Ana Sayfa / Gündem / Yamyam Dünya’ya ulaşıyor
YAMYAM DÜNYAYI ETKİSİ ALTINA ALIYOR.

Yamyam Dünya’ya ulaşıyor

Güneş fırtınası bugün dünyaya ulaşıyor. Elektronik cihazlar ve uydular bozulabilir. yamyam ismi verilen dev güneş patlamasının etkisi bugünden itibaren dünya genelinde etkili olacak. Bilim insanları, ‘Yamyam’ lakabıyla bilinen Güneş fırtınasının bugün Dünya’yı vuracağı duyurdu. Uzmanlar Güneş fırtınasının uydular ve radyolarda hasara neden olabileceğine vurgu yaptı..

Dünya güneş patlamasının etkisi altına giriyor. Güneşte meydana gelen dev fırtınanın etkisi bugün itibaren mavi gezegene ulaşıyor ve bilim insanları bu durum için yamyam kelimesini kullanıyor. Koronavirüs salgını (kovid-19) hayatımıza girdiği günden bu yana beri felaket haberlerine şaşırmaz olduk..
Fakat görünen o ki bu sene için de durumda pek bir değişme yok. Bilim insanları tarafından bugün için Güneş fırtınası uyarısı yapıldı..


İngiliz Mirror gazetesinde servis edilen habere göre, ‘G3 seviyesi fırtına’ bugün Dünya’nın pek çok bölgesinde etkisini gösterecek..
SOHO KEŞFETTİ

Jeomanyetik fırtına, NASA’nın Dünya ile Güneş arasında dönen ve yıldızın aktivitelerini izleyen bir uzay aracı olan Güneş ve Heliosferik Gözlemevi (SOHO) tarafından tespit edildi.

NEDEN ‘YAMYAM’ DENİYOR?

Söz konusu fırtına, kendi türünü absorbe ettiği için ‘yamyam’ olarak tanımlanıyor. Hızlı hareket eden koronal kütle atımı, bir dizi daha küçük olanı yakalayıp emiyor.

UYDULAR VE RADYOLARDA HASAR OLUŞABİLİR

‘Yamyam’ Güneş fırtınasının uydular ve radyolarda hasara yol açabileceğinin altını çizen İngiliz uzmanlar daha büyük bir hasar beklenmediğini belirtti.

GÜNEŞ FIRTINASI

Güneş yüzeyindeki koyu renkli “güneş lekeleri”nde, Güneş’in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor.

Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.
1582 yaşanan Güneş fırtınası tam 3 gün sürmüş ve önce Avrupa sonra Asya kıtasını etkisi altına almıştı..
O dönem teknolojik cihazlarının bulunmaması nedeniyle fırtına ciddi bir hasara neden olmamıştı. Ancak günümüzde durum bir hayli farklı..


O dönem teknolojik cihazlarının bulunmaması nedeniyle fırtına ciddi bir hasara neden olmamıştı. Ancak günümüzde durum bir hayli farklı..
Bilim insanları söz konusu fırtınanın küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara neden olabileceği belirtiliyor..

İlginizi Çekebilir

Cuma okullar tatil mi 10 Mayıs

10 Mayıs Cuma okular tatil mi, öğretmenler derse neden girmeyecek. kullarda cuma günü ders yapılmayacak …

Sınırsız Hosting