Ana Sayfa / Kime Ait / Türkiye’deki bankalar ve kime aitler bilgileri
KREDİ KARTI BANKA ONAY

Türkiye’deki bankalar ve kime aitler bilgileri

Türkiye’de kaç banka var ve bankalar kime ait bilgileri. Türkiye’de faaliyetteki yerli ve yabancı bankaların sayısı ve sahipleri ile kime bağlı oldukları bilgisi. Özel ve devlet banka sayısı Türkiye’deki. Para ve finans çevrelerinin yakından bildiği bir bilgiyi sizlerle paylaşalım dedik. 

Türkiye’deki banka sayısı ve bankalar kime ait genel ve özel bilgileri. Hangi bankalar devlete ait ve özel bankalar ile yabancı banka ve yabancı ortaklı bankalar Türkiye’deki.

Ülkemizde birçok banka bulunmakta bildiğimiz üzere. Türkiye’de ki bankalar kime ait? Peki bu bankalar hangi ülkelerin bankası?Hangi banka devlet bankasıdır? Devlete ait olan bankalar listesi. Devlet bankaları hangileri. Ülkemizde hangi ülkelerin bankaları bulunmakta? Dünyaca ünlü bankalar hangi ülkelerin bankaları? İşte bu soruların cevapları:

TÜRKİYE’DEKİ DEVLET BANKALARI

Öncelikle devlet bankalarından başlarsak:

Ziraat bankası, devletin bankasıdır. Yani Ziraat Bankası’nın tüm hakları Hazine Müsteşarlığına aittir. Ziraat Bankası kimindir? Ziraat Bankası devletin bankasıdır.

Halk Bankası, Halk Bankası kime ait sorusunun cevabı olarak devlet diyebiliriz. Halk Bankasının yüzde 51’lik bölümü Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait iken yüzde 49’luk bölümü halka açıktır.

Vakıfbank, Vakıfbank kime aittir? Sorusuna verilecek cevap devletindir. Vakıfbank’ın %58’lik bölümü Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne %16’lık bölümü Vakıfbank çalışanlarının bağlı olduğu vakfa ait olmakla birlikte Vakıfbank’ın %25’lik diğer bölümü de halka açıktır.

İş Bankası, İş Bankası kime aittir sorusuna tek bir kurum ya da kuruluş vermek net bir cevap olmayacaktır. İş Bankası’nın %28’lik bölümü Mustafa Kemal Atatürk’e, %40’lık bölümü İş Bankası çalışanlarının vakfı olan Munzam Sandık Vakfına, diğer kalan %32’lik bölüm de halka açıktır. Mustafa Kemal’e ayrılan miktar gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na ayrılmıştır.

TÜRKİYE ÖZEL BANKALAR VE SAHİPLERİ

Garanti Bankası, Garanti Bankası kime aittir? Garanti Bankası Türk / İspanyol ortaklığı olan bir bankadır. Garanti Bankası’nın %25’lik bölümü İspanyol Bankası olan BBVA’dadır. Doğuş Grubu’nun Garanti Bankası’ndaki payı ise %20’dir. Garanti Bankası’nın %55’lik bölümü de halka açıktır.

Finansbank, Finansbank’ın sahibi kimler? Finansbank Yunanistan bankası idi.. Bankanın yeni sahibi ise Katarlı QNB grubu. Kısa süre önce Katar Finansbank’ı 2.7 milyar euro gibi bir rakamla satın aldı.

Denizbank, Denizbank hangi ülkeye ait dersek, cevap olarak Rusya karşılığını verebiliriz. Bankanın tamamı Sberbank’a aittir.

İNGBank, INGBank kime ait diye sorduğumuzda karşılığı Hollanda olacaktır.

Akbank, Akbank kime aittir? Akbank Türk / Amerikan ortaklığına ait olan bir bankadır.

HSBC, HSBC hangi ülkeye aittir diye sorduğumuzda HSBC’nin İngilizlerin olduğunu göreceğiz.

Kuveyt Türk, Kuveyt Türk Bankası kime aittir diye baktığımızda, bankanın ezici çoğunluğu Kuveyt’e aittir. %19’u Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir.

TEB, TEB kime aittir diye sorduğumuzda karşımıza Fransız / Türk sahipliği çıkmaktadır. Bankanın %68’i Fransız BNP Paribas’a, %28’i ise Çolakoğlu Grubu’da ve TEB’in %4’ü halka açıktır.

Şekerbank, Şekerbank kime aittir? Şekerbank Türk – Kazak ortaklığı olan bir bankadır. Bankanın %34’lük bölümü banka çalışanlarının vakfına ait olmakla birlikte, %34’ü de Kazakistan devletine aittir. Bankanın %32’lik kısmı da halka açıktır.

İlginizi Çekebilir

Yiğit Akü kime ait, sahibi

Yiğit akü kime ait, sahibi, Yiğit Aküne zaman nerede kuruldu. Borsa İstanbul Yiğit Akü hisseleri …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting