Ana Sayfa / Yaşam / Saldıray Berk öldü

Saldıray Berk öldü

Emekli orgeneral Saldıray Berk hayatını kaybetti.  Emekli Orgeneral Saldıray Berk’i kaybettik. Saldıray Berk’in cenazesi yarın Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki camisinden kaldırılacak.

Saldıray Berk neci, kim ve nereli? Emekli Orgeneral Saldıray Berk öldü. Türk Ordusu’nun kahraman komutanlarından, Vatan Partisi üyesi Saldıray Berk’i kaybettik. NATO’da görev yapmamış komutan Berk, uzun yıllar boyunca FETÖ’nün hedefindeydi. Ergenekon davasında tutuksuz yargılanan Saldıray Berk, mahkeme günü mahkemeye gelmemiş ve Erzurum Adliyesinin üstünden iki adet F-16 uçurduğu anlar hafızalara kazınmıştı.

FETÖ’NÜN HEDEFİNDEYDİ
FETÖ’den tutuklanan eski savcı ve davanın gizli tanığı Bayram Bozkurt, Erzincan’daki Ergenekon Davası’nda “Saldıray Berk’in Genelkurmay Başkanı olabileceği cemaatçi albaylar arasında konuşuluyordu. Ben o dönem İliç jandarma komutanıyla ilgili Kemah’taki 9 şehit nedeniyle soruşturma başlatmıştım. Bu olay nedeniyle Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal ile tanıştım. Şanal, cemaatin adamıydı.Bana tanıklık yapıp yapmayacağımı sordu. Kod adım Efe idi. Böylece, Cihaner, Çiçek, Berk ve Gençoğlu bir soruşturma kapsamına alındılar. Böylece cemaatin Saldıray Berk’in yükselmesini önleme projesi gerçekleşmiş oldu. Bu soruşturmada amaç Cihaner değil, Saldıray Berk’in yükselmesini önlemekti. Nitekim bu operasyon ve devamında gelen Balyoz, Ergenekon gibi davalarla TSK’nın komuta kademesi cemaatin istediği gibi şekillenmiştir.” ifadelerini kullanmıştı.
SALDIRAY BERK NECİ KİM NERELİ
SALDIRAY BERK KİMDİR?
Saldıray Berk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kıymetli komutanlarından biri olarak orgenerallik rütbesinde emekli oldu. FETÖ’nün Ergenekon tertibinde hedef alınan Berk, emekliliğinin ardından Vatan Partisi’nde görev alarak siyasette mücadeleye devam etti.

6 Şubat 1948 tarihinde dünyaya gelen Saldıray Berk, 1962’de Selimiye Askerî Ortaokulundan, 1966’da Kuleli Askerî Lisesinden, 1968 yılında Kara Harp Okulundan mezun oldu. 1969 yılında Topçu ve Füze Okulunu tamamladı. 1976 yılına kadar kadar Türk Kara Kuvvetleri’ne bağlı topçu birliklerinde bölük ve takım komutanlığı ile keşif subaylığı yaptı.

TSK’DA ÖNEMLİ GÖREVLER
1978’de Kara Harp Akademisini bitirdi. Kurmay subay olarak 39. Piyade Tümen Lojistik Şube Müdürlüğü, ile Harekât Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu öğretim üyeliği, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Plan Subaylığı, Moskova Kara Ataşeliği, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Yönetim Şube Müdürlüğü ve 9. Piyade Tümen Topçu Alay Komutanlığı görevlerinde bulundu.

1995 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2. Ordu Harekât Kurmay Yarbaşkanlığı, Bakü Silahlı Kuvvetler Ataşeliği, 1. Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1999 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı, Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü.

2003 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay Personel Başkanı daha sonra da 4. Kolordu Komutanı olarak görev yaptı.

2007 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve 3. Ordu Komutanlığına, 2010 yılında Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atandı. 2011 yılında emekli oldu.

FETÖ’nün TSK’ya yönelik Ergenekon tertibinde hedef alındı, tutuksuz yargılandı. Berk tavrını mahkeme günü duruşmaya gitmeyerek gösterdi. O gün Erzurum Adliyesinin üstünden iki F-16 uçtu. Bu mesaj FETÖ’yeydi.

FETÖ’cü Savcı Bayram Bozkurt sonraki kıllarda yaptığı itiraflarda Saldıray Berk’in Genelkurmay Başkanlığını engellemek için soruşturmaya dâhil edildiğini söyledi.

Berk, 8 Mayıs 2015 tarihinde Vatan Partisi’ne üye oldu.

İlginizi Çekebilir

Semed Ötünç çetesine baskın

Bursa’da çökertilen çete Semed Ötünç örgütü çökertildi. Polisten Bursa’da suç örgütüne darbe. Semed Ötünç suçz …

Sınırsız Hosting