Ana Sayfa / Gündem / Filogeni Ne, ne işe yarar?

Filogeni Ne, ne işe yarar?

Biyoloji alt dalları nelerdir sorusunun yanıtını vermek için filogeni nedir sorusunu yanıtlamak gerekir. Evrim ve kimya arasındaki bağlantıyı anlayabilmek için bilim insanları çok farklı alanlarda çalışmaktadır. Filogeni canlıların evrimsel öyküsüne denilmekte olup, sağladığı faydaları yönünden ortak atanın tespitini kolaylaştırmaktadır. Filogeni biyolojinin alt dallarından kanıtlar elde ederek, canlı grubuna ait olan ortak atadan ne zaman değişime uğradığını sağlayabilmektedir.

Günümüzde filogeni terimi daha çok sık duyduğumuz kelimelerden biri oldu. Peki nedir filogeni, ne işe yarar gelin birlikte okuyalım. Filogeni yakın grupların yakın zamanda, uzak grupların ise uzak zamanlarda ortak bir atadan geldiğini öngörerek canlıların evrimsel öyküsünün oluşturulmasına denilmektedir.
Filogeni popülasyon içersindeki gruplar arasındaki akrabalık derecesini bulmaya çalışmakta olup, bunun için karşılaştırmalı morfolojiden yararlanarak canlının mümkün olan tüm yapısal benzerliklerinden ve aykırılıklarından yararlanmaktadır. Ve ayrıca doğruluğu kesinleştirmek ve yapılan araştırma sonucunu desteklemek amacıyla sitolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve immunolojik testler de yapılmakta olup, akrabalık dereceleri saptanmaktadır.
Paleontologlar ve evrim alanında çalışanlar, evrimleşme konusunda dallanmaları görmezden gelmiş ve yok saymış olarak evrimi düz bir hat üzerinde açıklayarak ilerlediğini ifade etmişlerdir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda bulunan fosil kalıntılarından yapılan incelemelerle evrimde birçok yan dallanmaların ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Yan dalların normalde yok sayılmasının sebebi doğal seçilimler ya da evrimleşme sürecinin devam edişi ile ilgili bir durumdan ötürüdür. Evrimleşme süreci içerisinde türlerin ara formları ortadan kalkması nedeniyle akrabalık ilişkilerini açıklamak oldukça zorlaşmaktadır. Bu bağlantılarda görülen eksiklikler filogenetik olmadan grupların birbirinden ayrılmasını sağlayarak sistemik grupları oluşturmaktadır.
Filogeni türler ve topluluklar arasındaki evrimsel ilişkileri açıklayan, akrabalık derecelerini ortaya çıkartan ilişkilerin bütününe denilmektedir.

İlginizi Çekebilir

Avrupa Oyunları 2027 İstanbul’da

Ekrem İmamoğlu, 2027 Avrupa Oyunları’nın ev sahipliğini yapacak. İstanbul, 2027 Avrupa Oyunlarının şehri oldu. 2027 …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting