Ana Sayfa / Gündem / Hayatın Başlangıcı nasıl oldu?

Hayatın Başlangıcı nasıl oldu?

Canlılar nasıl oluştu, yaşam nasıl var oldu? Bilim insanları ilk yaşam ile ilgili ve ilk canlı ile ilgili nasıl bir araştırma yaptı. dünyada ilk yaşayan canlı neydi sorusu. Evren oluştuğundan ve ilk insanlığın ortaya çıkışından bugüne insanlar hep nedenler ve sonuçlar üzerine yoğunlaşmıştır. Bu anlamda canlıların nasıl oluştuğu ile ilgili birçok varsayım ortaya atılmış olup, canlıların süreç boyunca nasıl değişimler geçirdiği konusunda araştırmalar yapılmıştır. Bu anlamda çalışma yapan bilim dalı olan evrim, hayatın başlangıcı ile ilgili olan birçok görüşe tanık olmuştur.

Dünyada yaşayan ilk canlı ne ve yaşamın varoluşu, hayatın başlangıcı. Hayatın başlangıcıyla ilgili olan görüşler abiyogenez, biyogenez, panspermia, ototrof, heterotrof ve yaratılış gibi farklı görüşlerden oluşmaktadır.
Hayatın başlangıcı ile ilgili olan abiyogenez görüşünde canlıların cansız varlıklardan kendiliğinden oluştuğu savunulmakta olup, bu görüşü ortaya atan ilk bilim adamı Aristo’dur. Abiyogenez görüşünde aktif öz kavramından söz edilmekte olup, cansız maddelerdeki varlığından söz edilmektedir. Abiyogenez görüşü şartların ideal olduğu zamanlarda aktif öz yeteneklerini konuşturarak canlıyı oluşturur şeklinde bir görüşten ibarettir.
Hayatın başlangıcıyla ilgili olan biyogenez görüşünde ise F.Redi tarafından öne sürülmüş olup, canlılar bir önceki canlılardan oluşmuştur şeklinde bir savı savunmaktadır. Öte yandan panspermia görüşünde ise gezegende yaşayan bir canlıdan bahsedilerek, canlının sporlar aracılığıyla dünyaya geldiğini ve oluştuğunu savunmaktadır.
Hayatın başlangıcıyla ilgili olan diğer bir görüş ototrof görüşü ise ilk canlının kendi besinin üretebildiğinden bahsetmiş olup, basit bir ortamda oluşur tezini savunmaktadır. Heterotrof görüşü ise canlının ilkelliğinden ve sucul ortamda oluştuğundan bahsetmekteyken yaratılış görüşü ise canlıların ayrı yaratıldığından bahsetmektedir.

İlginizi Çekebilir

İran Cumhurbaşkanı öldü mü?

Helikopter kazası geçiren İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü mü., helikopterde başka kimler vardı sorusu. İran’da yas, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting