Zaman içinde hareket edebilmek ancak filmlerde olur demeyin, çünkü bilim adamaları artık zaman makinası için uygun bir matematiksel model keşfettiler. Bu modelde uzay ve zaman eğriliği kullanılmakta olup, zaman içerisinde geleceğe ya da geçmişe gidebilme imkânı sunmaktadır.
Bilim adamları kendi üzerine kapanan bir yörünge izleyen kutu içerisindeki zaman yolcusu, dairesel yörüngesi üzerinde önce geleceğe doğru, daha sonra da, yörüngesi sayesinde, zamanda geriye doğru hareket eden geometrik bir modelden ibaret olan bu makina geliştirmiş olup, bu makine sadece bir modelden ibarettir. Zaman makinasıyla ilgili geometrik model ile ilgili açıklamayı bilim adamaları,” Traversable acausal retrograde domains in spacetime” (TARDIS) yani, Uzay-zamanda geriye doğru kat edilebilecek nedensel-olmayan bölgeler isimli çalışmalarında açıklamışlardır.
Uzayın ivmeli hareketler ve kütleler tarafından bükülüyor olmasının nedeni gökcisimlerinin ağır cisimler etrafında eğrisel yörüngelerde dönmesini sağlamakta olup, zaman makinasına ait geometrik model bu temellere oturtularak özel ve genel görelilik teorileri kullanılarak ortaya çıkartılmıştır. Daha sonraları bilim adamları uzayda görülen bu özelliğin zamanda da görüldüğünü ifade etmişlerdir.
Bilim adamlarının geliştirmiş oldukları geometrik modele göre zaman makinasında aynı anda zamanın iki versiyonu birden gözlemlenebilmektedir. Yani bu modelde geçmiş ve gelecek birlikte çalışmaktadır. Işık hızına kadar olan süreçte geleceğe yapılan bir yolculuk bulunurken ışık hızını üstünde geçmişe yapılan hareket görülmektedir.