Ana Sayfa / Yaşam / Sincar özelliği, PKK Sincar tercihi nedeni
SİNCAR ÖZELLİĞİ

Sincar özelliği, PKK Sincar tercihi nedeni

Irak’taki Sincar bölgesinin özelliği ve petrol ve doğalgaz rezervleri. PKK, ikinci Kandil olarak neden Sincar7ı seçti ve burada terör kampları kuruyor sorusunun yanıtı. Sincar’ın Türkiye’ye olan uzaklığı ve bölgenin coğrafi ve siyasi yapısı. 

Sincar (Şengal) özelliği ve önemi nedir diye soruluyor. PKK’nın Kandil’den sonra kamp kurduğu Sincar bölgesinin coğrafi özelliği. Sincar neden önemli Türkiye ve Irak için. Etrafının sıra dağlarla çevrili olmasından dolayı hem güvenlik hem de ticari açıdan avantajlı bir konumu olan Sincar, yaklaşık 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip.

Sincar’ın nüfusu 2014 öncesi verilerine göre de 350 ila 400 bin kişi civarında.

Terör örgütü DEAŞ’ın 2014’teki saldırısının ardından bölge nüfusunun 88 bine düştüğü tahmin ediliyor. Sincar nüfusunun yüzde 82’si Ezidi, yüzde 13’ü Müslüman-Kürt, yüzde 5’i ise Araplardan oluşuyor.

SİNCAR’IN BELİRSİZ STATÜSÜ

Arap ve Türkmenler tarafından Sincar, Kürtler tarafından ise Şengal olarak adlandırılan bölgede Arapça dışında Kürtçe’nin Kurmanci lehçesi konuşuluyor.

ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesinden sonra hazırlanan anayasanın 140. maddesinde yer verilen ihtilaflı bölgeler arasında bulunan Sincar’da, statüsünün belirlenmesi amacıyla 2007 yılında planlanan referandum yapılamadı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Sincar hakkında hazırladığı raporda, Ezidilerin 140. maddenin uygulanmasını ve IKBY’ye bağlanmak istediği belirtilirken, Kürtlerin de aynı talepte bulunduğu ama Arapların bu duruma karşı çıktığı ifade edildi.

DEAŞ’tan kurtarılan Ezidi yerleşim merkezlerin askeri ve siyasi olarak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Peşmergeleri ile PKK arasında bölünmüş olmasına rağmen KDP Sincar’da siyasi olarak en güçlü parti olarak biliniyor.

SİNCAR PETROL VE DOĞALGAZ REZERVLERİ
Jeoloji uzmanları, Sincar bölgesinin büyük petrol ve doğalgaz rezervine sahip olduğunu söylüyor.

Hava operasyonu sonrası Reuters tarafından geçilen fotoğraflarda petrol pompaları dikkat çekiyor. Öte yandan bu pompaların küçüklüğü petrolün bol ve çıkarılması kolay olduğunu ortaya koyuyor.

Rûdaw’a konuşan Jeolog Bewar Hınsi, Saddam Hüseyin döneminde bu bölgelerde petrol çıkarmanın yasak olduğunu hatırlatarak, “Bölgede çok petrol ve doğalgaz var” diyor. Uzman, Sincar sınırları içerisinde 3 noktada petrole rastlandığını, arama faaliyetleriyle çok sayıda kaynağa ulaşılabileceğini belirtiyor.

KANDİL’E ALTERNATİF

DEAŞ’ın 3 Ağustos 2014’te Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Musul’un Sincar ilçesini ele geçirmesini bahane ederek Kandil ve Suriye’den gönderdiği militanlar vasıtasıyla bölgeye yerleşen PKK, ilçenin jeostratejik avantajından da yararlanarak, Kandil’e alternatif ikinci bir üs oluşturmayı hedefledi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani ve Ezidilerin önde gelen isimlerinin tüm çağrılarına rağmen PKK ve ona bağlı yerel teröristler Sincar Dağı başta olmak üzere diğer bölgelerde varlıklarını sürdürmeye devam etti.

İlginizi Çekebilir

Sivas deprem öncü mü?

Son dakika Sivas depremi büyüklüğü ve merkez üssü. Sivas’ta bugün meydana gelen deprem öncü mü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting