Ana Sayfa / Yaşam / Berat Kandili 2022 hangi gün?

Berat Kandili 2022 hangi gün?

Berat kandili bu yıl hangi güne denk geliyor Mart’ın kaçında bilgisi. Berat gecesi, affedilmek, bağışlanmak, suçların cezasının kaldırılması manasına gelen Beraat kelimesinden gelmektedir. Berat gecesi adını Allah’ın günahkârları affetmesinden alır. Tâbiîn âlimlerinden İkrime’nin de dahil olduğu bir grup âlim, Duhân sûresinde (44/3) sözü edilen “mübarek gece”nin Berat olduğu kanaatindedir. Berat kandilinin önemi nereden geliyor?

Berat kandili ne, önemi ne, ibadetleri nasıl sorusu. Ramazan Ayı öncesi günahlardan arınma gecesi. Berat Gecesi hangi güne denk geliyor, Berat Gecesi hangi ibadetleri yapmalı, Allah’a affedilmek için nasıl dua edilmeli, Berat gecesinin önemi nereden geliyor. Hadislerde geçen Berat gecesinin gündüzünde oruç tutulması ve gecesinde Cenab-ı Allah’tan af dilenmesi uygun görülmüştür. Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” hadisi Berat Gecesine ayrı bir önem katmaktadır.

BERAT GECESİ İBADETLE MEŞGUL OLMALI ALLAH’TAN AF DİLEYİP GÜNAHLARDAN KURTULMAYA BAKILMALI

Resûl-i Ekrem’in bu gecede ibadetle meşgul olmayı ve gündüzünde oruç tutmayı teşvik ettiği nakledilir. Yüzyılda yaşayan Fâkihî Mekke’de Berat gecesinin kutlanmasıyla ilgili bilgi vermektedir. Buna göre Mekke halkı Mescid-i Harâm’da namaz kılmak, Kâbe’yi tavaf etmek ve Kur’an okumak suretiyle geceyi ihya ederdi.

Fâkihî’den üç asır sonra Mekke’yi ziyaret eden İbn Cübeyr de benzer bilgiler verir, yüzyılın ortalarından itibaren Şam’daki Emeviyye Camii’nde Berat gecesinde kandiller yakılmış, bunu bid‘at olarak değerlendiren birtakım fetvalara rağmen bu âdet bir süre devam etmiştir. İbn Kesîr, Berat gecesinde halka tatlı dağıtma geleneğini ilk başlatan kişinin Selçuklu Veziri Fahrülmülk olduğunu kaydeder.

BERAT KANDİLİ 2022 NE ZAMAN?

Berat Kandili (Beraat Kandili), İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan geceye Berat gecesi denir.

Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Kandili, Allah’ın af, marifet ve rahmetiyle bezeli kutlu bir gece olarak kabul ediliyor. Berat Kandili aynı zamanda Ramazan’ın habercisidir.

Berat Kandili 2022 yılının Mart ayının 17. günü idrak edilecek. 17 Mart Perşembe gecesi Berat Kandilini Allah katında affedilmek, günahlarından bağışlanmak, suçlarından kurtulmak için dua ve ibadetle geçirecekler. Bu gece okunacak dualar, Kur’an-ı Kerim ayetleri, kılıncak namazlar, kaza edilecek namazlar ve Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) gönderilecek salavatlarla ihya edilecek.

İlginizi Çekebilir

Emrah Büke şehit oldu

İstanbul’da polis memuru Emrah Büke kazada şehit oldu. Ümraniye’de motosikletli polis kazada öldü. İstanbul Ümraniye’de …

Sınırsız Hosting