Murat K. Erciyes Üni’den bize soru göndermiş ve dünyamızın jeoloji dönemlerini merak etmiş bu konuda bir makale yayınlamamızı bekliyor. Kıtalar oluşurken belki her şey bir anda oluverdi ama geçiş dönemleri kainatın saatine uyarak belirli dönemlerde gerçekleşti. Bu gerçek sırasında dünya ne yaptıysa arkasında izler bırakarak gelmiştir. İşte biz bugün bu izleri takip ediyoruz. Yer kabuğunun katmanlarıysa bize bugün dünyada gerçekleşen jeolojik dönemler hakkında bilgiler veriyor. Jeologların yaptıkları çalışmalardan sonra dünyanın jeolojik tarihinin öyküsünü okuyabiliyoruz. Jeolojik dönemler nelerdir?
Toprak, yer küre ve jeoloji. iç içe bir durum. Jeolojik dönemler aslında hep birbirinin üstünü örterek bugüne kadar gelmiştir. Bugün yapılan araştırmaların sonucunda jeolojik dönemlerin beş farklı evrede gerçekleştiği görülmektedir. Bunlar en üst katmandan en alt katmana kadar dördüncü zaman, üçüncü zaman, ikinci zaman, birinci zaman ve ilkel zaman şeklindedir.
İlkel zaman yani prekambriyen zaman kıtaları, kıvrımların oluşlarının temeli olan çekirdeklerin oluştuğu dönemdir. Dünyanın jeolojik dönemlerinden bir diğeri olan paleozoik zaman yani birinci zaman ise kıtaların bölündüğü, taş kömürlerinim oluştuğu, şiddetli kıvrımları meydana geldiği dönemdir.
İkinci zaman dilimi ise jeolojik dönemlerin içinde ekvatoral soğuk iklimlerin ortaya çıktığı, Kimmeridge ve Avustrien kıvrımlarının oluşumunum gerçekleştiği dönemdir. Üçüncü zaman yani neozoik zamanda kıtaların bugünkü görünümüne gelmesi, linyit yataklarının oluşumu, iklimsel bölgelerin ve bitki topluluklarının ortaya çıkması, alp kıvrım sisteminin gelişmesi gibi oluşumlar gerçeklemiş olup, nummitler ve memeliler görülmeye başlamıştır. Dördüncü jeolojik dönemdeyse iklimsel değişikliklerin yaşanması karakteristiktir. Dördüncü jeolojik devirde buzul dönemi karakteristiktir.