Ana Sayfa / İlginç / Çölde güneş enerjisi ile su elde etme

Çölde güneş enerjisi ile su elde etme

Bilim dünyası yeni keşfi konuşuyor. yenilebilir enerji kaynakları aynı zamanda farklı amaçlar için de kullanılabilecek. çölde su nasıl elde edilir sorusuna teknolojik bir yanıt geldi. Araştırmacılar, kuru bölgelerde bile havadan içilebilir su elde etmek için güneş enerjisini kullanan çığır açıcı bir sistem oluşturdu.

Çöllerde susuzluk tarihe kavuşuyor teknoloji sayesinde Güneş enerjisi ile kurak bölgelerde ve özellikle çöllerde su elde edebilecek. daha önce de Çölde su üretebilen teknolojiler tanıtılmıştı ama son icat hepsini papucunu dama atacak gibi görünüyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir ekip, cihazın, nemi bir toplama tabakasında yoğunlaştırmadan önce, onu havadan ayırmak için güneş enerjisini nasıl kullandığını gösterdi.

Ekip sistemin, suya ve elektriğe erişimin sınırlı olduğu ücra bölgelerde pratik bir su kaynağı olabileceğini ifade etti.

Aynı ekip birkaç yıl önce de benzer bir cihaz oluşturmuştu ancak bazı önemli kusurları vardı.

MIT Makine Mühendisliği Bölümü başkanı Profesör Evelyn Wang, önceki sistemin gerçek dünyada geniş çapta kullanım için pratik olmadığını çünkü özel malzemelere gerek duyduğunu ve yeterince yüksek miktarda su üretmediğini belirtti.

Sistem, havayla cihaz arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak emici bir maddenin yüzeyindeki sıvıyı biriktirmesini sağlayarak çalışıyor.

Araştırmacılar, kolayca bulunabilen materyalleri kullanarak ve verimliliği büyük ölçüde artırarak “yaygınlaşma ihtimali olan bir ürün” üretti.

Cihaz, genellikle sadece bağıl nemin yüzde 100 olduğu birkaç kıyı çölünde çalışan diğer sis ve çiy toplama sistemlerinin sınırlarını aşıyor.


İşin Sırrı Gözenekler Sayısında

Cihazda su toplama malzemesi olarak, son yıllarda üzerinde çok çalışılan metal organik kafes (MOF) kullanıldı. Bu materyalin yüzey alanı çok büyük olduğundan, havadan çok fazla su molekülü toplayabiliyor. Bu metal organik kafes ısıtıldığında, kolayca kazandığı suyu geri bırakıyor.

Su hasatçısı temelde MOF kartuşlarıyla dolu şeffaf pleksiglas bu kutudan oluşuyor. Ortamdaki hava MOF’lere üfleniyor, sonra havadaki MOFlere geçiyor. Sonra bu biraz ısıtmayla,yoğunlaştırıcı yardımıyla su olarak toplanıyor. Bu yeni cihaz ekibin geliştirdiği cihazlara oranla çok 10 kat daha verimli. Cihaz enerjisini güneş panellerinden alıyor.

Ekip cihazın ölçeklenebilir olduğunu belirtiyor. Şimdi bir girişim şirketi, mikrodalga boyutunda bir cihazda günde 7-10 L arası üretmeyi planlıyor. Bu cihazın buzdolabı büyüklüğünde bir versiyonunun 200 ila 250 L arası su üretebileceği belirtiliyor. Asıl hedef ise çok daha büyük bir cihazla günde 20,000 L yani bir köye yetebilecek kadar su üretmek olacak.

Cihaz ultra saf su üretiyor. Suya ulaşmanın zor olduğu yerlerde kullanılması hayat kurtarıcı olabilir.

Araştırma ACS Central Science dergisinde yayınlandı.

İlginizi Çekebilir

ÖGG 2024 sınav sonuçları

Özel Güvenlik sınav sonuçları 2024. EGM 2024 ÖGG sınav sonuçları. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak …

Sınırsız Hosting