Ana Sayfa / Sağlık / Bebekte kafa iskeleti

Bebekte kafa iskeleti

Bebeklerin kafatası yapısı bilimsel çalışmaların da odağında bulunuyor. Çünkü yenidoğanda kafa iskeleti ileriki yaşlarda çok daha önem kazanır. Sağlık ve yaşam anlamında kafatası yapısı ve kemik uyum ve yoğunluğu büyük önem taşımaktadır.

Kafatası yapısı ve özellikle de bebeklerde kafatası çök önemlidir. Bilim insanları kafatası kemiklerinin incelemesini sürdürüyor. Bu makalemizde önemli bir sağlık haberinin ayrıntılarını irdeleyeceğiz. Normalde yetişkin bir insanın kafatasında 8 adet kafatası kemiği bulunmakta olup, kafatası kemikleri birbirleri ile sutura adı verilen dikişlerle sıkı bir şekilde bağlanmışlardır. Kafatasının bu şekilde olmasının nedeni beyin gibi hayati öneme sahip olan organın korunabilmesi için gerekli bir durumdur. Yen doğan bebeklerde ise kafatasında bulunan sıkı bağlar yani suturlar tam olarak sağlanmamıştır. Çünkü kafatası kemiklerinin köşelerinde kemikleşmemiş alanlar mevcuttur. Bunun sebebi ise doğum olayının rahat bir şekilde yapılabilmesi e gelişimsel süreç içerisinde bebeğin beyin gelişimimin tamamlanabilmesi içindir. Yeni doğan kafatasında bu şekilde bulunan zarsı yapılara bıngıldak yani fonticulus denilmekte olup, bunlar belirli bir süre sonra kendiliğinden kemikleşmektedir.

BINGALDAK VE ÖNEMİ
İnsanoğlunun anatomik yapısının en önemli parçası kemiklerdir. Yeni doğanda kafa iskeletinde bulunan bıngıldaklar 6 adet olup, büyük bıngıldak, küçük bıngıldak, temel bıngıldak ve mastoideus bıngıldak gibi çeşitleri mevcuttur.
Yeni doğanda kafa iskeletinde bulunan bıngıldaklardan fonticulus anterior yani majör bıngıldak, kafa iskeletinin ön kısmında bulunup, sutura sagitalis ile sutura coronalisin kesişim noktası olan bregma noktasında bulunmaktadır. Öte yandan fonticulus posterior olarak ifade edilen minör bıngıdak ise yine sutura sagitalis ile sutura lamdoideanın kesişim noktası olan lambdoidea noktasında bulunmaktadır. fonticulus anterolateralis olarak ifade edilen temel bıngıldak ise ön yan bölümlerde bulunmakta olup, toplamda iki adettir. Mostoideus bıngıldak olarak bilinen fonticulus posterolateralisse kafanın arka yanında bulunup, iki adettir.

İlginizi Çekebilir

Kahtalı Mıçe isyan etti

Gırtlak kanseri olduğu öne sürülen Kahtalı Mıçe, çıkan haberlere isyan etti. Gırtlak kanserine yakalandığı iddia …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting