüz gibi tahta ile kapattık her yeri ve endişeliyiz” dedi.

16 yıldır Paris’te yaşadığını söyleyen Nezihat Türken ise “Buradaki gurbetçiler için zor bir durum. Her ülkede olan sıkıntılar bizi rahatsız eder. Bu olan olaylardan dolayı anlaşmalarını diliyorum, huzursuzluk istemiyoruz, hayat devam ediyor. Sarı yeleklilerin savunduğu konular tabi ki gurbetçileri de yakından ilgilendiriyor. Sıkıntılarımız var, tabi ki çözüleceğine inanıyorum, umarım uzlaşırlar ve normal yaşam devam eder Paris’te” ifadelerini kullandı.Paris’e gezmeye gelen turistler de şaşkın bakışlar içinde fotoğraflar çekerek, gelişmeleri görüntülüyorlar.

PROTESTOLAR

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım’da başlayan “sarı yeleklilerin” eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Başkent Paris’in Şanzelize Bulvarı çevresinde 1 Aralık’ta düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı gösteride polisin eylemcilere sert müdahalesi, sokaklarda araçların ve çöp bidonlarının yakılması, iş yerlerinin yağmalanması, sık aralıklarla ses bombalarının patlatılması ve alevlerin yükselmesi, kenti “kaosa” sürüklemişti.

Şanzelize Bulvarı çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza, protestolar nedeniyle kepenk indirmiş ve çevrede de 3 ila 4 milyon avroluk hasar oluşmuştu. Ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de caddeler ve yollar kapatılmıştı.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 222’si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralanmış ve bin 424 kişi gözaltına alınmıştı.

“Sarı yelekliler”in protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterilere devam edeceğini duyurmuştu.

İlginizi Çekebilir

Semed Ötünç çetesine baskın

Bursa’da çökertilen çete Semed Ötünç örgütü çökertildi. Polisten Bursa’da suç örgütüne darbe. Semed Ötünç suçz …

Sınırsız Hosting