Ana Sayfa / İlginç / Enkaz altında ne yapılmalı?

Enkaz altında ne yapılmalı?

Deprem anında ve sonrasında enkaz altında ne yapılmalı nasıl davranılmalı, enkaz altında hayatta kalma yolları. enkaz altında nasıl yardım istenir ilk yapılması gerekenler. Ülkemizde Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.4’lük depremin ardından, enkaz altında neler yapılması gerektiği merak edilmeye başladı. İşte, ‘Depremde enkaz altında kalırsak ne yapmalıyız?’ sorusunun cevabı..

Enkaz altında ne yapılır nasıl hayatta kalınır. Deprem sonrası enkaz altında kalanlar ne yapmalı.

DEPREM SONRASINDA NE YAPILMALI?

Deprem sonrasında yapılması ilk gereken şey panik yapmamak. Böylece yakınlarınızı ve kendinizi tehlikeye atmamalısınız.Deprem sonrası ve enkaz altında ne yapılmalı?

Öncelikle deprem sonrasında kendi durumunuzu kontrol etmelisiniz. Yakınlarınızı kontrol edin ve artçıl depremlere karşı dikkatli olun ve binayı mümkünse terk edin.Deprem sonrası ve enkaz altında ne yapılmalı?

ENKAZ ALTINDA YAPILMASI GEREKENLER

Rastgele bağırmamaya çalışın çünkü enkaz halinde binalarda rastgele bağırıldığında toz, duman ve cüruflar solunum yolunu kapatabilir. Ayrıca uzun süreli bağırmalar enerji kaybına ve ses kısılmasına neden olur.Deprem sonrası ve enkaz altında ne yapılmalı?

– Rastgele hareket etmemeye çalışın. Güvenli bir çıkış görüyorsanız ve yaralı değilseniz hareket edin.Deprem sonrası ve enkaz altında ne yapılmalı?

– Dışarı çıkamıyorsanız olduğunuz yerde kalın ve panik yapmayın. Aktif dinlenme ve uyku durumuna geçin.Deprem sonrası ve enkaz altında ne yapılmalı?

– Dış sesleri kontrol edin. Dışarıdan gelen sesleri dinleyip cevap vermeye çalışın.

– Nefes alıp verirken ritim tutun. Panik yapmamak için kendinizi sakinleştirmeye çalışın ve zihninizde olumsuz düşüncelere yer vermeyin.Deprem sonrası ve enkaz altında ne yapılmalı?

– Enkazda başka kişiler varsa onlarla iletişim kurmaya çalışın. İlerleyen saatlerde beton bloklara vurarak dışarıya ses vermek için bir araç bulun.

– Kibrit ve çakmak yakmayın.

Ağzınızı ve burnunuzu mendil ya da kıyafetlerinizle kapatın.Deprem Acil Toplanma Alanları nasıl belirlenir ve toplanma alanı nasıl öğrenilir?

7 KRİTERE GÖRE BELİRLENİYOR

Toplanma Alanları; afet ve acil durumlar sonrası geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre için yaşanacak paniği önlemek, sağlık müdahelelerinin yapılması ve halkın tehlikeden uzaklaşmasını sağlabilmek adına oluşturulan bir bölgedir.Deprem Acil Toplanma Alanları nasıl belirlenir ve toplanma alanı nasıl öğrenilir?

Afet ve acil durum toplanma alanları yedi kritere göre belediyeler tarafından belirlenir. Vatandaşlar, barınma ya da tahliye alanlarından farklı tespit ölçülerine sahip olan toplanma alanlarını E- Devlet üzerinden kolaylıkla öğrenebilir. Deprem Acil Toplanma Alanları nasıl belirlenir ve toplanma alanı nasıl öğrenilir?

Bu alanlar, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ve 81 ilin İl Afet Müdahale Planında belirtiliyor. Deprem Acil Toplanma Alanları nasıl belirlenir ve toplanma alanı nasıl öğrenilir?

Afet ve acil durumlarda toplanma alanları tespit kriterleri 7 şekilde belirlenir;

-Bölgedeki nüfus yoğunluğuna göre

– Alanın ulaşım ve tahliye edilme kolaylığı

– Alanın mümkün olduğunva engelliler ve yaşlılar ulaşımına uygun olması

– İkincil tehlikelerden uzaklığı

– Olabildiğince engebesiz düz arazilerde yer alması

– Konut alanlarına yakın olması fakat yapısal unsurlardan etkilenmiyor olması

– Su, tuvalet gibi temel ihtiyaç ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması.Deprem Acil Toplanma Alanları nasıl belirlenir ve toplanma alanı nasıl öğrenilir?

İstanbul’da halihazırda 3.021 toplanma alanı ve Türkiye genelinde ise 18.910 toplanma alanı bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

The Simpsons Larry öldü

The Simpsons karakteri Larry öldü. İlk bölümden beri The Simpsons’ta yer alan ‘Larry’ karakteri öldü …

Sınırsız Hosting