Trabzon’dan Nazmi T. Türkiye’deki jeolojik oluşumların durumunu merak etmiş ve habermuduru.com sitesindeki yararlı ve en güncel bilgileri okumaktan çok mutlu olduğunu belirtmiş. Jeolojik oluşumlar iç kuvvetler ve dış kuvvetlerinde etkisiyle meydana gelerek yeryüzünde büyük ya da küçük oranlarda değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişimler canlıların yayılımından taşkürenin yapısal şekillerine kadar görülebilen değişiklikler şeklinde olabilmektedir. Peki, jeolojik değişimlerin Türkiye’deki etkileri nelerdir?
Jeolojik oluşumların en gözde yerlerinden biri de ülkemiz Türkiye’dir. Dünya jeolojik değişiklikler belirli geçiş dönemleri içerisinde meydana gelmiştir. Bu geçiş dönemleri de jeolojik dönemlerin sonlarına doğru yaşanarak yeryüzünde belirgin olarak görülen farklılaşmalara neden olmuştur. Türkiye ilk oluştuğu dönemlerde yüksek bir ülke değildi. Yerküre plekaların hareketleri ile yukarıya doğru çıkarken kimi yerlerde yükseltiler, kimi yerlerde ise çukurlar oluşturacak şekilde değişime uğrayarak her dönemin sonunda bir öncekinden farklılaşarak yani yükselerek bugüne kadar gelmiştir. Şu an ise Türkiye oldukça yüksek bir ülkedir. Yüksek ovaları ve platoları geniş yer kaplayan Türkiye bu şekline aslında en çok 4. zaman diliminde gelmiştir. Jeolojik oluşumların Türkiye’deki etkilerinden birisi zaman dilimlerinde meydana gelen jeolojik oluşumlar nedeniyle engebeli ve arızalı bir yapıya sahip olmasıdır. Yükseltilerin batıdan doğuya doğru gittikçe artmasının sebebi de budur. Coğrafik açıdan akarsuların akımlarının yüksek olmasının sebebi de bundan ileri gelmektedir.
Jeolojik oluşumların Türkiye’deki etkilerinden diğeriyse dağların uzanışıdır. Jeolojik dönemde meydana gelen Alp-Himalaya kıvrımlarının oluşmuş olmasından kaynaklıdır. Bunun dışında havzaların geniş yer kaplaması, iklim ve bitki örtüsünün bugünkü özelliklerine gelmesi de jeolojik oluşumlardan kaynaklıdır.