Ana Sayfa / Gündem / Türkiye’de cenaze yakılma yeri var mı?

Türkiye’de cenaze yakılma yeri var mı?

Türkiye’de ceset yakma yeri var mı, hangi dinde cenazeler yakılıyor. Türkiye’de Krematoryum var mı? Hangi ünlüler ölünce yakılmak istedi Türkiye’de. metin Uca’nın cesedi yakılacak mı, külleri boğaza savrulacak mı merak ediliyor. 

Türkiye’de cenaze yakma işlemi yapılıyor mu, Türkiye’de cenaze yakma yeri var mı merak ediliyor. Krematoryum hangi illerde var ve hangi ülkelerde cesetler yakılıyor Krematoryum var bilgisi. Krematoryum Türkiyede var mı?
Konuya ilişkin ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemelerde, öldükten sonra yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmamaktadır. Ne var ki, Türkiye’de, Krematoryum adı verilen yakma fırınlarının bulunmaması nedeniyle, şu aşamada öldükten sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün görünmemektedir.
Krematoryum Türkiye neden yok?
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu temel olmak üzere, yasalar açısından ülkemizde krematoryum yapılmasına engel yoktur. İnsan hakları gereği olarak da her bir kişinin öldükten sonra cesedinin yakılmasını isteme hakkı vardır. Anayasada da din ve vicdan özgürlüğü öngörülmektedir.

METİN UCA YAKILMAK İSTENİYOR

Kocaeli’de geçirdiği kaza sonrası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden televizyoncu ve gazeteci Metin Uca, 62 yaşında hayatını kaybetti.

Uca’nın hayatını kaybetmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Ölümüyle sevenlerini yasa boğan Metin Uca, verdiği bir röportajda vasiyetini açıklayarak “Yakılarak ölmek ve küllerimin de İstanbul Boğazı’ndan serpilmesini isterdim ama ne yazık ki böyle bir şansımız yok. İki yüzlü törenleri istemiyorum.” demişti. Peki Türkiye’de krematoryum yani cenazelerin yakılması hizmeti var mı? Hangi inançlarda ölü yakma işlemi var? Öldükten sonra yakılma isteğinin Türk hukukundaki yeri ne?

TÜRKİYE’DE ÖLÜ YAKMA HİZMETİ VAR MI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığına ulaşan Odatv, “Türkiye’de krematoryum hizmeti bulunmuyor. Mezarlıklar Dairesi Başkanlığında da krematoryum hizmeti bulunmuyor. Bu konuda yapılabilecek bir şey bulunmuyor.” yanıtını aldı.

METİN UCA’NIN NAAŞI NEREYE DEFNEDİLECEK

Metin Uca’nın cenazesiyle ilgilenildiğini ve nakil işlemlerinin yapıldığını belirten Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı, cenazenin Ankara’ya götürüleceğini ve Metin Uca’nın orada defnedileceğini söyledi.

Müzisyen Özlem Olgun, Uca’nın cenaze törenine ilişkin bilgileri Instagram hesabından paylaştı. Olgun’un paylaşımında yer alan bilgiler şöyle:

“Acı kaybımız Metin Uca cumartesi günü saat 11.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek veda töreni ile son yolculuğuna uğurlanacaktır. Cenazemiz ise pazar günü öğle namazını müteakip Ankara Kocatepe Camii’nden alınarak Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilecektir.”

ÖLDÜKTEN SONRA YAKILARAK DEFNEDİLMENİN TÜRK HUKUKUNDAKİ YERİ

Türkiye’de geçerli olan yasal düzenlemelerde, öldükten yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmuyor ancak, krematoryum adı verilen ölü yakma fırınlarının bulunmaması nedeniyle, ölümden sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün değil.

Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bugün müdürlük binasının bulunduğu alanda, 1930’larda ölüleri yakmak için bir krematoryum bulunuyordu. Ancak Türkiye’de bir ilk olan Zincirlikuyu Krematoryumu birkaç sene içerisinde talep gelmediği gerekçesiyle yıkıldı.

HANGİ DİNLERDE ÖLÜLER YAKILIYOR

İslam dininde günah olan ölü yakma, Musevilikte de uygulanmıyor. Musevi din adamları, Tanrı’nın bedeni öldükten sonra tekrar dirilteceği görüşünü savunarak ölü yakma işlemine karşı çıkıyor.

Hristiyanlıkta ise ölü yakma varken mezhepler arasında farklılıklar görülüyor. Ölü yakma Katolik ve Protestanlara göre ayrıcalık gösteriyor. Katolik mezhebine göre ölüler, yakıldıktan sonra külleri saçılamaz ve bir yere dökülemez. Bu nedenle Katolik inancına sahip kimseler sevdiklerinin ölülerini yaktıktan sonra bir kavanoz içerisinde evlerinde saklamayı tercih ediyor. Protestan mezhebinin inanışına göre ise ölüler yakıldıktan sonra, külleri istediği yere savrulabiliyor. Bu da bireyin özgür bir ruh olarak gezmesine işaret ediyor.

GÜNAHLAR DA ONLARLA BİRLİKTE YAKILIYOR

Ölü yakmanın en sık görüldüğü dinlerden biri hiç şüphesiz Hinduizm. Bu dinde ölüler, toplu olarak nehir kenarında ve süslü elbiseler ile yakılmakta. İşlem öncesi ayin ve törenler gerçekleştiriliyor. Ölü yakılma yeri olarak kullanılan nehir kenarı toplu bir yer olduğu için haliyle büyük ve kötü dumanlar, kokular çıkmakta. Bu inanış ile ölüler yakılırken günahlarının da onlarla birlikte yakıldığına inanılmakta.

Budizm geleneğine göre ise ölü yakma işlemi belirli ritüellerin sonucunda ortaya çıkıyor. Dağ eteğinde ya da Ganj Nehri kenarında ölülerini yakan Budist inanışa sahip olan vatandaşlar, inançlarını yerine gereğini getirmiş olmanın iç huzurunu yaşıyor.

Bir araştırmaya göre, dünyanın üçte ikisi ölülerini gömerken, üçte biri de ölülerini yaktığı tahmin ediliyor.

LEYLA GENCER’İN NAAŞI YAKILMIŞTI

20’nci yüzyılın en önemli sopranolarından biri olan ve 2008 yılında hayatını kaybeden Leyla Gencer’in vasiyeti yerine getirilerek külleri İstanbul Boğazı’na serpilmişti.

Gencer’in naaşı, Milano Lambrate Mezarlığı’ndaki krematoryumda yakılmıştı.

İlginizi Çekebilir

Mesut Özil’e Türk Milli takım forması

Milli taktım tercihini Almanya’dan yana kullanan ve Türkiye ile hiçbir bağı olmayan Mesut Özil’e Türk …

Sınırsız Hosting