Ana Sayfa / Sağlık / Sık sık baş dönmesi neden olur, tedavisi

Sık sık baş dönmesi neden olur, tedavisi

Baş dönmesi neden olur altında yatan rahatsızlık e. sık sık baş dönmesi neden kaynaklanır ne yapmalı nasıl bir tedavi izlenmeli. Önemli sağlık bilgi ve haberleri. Son dönemde artan baş dönmesi en önemli sağlık sorunlarındanbiri olarak görülmeye başlandı. Baş dönmesi, insanı bir anda çok kötü bir hale sokabilir. Peki, baş dönmesinin nedenleri nelerdir?

Sık sık baş dönmesi yaşayanlar dikkat bu sağlık sorunu öyle alel acele geçiştirilecek bir durum değil. baş dönmesi yaşayanlar bunun neden kaynaklandığını merak ediyor.

Sözcü’den Nazan Doğaner Halıcı’ya konuşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, baş dönmesinin nedenlerini anlattı. Uludüz, her yaşta görülen baş dönmesinin sebeplerini şu şekilde sıraladı:

İÇ KULAK SORUNLARI

Vücut dengenizi iç kulağınızdaki denge noktaları sağlar. Vertigo çevrenizin döndüğünü hissettirir ve beyninizin, iç kulağınızdan, gözlerinizden ve duyu sinirlerinizden aldığı sinyallerle tutarlı olmayan sinyaller alması sonucu oluşur. Bu tür vertigoların en çok rastlanan türü, iç kulaktaki denge sinyalini alan kristallerin yerinden oynamasıyla oluşur.  Hava değişimleri, küçük travmalar bu kristallerin yerinden oynamasına neden olabilir. Kristaller yerine oturtulduğunda hemen düzelebilir ya da ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

bas-donmesi-1.jpg

BEYİN TÜMÖRÜ

Beyinde iyi ya da kötü huylu tümörler baş dönmesine yol açabilir. Özellikle beyincik bölgesindeki oluşumlar bunu daha çok tetiklemektedir.

DOLAŞIM PROBLEMLERİ

Kalbiniz beyninize yeterli oranda kan pompalayamazsa baş dönmesi, baygınlık ve dengesizlik gibi belirtiler görülebilir. Burada anahtar yakınma şikayetin hareketle tetiklenmesidir. Yani oturduğunuz yerden aniden kalkarken veya eğildiğinizde baş dönmesi yakınmalarınız oluyorsa muhtemelen beyne giden kan akımınız yetersizdir. Bu duruma özellikle düşük tansiyon yol açabilir.

13469892-728xauto.webp

ÇEŞİTLİ İLAÇ KULLANIMI

Bazı nöbet önleyici ilaçlar ve sakinleştiriciler yan etki olarak baş dönmesine yol açabilir. Özellikle tansiyon düşürücü ilaç kullanıyorsanız ve ilaç tansiyonunuzu gereğinden fazla düşürdüğünde şiddetli baş dönmeleri ve bayılmalar yaşayabilirsiniz.

NÖROLOJİK RAHATSIZLIKLAR

Parkinson, MS gibi bazı nörolojik bozukluklar ilerledikçe çeşitli denge kayıpları ve devam eden baş dönmelerine sebep olabilir. Ayrıca beynin denge merkezi beyincikte ortaya çıkabilen bazı hastalıklar da baş dönmesi ve dengesizlikle sonuçlanabilir. Denge yollarının geçtiği alanlar etkilendiğinde baş dönmesine bulanık görme ve dengesizlik yakınmaları eşlik edebilir.

bas-donmesi.jpg

ANKSİYETE BOZUKLUĞU

Bazı anksiyete yani kaygı bozuklukları baş dönmesi veya hastaların baş dönmesi olarak adlandırabileceği sersemlik hissi oluşturabilir. Bu bozukluklara örnek olarak panik atak ve agorafobi verilebilir.

SUSUZLUK

Yeterince sıvı tüketmediğinizde vücudunuz susuz kalır. Bu durum da baş ağrısına ve şiddetli baş dönmelerine sebep olabilir.

5ff4112dc03c0e09a8d7adc1.webp

EPİLEPSİ NÖBETLERİ

Bazen epilepsi nöbetleri sadece baş dönmesi atakları ile seyredebilir. Şüpheli durumlarda mutlaka gerekli tetkikler yapılmalı, EEG çekilmelidir.

KALP RAHATSIZLIKLARI

Kalpte ritim bozuklukları, kalp fonksiyonlarında etkilenme gibi tablolarda vücuda giden kan akımında etkilenme olacağı için baş dönmesi dengesizlikle sonuçlanabilir.

bas-donmesi-neden-olur.jpg

DEMİR DÜŞÜKLÜĞÜ

Kansızlık, yorgunluk, halsizlik, soluk cilt ve şiddetli baş dönmelerine sebebiyet veren bir rahatsızlıktır.

ŞEKERDE DENGESİZLİK

Şeker hastalığında beyin hücrelerinin şeker kullanımı bozulur ve enerji alınamaz. Bu durumda baş dönmesi ve denge problemleri ortaya çıkabilir. Genellikle insülin kullanan şeker hastalarında görülen hipogliseminin en belirgin semptomları terleme, anksiyete ve tekrarlayan baş dönmeleridir.

B12 EKSİKLİĞİ

B grubu vitaminler vücutta eksildiğinde sinir sistemi aktif fonksiyonlarda zorlanacağı için baş dönmesi yakınmaları ortaya çıkar.

ec50e2e4-d1cb-4b2f-9d94-5b5d91918114.jpg

STRES

Gün boyu yaşanan stres damar ve beyin fonksiyonlarında etkilenmeye neden olarak baş dönmesi ve dengesizlik yakınmalarını tetikleyebilir.

ENFEKSİYONLAR

Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti enfeksiyonun türüne ve şiddetine göre değişebilir.

TRAVMALAR

Düşme, yaralanma gibi durumlarda kafaya alınan darbe baş dönmesi nedenidir. Bu sorun travmalardan hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi uzun bir süre sonra da görülebilir.

Baş dönmenizin sebebi basitçe o gün aç kalmanız veya iyi uyuyamamış olmanızdan bile kaynaklanabilir. Bu durumu önemli sebeplerden ayırt edici nokta baş dönmenizin tekrarlayıp tekrarlamadığı ve ne kadar devam ettiğidir. Eğer saatler hatta günlerce devam eden veya her gün tekrarlayan baş dönmeleriniz varsa mutlaka bir doktora danışmalı, gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

İlginizi Çekebilir

Buzdolabında ekmek sağlamak sağlıklı mı?

Ekmeği buzdolabında saklamak sağlıklı mı, buzdolabına ekmek konur mu soruları. Sağlık için ekmek en güzel …

Sınırsız Hosting