Ana Sayfa / Genel / Sosyal medyadan tacizin cezası
YENİ SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ VE SUÇLAR

Sosyal medyadan tacizin cezası

Sosyal medyadan tacizin cezası ne kadar, sanal tacize  hapis cezası ne kadar, sanal taciz nasıl belli olur, sosyal medyadan tacize uğrayan nasıl dava açar, sosyal medya cinsel taciz suçu cezası, 

Sanal taciz ve sosyal medyadan tacize ne kadar ceza veriliyor, sanal zorbalığa hapis var mı merak ediliyor. hukuka göre sosyal medyadan taciz ve cinsel tacizin cezası ne kadar nasıl dava açılır bilgileri.

TACİZ CEZASI, SANAL CİNSEL TACİZ CEZASI

Sanal Tacizin Cezası Nedir? Son dönemlerde adından sıkça söz edilen bu konuyu daha detaylı incelemek üzere geniş bir şekilde ele aldık. Sanal taciz, siber zorbalık olarak da bilinir. Başka bir kişiyi tehdit etmek, utandırmak, korkutmak veya eleştirmek için teknolojiyi kullanmaktır. Sosyal medyada tarafından gönderilen çevrimiçi tehditler, kaba, saldırgan veya aşağılayıcı metinler, internette yayınlanan yorumlar veya mesajlar sanal tacize girmektedir. Ve başka bir kişiyi incitmek veya utandırmak için kişisel nitelikteki bilgileri, fotoğrafları ya da videoları internette yayınlamak da siber zorbalıktır.

Siber zorbalık ayrıca, ilgili kişiden istendikten sonra bile kaldırılmayan ve internette yayınlanan fotoğrafları, mesajları veya sayfaları da içerir. Başka bir kişiye zarar vermek, utandırmak ya da rahatsız etmek amacıyla internette yayınlanan her şeydir. Bir kişinin cinsiyeti, dini, cinsel yönelimi, ırkı veya fiziksel farklılıkları gibi konulara odaklanan zorbalık ve aşağılayıcı yorumlar ayrımcılık olarak kabul edilir ve bunlar suçtur.
Biri sizi rahatsız ediyorsa, bir süre bilgisayara bağlanmamayı veya telefonunuzu kapatmayı deneyin. Cevap vermeyin ve tacizcinin mesajını asla başka birine iletmeyin. Size olanlardan koparacak bir şey bulun ve dikkatinizi dağıtın. Gitar çalmak, koşuya çıkmak ya da iyi bir kitapta ya da iyi bir filmde kendinizi kaybetmek gibi, tutkulu olduğunuz ve başınıza gelenler hakkında sizi düşünmekten alıkoyan bir şey yapın. Ayrıca bir ebeveyn ya da kardeş ile sohbet edebilir veya evcil hayvanınızla oynayabilirsiniz. Bu tür nefesler alırsanız, olayları perspektife koymanıza ve hayattaki güzel şeylere odaklanmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda çeşitli aktiviteler, işleri nasıl yürütmek istediğinizi anlamanız için size biraz daha zaman verecektir.

SOSYAL MEDYA CİNSEL TACİZ DAVA VE CEZALARI

Cevap vermek veya savaşmak için cazip olmayın. Geri adım atarak ve siber zorbalıktan bir nefes alarak, karşı koymak ve zorbalarla sanal bir kavgaya girmek için cazip olmamalısınız. Rahatsız olduğunuzda tepki vermek, işleri daha da kötüleştirebilir. Zorbaya karşı durmak bazen işe yarayabilir, ancak daha büyük olasılıkla zorba kışkırtılacak ve zorbalığı tırmandıracaktır. Bir nefes alırsanız, gücünüzü yeniden kazanırsınız!

Zorbaya karşılık vermek iyi bir fikir olmasa da, zorbalığın kanıtını saklamak iyi bir fikirdir. Gerekirse, zorbalığı kanıtlamanıza yardımcı olabilirler. Agresif e-postaları veya diğer iletişimleri sürekli gördüğünüz bir yerde tutmak zorunda değilsiniz. Ebeveynlerinizden birinden bir kopyasını yapmasını ve bunları bir sürücüye kaydetmesini isteyebilirsiniz.

Zorbalığı bildirin. Sanal taciz suçu bildirilmelidir. Sosyal ağlar, insanlar hizmetlerini zalimce veya aşağılayıcı mesajlar ya da içerik göndermek veya sahte hesaplar oluşturmak için kullandıklarında bunu çok ciddiye alır. Bir kullanıcı taciz gibi kötüye kullanım bildirirse, site yöneticisi tacizciyi engelleyerek gelecekte hizmeti kullanmasını önleyebilir. Cep telefonu mesajları ve/veya e-posta yoluyla tacize uğruyorsanız, bunu telefon hizmetinize ya da e-posta yöneticinize bildirin.

Takipçiyi engelleyin. Çoğu elektronik ve bilgisayar cihazı, tacizciyi ya da tacizcileri elektronik olarak engellemenize izin veren özelliklere sahiptir. Bu özelliği nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, bir arkadaşınıza veya bir yetişkine sorun.

Güvenli bir şekilde bağlanın. Akıllı telefonunuzu ve internet hesaplarınızı parolayla koruyun ve parolaları sık sık değiştirin. Parolalarınızı anne babanız veya velileriniz dışında kimseyle paylaşmadığınızdan emin olun. İnternette kişisel bilgi, fotoğraf veya video paylaşmadan önce dikkatlice düşünmek de iyi bir fikirdir, çünkü bunların tüm dünyaya ulaşması sizi belki de rahatsız eder. İnternette bir fotoğraf veya mesaj yayınlandığında, kaldırılması zor veya imkânsız olabilir. Bu nedenle, fotoğraf gönderirken ya da başkalarının rahatsız edici mesajlarına yanıt verirken dikkatli olun.

Bir bireyi cinsel amaçlı şekilde taciz eden insan hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine 3 aydan 2 seneye kadar hapis ve adli para cezası verilmektedir. Eylemin bir çocuğa karşı işlenmesi durumunda ise altı aydan üç seneye kadar hapis cezası verilmektedir.

Bir bireyi cinsel amaçlı şekilde taciz eden bireyin eylemi suç sayılmıştır. Sosyal medya aracılığı ile gönderilen cinsel içerikli ifadeler, sözler, işaretler, çıplak vücudun teşhir edilmesi, cinsel konulu ses kayıtları, cinsel organ fotoğrafları, görseller, videolar ya da görüntülü konuşma esnasında sergilenen eylemler, cinsel taciz suçunu ortaya çıkarmaktadır.

Cinsel taciz suçu ani bir suçtur. Bu yüzden cinsel taciz barındıran ifade herhangi bir araçla kullanılmakta beraber suç tamamlanmış olur. Suç, şikâyete bağlı bir suçtur. Mağdurun şikâyeti üzerine cinsel taciz eylemini işleyen birey üç aydan iki seneye kadar hapis cezasına ya da adli para cezasına çarptırılır. Eylemin çocuğa karşı işlenmesi durumunda ise altı aydan üç seneye kadar hapis cezasına hükmolunur. İlgili suçun posta ya da elektronik haberleşme araçlarının sunduğu kolaylıktan faydalanmak üzere işlenmesi durumunda ceza yarı oranında yükseltilir. Suçun teşhir sureti ile işlenmesi durumunda ceza yarı oranda yükselir. Taciz eylemi sebebi ile mağdur işi bırakmak, ailesinden ayrılmak ya da okuldan ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek olan ceza bir seneden az olamaz.

Sanal Tehdit Nedir?
Sanal tehdit de bir tür sanal taciz olarak görülmektedir. Günümüzde sosyal ağlar üzerinden en fazla işlenen suçlardan biri olmaktadır. Bir başkasını, kendisinin ya da yakınının yaşamına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahis ile tehdit savuran birey altı aydan iki seneye kadar hapis ile cezalandırılır.

Hangi Durumlar Sanal Tacize Girer?
Sanal taciz davranışları nelerdir açıklayalım:

Cinsel içerik barındıran şakalar ve fıkralar.
Cinsel içerik barındıran resim ya da çizim.
Cinsel içerik barındıran notlar, mektuplar, e-postalar, telefon çağrıları veya materyaller.
İnsanları fiziksel özelliklerine dayalı olarak puanlandırma.
Sosyal Medyadan Birine Mesaj Atmak Suç Mu?
Sosyal ağlar üzerinden gerçekleşen bir mesajlaşmanın, sesli, yazılı ve görsel haberleşme kayıtlarının, rıza dışında başkalarına ifşa edilmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu ortaya çıkarmaktadır.

Telefonla Cinsel Taciz Cezası Nedir?
Sanal taciz nedir diyenler için telefonla cinsel taciz hususundan da söz etmek gerekir. Bir bireyi cinsel amaçlı olarak taciz eden birey hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine 3 aydan 2 seneye kadar hapis cezasına ya da adli para cezasına, eylemin çocuğa karşı işlenmesi durumunda altı aydan üç seneye kadar hapis cezasına çarptırılır.

Basit Cinsel Tacizin Cezası Nedir?
İlgili maddenin birinci fıkrasında açıklanan basit cinsel saldırının cezası, suçun faili mağdurun şikâyeti üzerine beş seneden on seneye kadar hapis cezasıdır.

Sözlü Taciz Suç Mu?
Cinsel taciz suçu, yazılı ve sözlü eylemlerle ya da beden hareketleri ile mağdurun vücuduna temas barındırmayan, cinsel arzuları tatmine yönelik olan davranışlarla işlenen bir suç olmaktadır.

Basit Tacizin Cezası Paraya Çevrilir Mi?
Kanuna göre beş seneye kadar hapis cezasını gerektiren suçlarda şüpheli suçunu kabul eder ise cezanın bir seneye indirilmesi, para cezasına çevrilmesi ya da kamu hizmeti gibi yaptırımlar uygulanması söz konusu olacaktır.

Şantaj Yapmanın Cezası Kaç Sene?
Şantaj suçu cezası, bir seneden üç seneye kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası şeklinde düzenlenmiştir.

İlginizi Çekebilir

Pedofililerin organı kesilecek

Kazakistan’dan tarihi adım. Sapık ve sapkınların cinsel organı kesilecek. Kazakistan’da “pedofililerin cinsel organı kesilme” yasası …

Sınırsız Hosting