Ana Sayfa / Gündem / Evrimi Destekleyen Kanıtlar neler?

Evrimi Destekleyen Kanıtlar neler?

Evrim inananlar ve inanmayalar tartışmalarında hemen kanıtın ne diye sorar. Evrimi destekleyen bilimsel kanıtlar nelerdir sorusu bu anlamda büyük işe yarar. Evrim bilim olarak canlıların geçirdiği değişim sürecini ve olayları anlatan bilim dalıdır. Bu özelliği yönünden evrimde kimi zaman kanıtlanabilir varsayımlar öne sürülmüşken kimi zaman da kanıtlanmamış varsayımlarla açıklamalar yapılmıştır. Bu anlamda bilim adamlarının kanıt olarak gösterdiği bazı unsurlar önemlilik taşımakta olup, evrimi destekleyen kanıtlar bulunmaktadır.

Kanıt önemlidir bir tezi güçlendirmek ve kabullendirmek için. Evrim için de aynı kural geçerlidir. Evrimi destekleyen kanıtlar içerisinde bulunan fosiller evrimsel çalışmalar konusunda başlıca kanıtlardan birisi olmuştur. Çünkü canlılar arasındaki akrabalık ilişkilerini ortaya çıkarması ve canlıların gelişiminin hangi yönde olduğunu göstermesi bakımından önemli bir kanıt oluşturmaktadır.
Evrimi destekleyen kanıtlar içerisinde ayrıca embriyolojiden sağlanan kanıtlar sayılabilmektedir. Bu noktada balık, sığır, maymun ve insan embriyoları belirli devrelerde benzerlik göstermekte olup, bu nedenle evrime kanıt olarak ileri sürülmektedir. Şekil benzerliğinden ibaret olan bu benzerlik bütün omurgalıların, embriyonal gelişimleri sırasında solungaç yarığı oluşturduğunu kanıtlamaktadır.
Bütün canlıların ortak kullandıkları biyokimyasal tepkimeler, birçok enzim, hormon ve proteinlerin benzerlik göstermesi yani biyokimyasal ve karşılaştırmalı fizyolojiden elde edilen kanıtlar evrimi destekleyen kanıtlar içerisinde bulunarak, evrim biliminde rol oynamaktadır. Canlılardaki solunum tepkimelerinin ilk kısımları, protein sentezinde işleyen döngünün ortak olması, DNA sentezinin bütün canlılarda benzer enzimlerle yürütülebilmesi gibi durumlar biyokimyasal ve karşılaştırmalı fizyolojisine dayanan kanıtlara örnek gösterilebilmektedir. Bunun dışında evrim anatomi ve morfolojiden sağlanan kanıtlar, genetik ve mutasyonlardan sağlanan kanıtlar gibi birçok kanıt desteğiyle beslenmektedir.

İlginizi Çekebilir

MEB yeni müfredat taslağı

MEB’in yeni müfredat taslağı erişime açıldı. Okul derslerinde konular azaldı, yüzde 35 seyreltme yapıldı. Öğretmen …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting