Ana Sayfa / İlginç / Denizi olmayan Denizli

Denizi olmayan Denizli

Denizi olmayan Denizli, Denizli adıyla sık sık esprilere bile konu olur. Hatta Denizi olmayan Denizli’den geliyorum latifesini sık sık duyarız. Denizli adı nereden geliyor, Denizli’de deniz olmamasına rağmen neden denizli denmiş tarihçesi ve Denizli’nin bilinmesi gereken adetleri, gelenekleri yemekleri ve Denizli’de mutlaka görülmesi gezilmesi gereken noktalar ilçeler ve tarihi ve turistik mekanları. 

Denizli adı neden denizli ve denizi olmadığı halde neden bu kentimize Denizli denmiştir sorusuna sık sık muhatap olabilirsiniz. “Denizi olmayan denizli’den ben” esprisi bu şirin Ege ili insanı tarafından sık sık arkadaş ortamlarında kullanılır latife yapılır. peki tarih ne diyor Denizli için iddialar ne şehir efsaneleri ne gelin birlikte okuyalım.

DENİZLİ’NİN ADLARI VE ÇAĞLAR İÇİNDEKİ DEĞİŞİMİ.

Türkler Denizli’ye ilk ne zaman geldi. Denizli antik dönemde Leodikya olarak anılıyordu. 11. Yüzyılda bölgeye gelen ilk Türkler bu ismi Ladik olarak telaffuz etmeye başladılar. İbn Batuta ise Anadolu seyahatlerinde 14. Yüzyılda bölgedeki Türklerin buraya “Tonguzlu” dediğini not etmiş. Tonguz, Türkçe’de Deniz kelimesinin kökeni olarak biliniyor. Peki Türkler neden Denize kıyısı olmayan bu şehre “Tonguzlu” demiş olabilirler? Yapılan çalışmalarda bölgede zamanında çok büyük bir göl olduğu ortaya çıkmış. Kaplıcalar, travertenler, şelalelerin de çevrede olduğunu düşünürsek buraya “Denizli” dememek mümkün değil.

TONOZLU BOYU

Başka bir güçlü iddia ise bölgeye gelen Türk boylarından birinin Tonuzlu olması ve bölgenin bu boyun adıyla birlikte anılması. Bu iddiayı kuvvetlendiren belgeler Osmanlı arşivlerinde bölgeden Tonozlu ya da Tonuzlu olarak bahsediliyor olması. Fakat 1800’lerden itibaren bölgenin birden Denizli olarak anıldığı görülmekte. Bu konuda da yine eski Türkçedeki Tonguz ile Tonuz kelimelerin telaffuzunun yakın olmasından kaynaklı olduğu düşünülebilir.

İlginizi Çekebilir

Bu hafta vizyondaki filmler

Vizyona giren yeni filmler, bu hafta hangi sinemada hangi film oynuyor bilgisi. 26 Nisan haftası …

Sınırsız Hosting