Ruam hastalığı nasıl bir hastalık. nasıl bulaşıyor ve ne yapıyor soruları. Adalar’da atlarda görülen ruam hastalığı insanlara da bulaşıyor. Adalar’da Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından atlarda görülen, insanlara da bulaşabilen ruam hastalığı nedeniyle karantina ilan edildi. Ekim ayında adalarda bulunan 1.148 at üzerinde inceleme yapıldı. Atlardan 18’inin ruam hastalığına yakalandığı belirlendi. Yetkililer atları itlaf etti. Ruam hastalığı hayvanlardan insanlara da bulaşabiliyor.
Faytonlarıyla ünlü adalarda bugünlerde Ruam hastalığı salgını gündemde. Hayvandan insana da bulaşabilen ruam hastalığı belirtileri, tedavileri konuşuluyor. . Adalarda ruam hastalığı geçtiğimiz yaz aylarında görülmüştü. Hastalıklı hayvanlar yetkililer tarafından tedavi edilmişti. Tedaviye cevap vermeyen atlar ise itlaf edilmişti.
ADALAR’DA İTLAF EDİLEN AT SAYISI RUAM HASTALIĞI
Geçtiğimiz yaz yapılan bu çalışmaların ardından Ekim ayında Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü ekipleri adalara giderek tekrar inceleme yaptı. 1.148 at üzerinde inceleme yapan yetkililer 18 atta ruam hastalığı tespit etti. Hasta atlar yetkililer tarafından itlaf edildi. Hastalıklı at çıkması nedeniyle karantina durumu önümüzdeki yıl Ekim ayına kadar uzatıldı. Yetkililer bu süre içerisinde dönem dönem atlar özelinde tekrar hastalık taraması yapacak.
ADA SAKİNLERİ TEDİRGİN
Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, ruam hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada “Atlar sahipli hayvanlar olduğu için denetimleri Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılmaktadır. Biz adalardaki sahipsiz hayvanların bakımını yapıyoruz. Geçtiğimiz yaz atlardaki ruam hastalığı nedeniyle adalarda karantina uygulandı” dedi. Adalarda yaşayan vatandaşlar da ruam hastalığına dikkat çekerek BİMER’e şikayette bulundu. Ada sakinleri ruam hastalığı hakkında yetkililerin açıklama yapmasını istedi.
İNSANLARA BULAŞABİLİYOR
Halk arasında mankafa hastalığı olarak da bilinen Ruam hayvanlardan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor. Ruam, özellikle tek tırnaklıların akut ve kronik seyirli bulaşıcı bir hastalı. İnfeksiyon deride solunum sisteminde ve iç organlarda nodül ve ülserlerin oluşması ile karekterizedir. Hastalık başlıca 3 klinik form gösterir.
-Burun ruamı: Mukoprulent kanlı bir akıntı, burun mukozasında ilk önce nodüller görülür daha sonra bunların açılmasıyla ülserler meydana gelir. Çene altı lenf yumruları büyümüş, sıcak ve ağrılıdır.
-Deri ruamı: Genellikle bacakların deri altı lenf yolları şişer, üzerlerinde ilk önce nodüller daha sonra ülserler oluşur.
-Akciğer ruamı: Çok yavaş seyreder. Bazen aylar alır. Solunum sistemine ait semptomlar görülür, tüberküloz ile karışır. (KAYNAK: hurriyet.com.tr)