Ana Sayfa / İlginç / Bu köpekbalığı 512 yaşında
EN YAŞLI KÖPEKBALIĞI

Bu köpekbalığı 512 yaşında

Köpekalıklarının yaşam süresi bilim insanlarını hayrete düşürüyor. Dünya üzerinde Atlas Okyanusu’nda yaşayan bir köpek balığının yaşı tam 512 yaşında. Dişi köpekbalığının yaşı 6 asıra yakın çıktı. Kadınlar neden uzun yaşar sorusunun yanıtı köpekbalıklarında mı gizli acaba. Yeryüzünün bilinen en yaşlı köpekbalığına Kuzey Atlas Okyanusu’nda rastlandı. 512 yaşında olduğu düşünülen hayvan dünyanın yaşayan en yaşlı omurgalı hayvanı olabilir deniyor, bilindiği gibi köpek balıklar başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa karşı dirençli ve uzun yaşıyor.

Dünyanın en ilginç bilgilerinden biri daha ortaya çıktı ve bir köpekbalığının tam 512 yaşında olduğu belirlendi. Köpekbalıklarının uzun yaşamasının sırrı insanoğlu izin de çok önemli. Dişi köpekbalığı tam 512 yaşında ve bundan önceki köpek balığının yaşı 38-92 olarak hesaplanmıştı. Danimarkalı bilim insanları tarafından keşfedilen ve büyük denizci Piri Reis’in yaşadığı 1505 yılında doğduğu düşünülen köpekbalığı tam 5.5 metre uzunluğunda. Kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşar savını doğrulayan gelişmelerden biride Atlas Okyanusu’nda yaşayan dişibir köpekbalığının genlerinde saklı olabilir. Köpekbalıklarının dişileri de tıpkı insanların dişisi gibi çok uzun yaşayabiliyor. Dişi köpekbalığının yaşı analiz edilirken, 28 farklı Grönland köpekbalığıyla kıyaslandı ve göz lensleri radyoaktif karbon izotopu yöntemi ile incelendi. Bu zamana kadar bulunan en yaşlı köpekbalığı 392 yaşındaydı.

PİRİ REİSİ GÖREN KÖPEKBALIĞI

Yaşam ve doğa hala bilinmezliklerini, sırlarını insanoğlunun keşfetmesini bekliyor. Kansere yakalanmayan köpekbalığı ile ilgili bir ilginç ve gizemli bir bilgi daha ortaya çıktı. Gazete Habertürk’ün haberine göre Deniz Biyoloğu Hakan Kabasakal, “Bu haber bana da inanılmaz geldi. Şimdiye kadar böyle bir olayı ne duydum ne de karşılaştım. Bir köpekbalığının bu kadar uzun yaşamış olma ihtimali beni de çok şaşırttı. Neredeyse İstanbul’un fethiyle aynı yaşta. Soğuk sularda yaşayan köpekbalıklarının metabolizmaları çok yavaştır. Ağır hareket ederler. Bu yüzden uzun yaşarlar. Bildiğimiz kadarıyla dikenli camgöz köpekbalıkları en uzun yaşayanlar arasında. Onlar da 80-100 yıl boyunca yaşarlar” dedi.

İlginizi Çekebilir

The Simpsons Larry öldü

The Simpsons karakteri Larry öldü. İlk bölümden beri The Simpsons’ta yer alan ‘Larry’ karakteri öldü …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting