Ana Sayfa / Gündem / Tarihi değiştirecek mağara resmi

Tarihi değiştirecek mağara resmi

Dünyanın en eski mağara resmi bulundu ve tarih yeniden yazılacak. İlk hayvan resmi bulundu mağarada. Arkeologlar, 45 bin 500 yıl önce çizildiğine inanılan, dünyanın bilinen en eski mağara resmini Endonezya’da keşfetti. Bir domuzun gerçek boyutlarıyla tasvir edildiği resim, Sulawesi adasındaki uzak bir vadide yer alan Leang Tedongnge mağarasında bulundu.

Mağara resmi ve tarihi değiştirecek buluş. İşte dünyanın en eski mağara resmi ve en az 45 bin yaşında. Avustralyalı arkeologlar, bilinen en eski mağara resmini keşfetti. en az 45 bin 500 yıl önce önce yapıldığı düşünülen gerçek boyutlu yaban domuzu tasviri Endonezya’daki Sulawesi adasındaki yer alan Leang Tedongnge mağarasında ortaya çıkarıldı.

Koyu kırmızı hardal pigmenti kullanılarak yapılan resmin aynı zamanda bölgedeki insan yerleşiminin en eski kanıtı olarak değerlendiriliyor.

“BU RESMİ YAPAN İNSANLAR BİZİM GİBİ MODERNDİ”

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmanın ortak yazarı Maxime Aubert, “Bunu yapan insanlar tamamen moderndi, tıpkı bizim gibiydiler. sevdikleri herhangi bir şeyin resmini yapabilecek tüm kapasiteye ve araçlara sahiptiler” ifadelerini kullandı.


EN AZ 45 BİN 500 YILLIK

Bununla birlikte Aubert, mağara resminin yaşını ortaya çıkarmak için uranyum izotop tekniğini kullandıklarını, ancak daha da eski olabileceğini aktardı.

“Çizim en az 45 bin 500 yıllık. Ancak, çok daha eski olabilir çünkü kullandığımız tarihleme yalnızca tablonun üzerinde oluşmuş bir kalsit birikintisine dayanıyor” dedi.
Araştırmada, 136 santimetere genişliğindeki ve 54 santimetre boyundaki resimde Sulawesi’ye özgü siği domuzunun diğer hayvanlarla sosyal etkileşim içinde olduğunu anın tasvir edildiği ifade edildi.

Ortak yazar Adam Brumm, “Domuzun arkasında iki el görünüyor. Bu onun diğer iki siğil domuzu arasında bir kavga veya sosyal etkileşimdeymiş gibi gösteriyor” dedi.
EL İZLERİNDEN DNA ÖRNEĞİ ALINDI

Bununla birlikte arkeologlar, resimdeki el izlerini yapmak için, sanatçıların ellerine pigment dökerek ellerini yüzeye koymuş olması gerektiğini söyleyerek bu şekillerden DNA örneği aldıklarını açıkladı.

Öte yandan, söz konusu domuz tasviri dünyanın en eski mağara resmi olmasına rağmen en eski eser değil. Güney Afrika’nın Blombos Mağarası’nda keşfedilen ve 73 bin yıl önce yapıldığı belirtilen “doodle” benzeri çizimin dünyanın en eski sanat eseri olduğu düşünülüyor.

Kaya resmi, kırmızı bir mineral pigment (demirtaşı hematit veya toprak boyası) kullanılarak çizilmiş. Bir tür sosyal etkileşimde bulunan en az üç Sulawesi siğil domuzu tasvir ediliyor.

Bu sanat eserinin günümüze ulaşan öğelerini, bugün görüntüleri kullanarak hikâyeleri anlatma biçimimize dayanak teşkil eden, ancak erken mağara sanatının nadir bir özelliği olan tek bir anlatı kompozisyonu veya sahnesi olarak yorumluyoruz.

Üstteki görsel, resmi daha net hale getirmek için (DStretch programıyla) geliştirildi. Alttaki resim ise çizimin izlerini gösteriyor. Görsel: Makale yazarı Adhi Agus Oktaviana.

SANAT ÇAĞININ KİLİDİNİ AÇMAK

Kaya sanatının tarihini belirlemek çoğu zaman ziyadesiyle güçtür. Yine de Leang Tedongnge’de, domuz figürlerinden birinin (domuz 1) üstünde oluşan küçük bir kalsit birikintisini (“mağara patlamış mısırı” diye de bilinir) tespit ettiğimiz için şanslıydık.

İlginizi Çekebilir

Özgür Özel’den çiftçiye azar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çiftçiyi azarladı. bir zamanlar Erdoğan’ın çiftçiye ananı da al git …

Sınırsız Hosting