Ana Sayfa / İlginç / Jeolojik İlginç Oluşumlar (bilgikahini)

Jeolojik İlginç Oluşumlar (bilgikahini)

Sevda S. bir üniversite öğrencisi ve adeta hayatını big bang yani büyük patlama üzerine kurmuş ve bunun sonucunda da yeryüzü şekillerine merak sarmış bir kızımız. Evren big bang yani büyük patlamayla oluştuktan sonra Dünya yerkabuğunun hareketleriyle şekil değişikliğine uğrarken yükselmeye başladı ve gittikçe yükseldi. Hatta sular altında kalan okyanus ve deniz altındaki her yer karalara dönüştü. Biz bunu bugün eskiden deniz olan yerlerdeki jeolojik araştırmalardan biliyoruz.

Taş ormanı, ilginç şekiller ve yerkürenin en sır ve gizem dolu doğal yapıları. Jeoılojik ilginç şekiller dikkat çekmeye devam ediyor. Dünyanın pek çok yerinde birbirinden ilginç jeolojik oluşumlar bulunuyor. Bazılarının göz alıcı bir görünüme kavuşmaları binlerce hatta milyonlarca yıl alabiliyor. Doğa olaylarının birer sonucu olan bu ilginç oluşumlardan bazılarını tanımak ve nasıl oluştuklarını öğrenmek ister misiniz?
Zhangye Danxia Jeoparkı, Çin’de bulunan ve tortul kayaç tabakalarının milyonlarca yıl içinde üst üste birikmesi sonucunda oluşmuştur. Öte yandan Meksika’da bulunan Dev Kristal Mağarası da jeolojik oluşumlar içerisinde bulunan ilginç oluşumlardandır. Dağın 300 metre altında bulunan mağara, 11 metre uzunluğunda ve 55 ton ağırlığındaki dev jips kristalleri bulundurmaktadır.
Jeolojik ilginç oluşumlar içerisinde bulunan Taş Ormanı da Çin zamanında bulunduğu bölgede deniz olduğu düşünülen bir yer olup, yerden fışkırmış gibi görünen kireçtaşları ağaçlarını içermektedir. Görünümü kırılmak üzere olan bir okyanus dalgasına benzediği için de oluşuma Dalga Kaya adı verilmiş olan dalga kayada Avustralya’da bulunan jeolojik ilginç oluşumlardandır.
Türkiye’de bulunan Pamukkale Traventerleri de karbondioksit kireçtaşı, mermer gibi kayaçların yapısında bulunan suya karışarak oluşmuş olup, Peribacaları da yine Türkiye’de bulunan jeolojk ilginç oluşumlardandır.

İlginizi Çekebilir

Kedi çiçeği gerçek mi?

Kedi çiçeği var mı, kedi çiçeği nerede yetişiyor soruları. çiçekler ve ilginç  bitkiler. kedi Çiçeği …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting