Ana Sayfa / Genel / THY çalışanlarına geriye dönük zam
THY YENİ PİLOT ALIMI

THY çalışanlarına geriye dönük zam

THY 2016 yılı verilmeyen zamları da personele ödeyebilir. THY’de büyük zam çalışanlar için. THY çalışanlarının alacağı zam. Bir hostes maaşı ve pilot maaşı 2017. Kabin görevlileri zam THY’de. Hava İş Sendikası, kabus gibi geçen 2016 yılından sonra bu yıl vites yükselten THY’nin kapısını çaldı ve verilmeyen zam farklarını istedi.

THY çalışanlara zam yapıyor üstelik geriye dönek farklar da ödenebilir. airporthaber sitesindeki bilgiye göre, THY, 2016 yılına dönük zamları da ödeyebilecek. Hava İş Sendikası, kabus gibi geçen 2016 yılından sonra bu yıl vites yükselten THY’nin kapısını çaldı ve verilmeyen zam farklarını istedi. THY ile Hava İş’in, geriye dönük olarak zam farklarının kayıpsız olarak yatırılması konusunda anlaşmak üzere olduğu öğrenildi.

THY’DE MAAŞLAR VE PERSONEL DURUMU

Türk Hava Yolları ile Hava İş Sendikası arasında imzalanan tadil protokolü gereği, krizi gerekçe göstererek toplu işten çıkarma olmaması ve ücretsiz izne çıkarılan personelin işe iade edilmesi karşılığında, 2017 yılında zam yapılmaması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Protokole göre, Hava İş Sendikası’nın şartlarını kabul eden THY, 2017 yılında Toplu İş Sözleşmesi’ndeki oranda zam yapmayacak ancak 100 milyon dolar ve üzerinde kar edilmesi halinde hem yapılmayan yılın zammını hem de bu zam oranı eklenerek 2018 yılındaki zam oranlarını uygulamak zorunda kalacaktı.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme krizi ile başlayan, terör olayları, havalimanı saldırısı ve hain darbe girişimi ile zirveye ulaşan kriz ile zor duruma düşen Türk Hava Yolları’nın ‘bu yıl zam olmasın’ teklifini değerlendiren Hava İş Sendikası, üyeler arasında düzenlediği anketi de göz önüne alarak Türk Hava Yolları’nın bu teklifine olumlu yanıt vermiş, ancak sıfır zam yerine yüzde 1.5 oranında zam verilmesi konusunda taraflar arasında mutabakat sağlanmıştı.

HOSTES MAAŞLARI THY’DE YENİ

THY ile Hava İş Sendikası arasında imzalanan protokole göre, 2017 yılının ilk 6 ayı için 31.12.2016 tarihindeki ücretlere ve diğer sosyal yardımlara 01.01.2017 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 1.5 oranında, 2017 yılının ikinci 6 ayı için 30.06.2017 tarihindeki ücretlere ve diğer sosyal yardımlara 01.07.2017 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 1.5 oranında ücret zammı artışı uygulanması konusunda anlaşılırken sendika üyesi olmayanlara da bu zam oranlarının üzerinde zam yapılmaması, sendikanın uyarısıyla protokole eklendi.

THY’nin toplu iş sözleşmesindeki zam oranının altında artış uygulaması karşılığında ise toplu işten çıkarma olmaması ve ücretsiz izne çıkarılan çalışanların işe iade edilmesi konuları hükme bağlandı. Hatta o süreçte, işten çıkarılma süreçleri devam eden çalışanların da bu durumları protokolle ortadan kaldırılarak işlerine devam etmeleri sağlandı.

Protokolün üzerinden yaklaşık 7 ay geçti ve Türk Hava Yolları bu süreçte toparlanma sürecine girdi. Yolcu doluluk oranları ve karlılığını artıran şirket, yıl sonu için yüksek kar rakamları öngörmeye başladı. Mali tabloların iyiye gittiğini farkeden Hava İş Sendikası, protokol şartları gereği zam farklarının verilmesi için THY’nin kapısını çaldı.

Hava İş Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’ın bizzat yürüttüğü görüşmelerde, tadil protokolüne göre, 100 milyon dolar kar rakamına ulaşılması halinde verilmeyen zam farkının geriye dönük verilmesini istendi. Mali açıdan eli rahatlayan ve öngörülen karlılık rakamlarının üzerine çıkan THY, sendikanın uyarısıyla zam farklarını ödeyeceğini bildirdi. Büyük bir titizlikle yürütülen görüşmelerde son anda bir aksilik olmazsa zam farklarının ilk altı aylık dönemden itibaren vermeye başlanacağı kaydedildi. 2017 yılı zam farkları ile birlikte geriye dönük olarak uygulanmayan farklar çalışanların maaş hesaplarına yatırılacak, ikinci dönem zamlarında da bu artış oranları üzerinden hesaplama yapılacak. Böylece THY çalışanları, tadil protokolü sayesinde, hem toplu işten çıkarma tehdidi yaşamadan hem de maddi kayıpsız olarak bu krizi atlatmış olacak.

THY ile Hava İş Sendikası yönetimi arasında, yapılmayan zamların geriye dönük uygulanması konusunda görüşmelerde rakamlar son şeklini alırken önümüzdeki günlerde konuya ilişkin resmi açıklamaların yapılmasının beklendiği kaydedildi. Zamların eksiksiz olarak uygulanması halinde yılın ilk yarısında yüzde 2.5 eksik oranda zam alan çalışanların, ilk dönem zam farkları ve yeni dönem zamlı maaşlarla birlikte cepleri para dolacak.

İlginizi Çekebilir

Köprü ve otoyollara zam

Otoyol ve köprü zamlandı. Yeni köprü ve otoyol zamları tarife. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting