Ana Sayfa / İlginç / Zerzevan kalesi nerede, özelliği

Zerzevan kalesi nerede, özelliği

Zerzevan kelime olarak ne demek. Zerzevan kürtçe mi, zerzevan kalesi özelliği ne, gizemi, sırları ne? zerzevan kalesi tam olarak nerede hangi ilde ve içindeki tapınağın özelliği ne? Zerzevan kalesi içindeki tapınak pagan tapınağı mı, şeytana tapanların ayin yerini ve neden gündemde soruları.

Zerzevan Kalesi önemi ne, özelliği, gizemi bilgileri. Zerzevan Kalesi tam olarak nerede ve zerzevan kalesi içindeki tapınak kimlerin orada kimler neden ayin yapıyor. Zerzevan kalesi 666 rakamı nemi ne kimler için sembol. Mithras Tapınağı ayini kimler orada ayn yapıyor, neden gizli ziyaretçileri oluyor soruları.

ZERZEVAN ÖNEMİ ÖZELLİĞİ

Zerzevan Kalesi ve kalenin içerisinde yer alan Mithraeum (Mithras Tapınağı); Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, Demirölçek mahallesinde yer almaktadır. Bu bölgede, Asur Dönemi’nde (M.Ö. 882-611) Kinabu olarak adlandırılan bir kalenin var olduğu ileri sürülmektedir. Pers Dönemi’nde de (M.Ö. 550-331) Kral Yolu üzerinde bulunan yerleşim alanının yol güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Mevcut çalışmalara göre, kalenin M.S. 3 yy.’da kullanıldığı söylenebilir. Yerleşimin surları ve yapıları Anastasios I (M.S. 491-518) ve Justinianos I (M.S. 527-565) dönemlerinde onarılarak, bazı yapılar ise yeniden inşa edilerek mevcut son haline getirilmiştir. 639 yılında İslam orduları tarafından bölgenin fethine kadar yerleşim kullanılmış olmalıdır.

Surlarla çevrelenmiş yerleşimdeki kamu yapılarının bulunduğu güney alanda, gözetleme ve savunma kulesi (güney kule), kilise, yönetim binası, cephanelik (arsenal), kaya sunağı gibi mimari kalıntılar yer almaktadır. Kuzeyinde ise cadde-sokaklar ve konutlar takip edilebilmektedir. Konutların bulunduğu alanda aynı zamanda su sarnıçları, yeraltı kilisesi, yeraltı sığınağı, Mithraeum, henüz işlevi belirlenemeyen birçok yapı da tespit edilmiştir. Surların dışında ise yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları vardır. Nekropol alanında ise kaya mezarları ve tonozlu mezarlar bulunmaktadır.

Zerzevan Kalesi askeri yerleşimi, yer altı ve yerüstü yapıları ile dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarındandır ve insanlığın kültürel gelişimini oluşturan farklı kültürel-inanç evrelerine ait izleri bir arada taşımaktadır. Pagan ve Hıristiyan Roma’ya ait mimari yapılar döneminin bütün özelliklerini ve teknolojik gelişmelerini yansıtmaktadır. Günümüze kadar Roma’nın doğu sınırında bulunan tek Mithras Tapınağı burada yer almaktadır. Bu niteliklerinden dolayı “Zerzevan Kalesi ve Mithraeum” olarak (iii), (iv) ve (vi). kriterler kapsamında Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.

Sosyal medyada yer alan #ZerzevanAyiniDurdurulsun ne demek, gerçekten orada ayin mi yapılıyor zaman içinde ortaya çıkacaktır.

Google da Zerzevan Kalesi neden önemli?, Zerzevan ne demek Kürtçe?
Zerzevan Kalesi kime ait?, Zerzevanda Köylüler ne buldu?, Zerzevan Kalesi Rothschild
zerzevan kalesi’nin hikayesi, Zerzevan Kalesi Mithras Tapınağı, Zerzevan kalesi ekşi, Zerzevan anlamı nedir, Zerzevan Kalesi kimler ziyaret etti, Zerzevan Kalesi ayin, zerzevan kalesi’nin tarihi terimlerini de aratabilirsiniz.

Zerzevan Kalesi Diyarbakır’ın Neresindedir?

Zerzevan kalesi Türkiye’de Diyarbakır ilinin Çınar ilçesine bağlı olan Demirölçek mahallesinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Diyarbakır ile Mardin arasında yer alan bu kale yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlamaktadır. Özellikle tarihi açıdan keşif yapmak isteyen ve tarihi yapıları ziyaret etmeyi seven kişilerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Zerzevan Kalesinin Özellikleri

Zerzevan kalesi ortalama olarak her yıl 1 milyon kişinin ziyaret ettiği mekanlardan biridir. Bunun yanı sıra bu kalenin çevresinde Mithas Tapınağı’nın bulunması en büyük özelliklerinden biri olmaktadır. İlk olarak 2018 yılında keşfedilen Mithas Tapınağı ile kalenin değeri giderek artmıştır.

İlginizi Çekebilir

Kedi çiçeği gerçek mi?

Kedi çiçeği var mı, kedi çiçeği nerede yetişiyor soruları. çiçekler ve ilginç  bitkiler. kedi Çiçeği …

Sınırsız Hosting