Ana Sayfa / Manşet / Erkek korona hastalarına kadınlık hormonu tedavisi

Erkek korona hastalarına kadınlık hormonu tedavisi

Koronavirüse yakalanan erkeklere kadınlık hormonu verilerek tedavi deneniyor. Öte yandan COVİD-19 aşısı için maymun denemelerinde başarı sağlandı. İşte dünyada corona virüs ile ilgili en son gelişmeler aşı çalışmaları ve tedavi yöntemleri. Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle hastalanan ya da ölen erkeklerin sayısının kadınlara göre daha fazla olduğu belirtiliyor. ABD’de üç hastane kadınların virüse karşı bağışıklıklarının daha yüksek olduğu iddiasını test etmek amacıyla, Covid-19 hastası erkeklere kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron takviyesi uyguluyor.

Erkek hastalara kadınlık hormonu verilerek koronavirüs tedavisi denemelerine başlandı. Aşı için ise maymunlarda covid-19 aşısı denendi ve başarı sagğlandı şimdi sıra insanlarda. Koronavirüs mücadelesinde bilim akla hayale gelmeyecek yolları denemeye devam ediyor. Doktorlar, erkeklere kadınlık hormonları vermenin onları yeni tip corona virüse karşı hayatta kalma olasılıklarını artırıp artıramayacağını araştırıyor. Dünya genelinde, ABD, İtalya, Çin gibi çoğu ülkede kadınların corona virüs nedeniyle aniden hastalanma ve ölme oranlarının daha düşük olduğu açıklandı.
New York Times’ın bildirdiğine göre, bu durum birçok araştırmacının esas olarak kadınlarda üretilen hormonların koruyucu olup olmadığını merak etmesini sağladı.

ABD’deki üç hastane bu hipotezi test etmek adına erkek Covid-19 hastalarına bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve hastalığını şiddettini azaltmak amacıyla kadın cinsiyet hormonları olan östrojen veya progesteron veriyor.
New York Devlet Üniversitesi’ne bağlı Renaissence Tıp Fakültesi ve Long Island’da bulunan Stony Brook Üniversitesi birincil kadın cinsiyet hormonu olan östrojenin Covid-19 hastaları üzerindeki etkisini araştırıyor. Östrojen hormonu, kadın üreme sistemini geliştirmeye ve düzenlemeye yardımcı oluyor ve ikincil cinsiyet özelliklerinde rol oynuyor.


“BİRKAÇ AY İÇİNDE SONUÇLARI ALMAYI UMUYORUZ”
Renissance Tıp Fakültesi Pediatrik Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Dr. Sharon Nachman, araştırmaya geçen hafta bir gönüllüyle başladıklarını ve birkaç ay içinde ön sonuçları almayı umduğunu söyledi.

Araştırma Dekanı Dr. Nachman ise konuya ilişkin “İyi fikirlerler en sıradışı gibi görünenlerden çıkar” ifadelerini kullandı.
Stony Brook Üniversitesi ise acil servise gelen ve öksürük, ateş veya nefes darlığı gibi semptomları olan 110 kişiye östrojen tedavisi uygulamayı düşünüyor. Hastaların yarısına bir hafta boyunca estradiol yaması verilirken, diğer yarısı ise kontrol grubu olacak.

Araştırmacılar, böylelikle hormonun hastalığın şiddetini azaltmaya yardımcı olup olmadığını görecekler. Hipotez, hormonun enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olduğu ve vücudun sadece virüsle savaşmadığı, aynı zamanda sitokin fırtınalarını önleyebileceği üzerine kurulu.
Dr. Nachman, “Östrojenin nasıl çalıştığını tam olarak anlamayabiliriz, ama belki hastalar üzerinde nasıl çalıştığını görebiliriz” dedi.
KORONA AŞISI MAYMUNLARDA İŞE YARADI


Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve geçen hafta insanlar üzerinde denenmeye başlayan yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısının, maymunlar üzerinde olumlu sonuç verdiği açıkladı. Geçen ay doz almaya başlayan maymunların corona virüse karşı tamamen bağışıklık geliştirdiği ve bir ay boyunca hastalığa yakalanmadığı belirtildi.
New York Times’ın haberine göre geçen ay ABD’deki bir tesiste 6 adet rhesus makak maymununa Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen aşıdan bir doz enjekte edildi. Ardından maymunlar, Covid-19 hastası olan diğerleriyle birlikte yaşamaya bırakıldı. Dört hafta boyunca, aşı enjekte edilen altı maymunun hiçbiri Covid-19 belirtisi göndermedi.
Araştırmanın lideri Doktor .Vincent Munster, “Rhesus makak maymunları genetik olarak insanlara en yakın tür” açıklamasını yaptı.
Bununla birlikte, Oxford üniversitesi aşının insan deneylerine geçen hafta başladı. Potansiyel aşının, virüsün ürettiği çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikorları üretmesi amaçlanıyor. 2 gönüllüyle başlayan çalışmanın yöneticisi ve Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert, ekibin aşıyı Eylül ayında geliştireceğinden “yüzde 80 oranında emin olduğunu” belirtmişti.
Öte yandan, Çinli ilaç şirketi SinoVac da rhesus makaklarını aşılamada başarılı oldu ve 144 insan katılımcısıyla testlere başlayacağını duyurdu.
Avrupa’da ise Alman Leukocare, İtalyan ReiThera ve Belçikalı Univercell şirketleri başka bir potansiyel aşı üzerinde birlikte çalışıyorlar ve önümüzdeki birkaç ay içinde insan testlerine başlayacaklarını açıkladılar.
HÜKÜMETLER SÜRECİ HIZLANDIRMAK İÇİN BÜYÜK MİKTARDA YATIRIM YAPIYOR
Genel olarak bir aşının birinci faz denemelerinin bile yıllar alabileceği düşünülüyordu, ancak dünyadaki hükümetler süreci hızlandırmak için büyük miktarlarda para yatırıyor.

İlginizi Çekebilir

Çin arabalarına yüzde 40 ek vergi

Türkiye, Çin’den gelen arabalara ek yüzde 40 vergi uygulayacak. Çin otomobillerine ek vergi geliyor. Çin’den …

Sınırsız Hosting