Ana Sayfa / Gündem / Afrika devekuşu Zebra ve gnu’larla beslenir

Afrika devekuşu Zebra ve gnu’larla beslenir

Afrika devekuşu’nun birlikte beslendiği hayvanlar zebra ve gnu’lardır. Vahşi hayatta bazı hayvanlar birbirleriyle birlikte beslenerek yırtıcılara karşı cephe güçlendirirler. İşte Afrika’da vahşi doğada birlikte beslenen hayvanlar ve düşmanları, bu hayvanların düşmanları da ortaktır. Kahince bilgiler yine sitenizde. 

Vahşiyaşamda hayatta kalmak çok önemlidir. Bunun için bazı hayvanlar ortak düşmanlara karşı ortak hareket ederek yem olmaktan kurtulmak ister. Afrika devekuşuda bazı hayvanlar için çok iyi bir yemlenme arkadaşıdır. Otçul hayvanlar etçil hayvan tehlikesine karyı birlikte otlanırlar. Hayvanların bazılarının türleri farklı olmasına rağmen birlikte dolaşır ve birlikte otlanırlar. Özellikle Afrika gibi hayvanların bol olduğu ülkelerde bu gözlemlenir. Bunu hem daha rahat beslenmek hemde tehlikelerden korunmak adına yaptıkları bilinir. Vahşi doğada yaşayan, koku alma, güçlülüğü, hızlılığı ve görüş yeteneği ile bilinen ve otla beslenen hayvanlar hangileridir? Güçsüz hayvanlar beslenirken nasıl tehlikelerden korunur? Hangi iki hayvan özellikleriyle ve beslenmeleriyle birbirlerine benzemektedir?

VAHŞİ DOĞADA OTLA BESLENEN HAYVANLAR VE ÖZELLİKLERİ
Yaban Yaşayan Otla Beslenen Hayvanlar :

1- Geyik : Baş ve gövde uzunluğu 1.60 ila 2.50 metre, cidago yüksekliği 1 ila 1.50 metre, kuyruk uzunluğu 15 – 20 cm civarındadır. Ormanların vazgeçilmez hayvanlarındandır. Bir çok türü mevcuttur. Dünyanın birçok yerinde koruma altına alınmıştır. Avlanması sınırlandırılmış olan bu hayvanların son zamanlarda sayıları artış göstermeye başlamıştır.

2- Oriks : Baş ve gövde uzunluğu 2 metre, cidago yüksekliği 1.20 metre, kuyruk uzunluğu 70 cm civarındadır. Uzun boynuzlu çok güzel bir antiloptur. Bir çok türü vardır. Afrika yaşayan bu hayvanların sadece bir türü olan Arabistan oriks’ i Yakın Doğu Asya’ da yaşar. Otçul beslenen bir hayvandır.

3- Bizon : Baş ve gövde uzunluğu 2.60 metre, cidago uzunluğu 2 metre, kuyruk uzunluğu 60 cm civarındadır. Kuzey Amerika da ve Avrupa da Polanya da yaşamaktadır. Otçul beslenen bir hayvandır.

4- Gergedan : Baş ve gövde uzunluğu 2.50 ila 4.20 metre, cidago yüksekliği 1.50 ila 1.70 metre, kuyruk uzunluğu 65 – 70 cm civarındadır. Asya da ve Afrika da yaşarlar. 4 – 5 türü vardır, İki türünde burnu üzerinde iki adet boynuz bulunur. Otçul beslenen bir hayvandır.

5- Zürefa : Toplam yüksekliği 5 metre civarında, kuyruk uzunluğu 80 cm dir. Afrika savanlarında yaşar. Dikensi bitkileri çoseverek yer. Su içerken ön ayaklarını açarak su içer. Yürüyüşü rahvandır. Postu desenlidir.

6- Fil : Baş ve gövde uzunluğu 2 ila 4 metre, cidago yüksekliği 2 metre, kuyruk uzunluğu 1 metre civarındadır. Afrika fili asya filinden iridir. Afrika filinin kulakları daha büyüktür. Asya filinin alnı kubbeli, savunma dişleri daha küçüktür. Fillerin fildişi için avlanmalarından dolayı nesli tükenmek üzeredir.

Otla beslenen hayvanlar veya bir başka bir deyişle otobur hayvanları kısaca belirttik. Ancak otla beslenen hayvanların hepsi bu kadar değil dahada otobur hayvan vardır. Biz sadece genelleme yaparak bilgilendirmeye çalıştık.

AFRİKA DEVEKUŞU VE ÖZELLİKLERİ İLE BİRLİKTE BESLENDİKLERİ HAYVANLAR
Afrika devekuşu keskin gözlere sahip ender hayvanlardan biridir ve kendini bu sayede yırtıcılardan korur. Afrika devekuşu günümüzdeki kuşların en irisi ve karinasızların en iyi tanınanıdır. Afrika devekuşu, arslanlar ve çita’lar gibi iri memelilerin pusuda bekledikleri bir memlekette yaşayan tek iri uçamayan kuştur. Gayet keskin gözleri olan 210.250 santim boyundaki Afrika devekuşu, genellikle bütün düşmanlarından kaçıp kurtulabilir. Tam hızla koştuğu zaman, adımlarının uzunluğu 350- 450 santimdir, böylece Afrika ovalarında düşmanlarının çoğunu geride bırakır. Hızı saatte 60 -65 kilometre tahmin edilmektedir.

Çoğumuz, bir tehlikeyle karşılaşan Afrika devekuşu’nun başını kumun içine gömdüğünü duymuşuzdur. Bunun gerçekle ilgisi yoktur. Afrika devekuşu aksine bir köşeye kıstırıldığı veya yaralandığı vakit, feci tekmeler atar. Beri yandan Afrika devekuşları, ayaklarının ikişer parmaklı olması bakımından bütün öbür kuşlardan ayrılırlar.

Afrika devekuşu’nun bu kıtanın ovalarındaki hayatının garip bir özelliği, zebra’larla gnu’ların çok kere bu iri kuşlarla bir arada dolaşmasıdır. Buna akla yakın bir izah şekli bulunmuştur: Afrika devekuşu, boyunun uzunluğu ve gözlerinin keskinliği sayesinde ta uzaklardaki bir tehlikeyi farkeder, zebra’larla gnu’lar da bu sayede kendi çabalarıyla ulaşamayacakları bir güvenliğe kavuşurlar. Bundan ötürü Afrika devekuşu birdenbire kaçmaya başlar, arkadaşları da onu taklit ederler.

İlginizi Çekebilir

İYİ Parti yeni lideri kim oldu?

Meral Akşener sonrası İYİ Parti gene başkanı kim oldu. Koray Aydın İYİ Parti yeni gene …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting