Ana Sayfa / Manşet / Cavit Çağlar’a Rus nişanı
CAVİT ÇAĞLAR

Cavit Çağlar’a Rus nişanı

Cavit Çağlar, Rusya’dan ‘Dostluk Nişanı’ verilecek. Cavit Çağlar Putin’den nişan alacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, işadamı ve Demirel dönemi hükümetlerinde başbakan yardımcılığı yapan Cavit Çağlar’a ‘Dostluk Nişanı’ vereceği açıkladı. Putin’in dün gece medyaya yansıyan, imzaladığı son kararname ile, bu nişanın verileceği yabancı ülke vatandaşlarının isimleri belli oldu.

Cavit Çağlar, Rusya’nın dostluk nişanını alacak. Putin, Cavit Çağlar’a ölen Rus pilot için nişan takacak. Rus basınına yansıyan haberlere göre, “Dostlulk Nişanı” takılacak olan isimler listesinde Nergis Holding başkanı, işadamı Cavit Çağlar da bulunuyor.

Putin’in ödüllendirdiği diğer isimler arasında Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli, Lui Yandong, Litvanyalı yönetmen Rimas Tuminasa da yer aldı.

Bu nişan, Rusya ile ülkeleri arasında dostluk ve işbirliğini geliştirmek için takidre değer çaba gösteren yabancılara veriliyor.

Cavit Çağlar’ın Rusya ile ticari ilişkisi, Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kafkasya bölgesindeki Dağıstan Cumhuriyeti’nde kurduğu tekstil fabrikasından kaynaklanıyor. Medyaya yansıyan bilgilere göre 500 milyon doları bulduğu söylenen yatırımlar 5 bin kişiye istihdam imkanı sağlandı. Çağlar’ın bu yatırım vesilesi ile Dağıstan lideri Ramazan Abdulatipov ile yakın ilişkiler kurduğu belirtiliyor. Abdulatipov da bizzat Putin’in bu göreve getirdiği, Kremlin politikalarına yakınlığı ile bilinen bir isim.

Cavit Çağlar’ın ismi Rusya ile uçak krizi sırasında önde gelen arabuluculardan biri olarak geçmişti.

O dönemde Can bUrsalı imzaıyla 9 Ağustos 2016’da t24.com.tr’de yayınlanan şu haber dikkati çekmişti:

“Sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Rus jetinin düşürülmesinin ardından kopma noktasına gelen Türkiye – Rusya ilişkilerinin düzelmesinde iş adamı Cavit Çağlar’ın aracılığı ön plana çıktı. Cavit Çağlar’ın 90’lı yıllarda Devlet Bakanlığı görevindeyken tanıştığı dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in yardımcısı, şimdinin Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov’la olan irtibatı ve Abdulatipov’un Putin’le yakınlığı kullanılarak gönderilen mektupla ilişkiler düzelme evresine girdi. Ancak Çağlar, mektup için aracılık yapmasının gündeme geldiği dönem, T24’e yaptığı açıklamada haberleri “Bu konuyla hiçbir ilişkim yok. Olsaydı söylerdim” diyerek yalanlamıştı. Aracılığın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından doğrulanması üzerine Çağlar T24’e yeni bir açıklama yaptı ve “Devlet işiydi. Benden yardım istenmişti. O gün yalanlamak zorundaydım” dedi.

Cavit Çağlar’ın ismi, Hürriyet gazetesi yazarı ve Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin’in Rusya’ya gönderilen mektuptan sonra 29 Haziran’da yazdığı “Daha önce de devlet işlerine yardımcı olan bir iş adamı Rusya’ya gönderilen mektuba ve diyalog kanalının açılmasına yardımcı oldu” yazısındaki bilgilerle gündeme gelmişti. Yetkin yazısında isim vermemişti ancak yazısında kullandığı ‘devlet işlerine yardımcı olan iş adamı’ ifadesi Cavit Çağlar ismini ön plana çıkarıyordu. Çünkü Çağlar’ın Rusya’da yatırımları vardı. Rusya bürokrasisiyle iyi ilişkilerinin yanı sıra, ‘devlet işi’ olarak adlandırılan ‘PKK lideri Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye getiren uçağın sahibiydi ve uçağını operasyonu yürüten timin emrine vermesiyle ve Azerbaycan’a yapılan yardımlardaki aracılığıyla’ biliniyordu.

24 Haziran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Kalın’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Şangay Zirvesi’nde ilettiği sırada da yanında olan Çağlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine teşekkür ettiğini de ifade etti.
Mektubun iletilmesinin ardından 29 Haziran’da Rus tarafı, Türkiye’nin de onayını aldığı bir metinle ilişkilerin normalleşme evresine girdiğini duyurmuştu. Normalleşme evresine girilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin bugün St. Petersburg’ta bir araya geldi. Resmi olmayan bu ziyaret ‘çalışma ziyareti’ olarak adlandırıldı.

İki ülke heyetleri, 24 Kasım 2015’te uçak kriziyle başlayan, 24 Haziran’da mektubun Cavit Çağlar aracılığıyla iletilmesinin ardından normalleşme evresine giren 7 aylık gergin sürecin ardından ilk kez en üst düzeyde buluştu.

Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, bugün (9 Ağustos 2016) ise, 30 Nisan’da Hulusi Akar’ın önerisiyle başlayan süreci şöyle anlattı:

Cumhurbaşkanlığı doğruladı: Cavit Çağlar’ın çok önemli rolü var. Hulusi Akar ve Nursultan Nazarbayev de kilit aktörler.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilk yurtdışı seyahatini, daha kırk gün öncesine dek arada büyük bir krizin olduğu Rusya’ya yapıyor; ev sahibi Vladimir Putin ile St Petersburg’da görüşecek.

Türk-Rus ilişkileri bir Rus SU-24 uçağının Türk F-16’ları tarafından 24 Kasım 2015’te Suriye sınırını ihlal etmesinin ardından düşürülmesiyle dibe vurmuştu.

Turizm ağır darbe almış, Rusya’ya tarım ürünleri ithalatı durma noktasına gelmiş, Rusya’daki Türk şirketleri büyük zorluklar yaşamaya başlamışlardı. Rusya ile kriz, Türkiye’nin Suriye’de PKK/PYD ve IŞİD’e karşı mücadelesini de olumsuz etkiliyordu.

Yıllardır Rusya ile iş yapan kıdemli işadamlarının tamamı devredeydi. Aralarında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşen de olmuştu ama sonuç alınamamıştı. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD’ye gittiği sırada, 30 Mart’ta Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in devreye girmesi söz konusu olmuştu ama Putin ‘Nuh diyor, peygamber demiyordu’.

İlginizi Çekebilir

Göbekle gelen servet

Yasin cengiz, göbeğini sallayarak servet sahibi oldu. sosyal medya fenomeni Yasin cengiz bir göbek sallama …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting