Bilimsel demek her hangi bir konuda gözlem, deney, hesaplama ve bilgi toplama yöntemleriyle çalışmalar yaparak bilim içerikli elde edinilen bilgilere denilmekte olup, bu bilimsel bilgilerin kullanılabilir hale gelmesine ise bilimsel teknoloji denilmektedir. Kısacası bilginin pratik haline denilmekte olup, bilimin teknik üzerine işlenmesine denilmektedir. Bilim geliştikçe teknolojiyi beslerken teknoloji de beraberinde sanayiyi ve pratikliği geliştirmektedir. Dolayısıyla bilim ve teknoloji birbiriyle doğru orantılı olarak çalışan ikilidir.
Yaşam matematik üzerine kurulu matematik de bilim üzerine inşa edilmitir. Bu noktada şu soruyu kendimize soralım: Bilimsel teknoloji nedir, ne anlama gelir ve bilimsel teknolojinin yaşam üzerindeki etkisi. Teknoloji herhangi bir şeyi yapabilmek anlamına gelip, eldeki bilgilerin kullanılabilir hale getirilmesine denilmektedir. Bu sayede yapılmak istenilen herhangi bir olgunun basamakları teknolojik olarak işlenerek herhangi bir araç ya da aletin üretilmesi anlamında gelmektedir. Teknoloji diğer bir tanımıyla eldeki bilgilerden yola çıkarak kullanılabilir haldeki alet veya araçların sanayide üretilmesi anlamına da gelmekte olup, bilginin sistematik olarak uygulamaya konulmasına da denilmektedir.
TEKNOLOJİDE SON YENİLİKLER
Teknolojinin başlangıcı bilimsel bilgiden gelmekteyken, sonlanması ise sanayinin işlevsel olan araştırma, geliştirme, üretim, pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetleriyle son bulmaktadır. Bilimsel teknolojide görülen yeniliklerin temelinde en altta bulunan bilimsel yenliklerin kazanılmış olması yatmaktadır. Teknolojide yeniliklerin olması da yeni üretimlerin ve ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
REKABET VE BİLİMSEL TEKNOLOJİ KATKISI
Bilimsel teknoloji gelişmiş ülkelerde her geçen gün aktif bir şekilde ilerleme kaydeden bir şekilde gerçekleşmekte olup, dünya pazarındaki rekabetin en önemli üstünlüklerinden birisi olup, dünyada önemli bir yere sahiptir.