Ana Sayfa / Gündem / EYT Meclis’ten çıkacak mı?

EYT Meclis’ten çıkacak mı?

Meclis’te EYT görüşülecek mi ve EYT çıkar mı sorusu Türkiye’de EYT durumunda kaç kişi var ve hükümet neden EYT çıkarmaya yanaşmıyor soruları. EYT son dakika Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak sorgulanıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durum haberler merak ediliyor. EYT son dakika bugün gelişmesi var mı? Milyonlarca çalışan emeklilik hayali kuruyor. Peki Emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haber nedir? 2018 EYT sorunu çözülüyor mu? Emeklilikte yaş problemi ortadan kalkıyor mu?

EYT Meclis’te çıkacak mı, EYT’lilerin mağduriyeti ona erecek mi yerel seçimler öncesi sorusu. Meclis Mahalli İdareler seçimleri öncesi EYT’yi çıkarır mı Meclis’te bekleyen EYT soru önergeleri ne durumda. Meclis’te bekleyen EYT soru önergeleri genel kurul gündemine gelecek mi ve EYT için hangi partiler destek verecek sorusu. EYT için EYT son dakika Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durum haberler nelerdir? Vatandaşlar internetten EYT yasası ne zaman gelecek? Yeni emeklilik yasasında EYT’liler çözüm olacak mı? Sorularına yanıt arıyor. Yeni çıkarılacak yasa ile Eyt ve erken emeklilik için nasıl bir düzenleme yapılacak? TBMM Erken emeklilik ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son kararı nedir? Tam umutların tükendiği bir dönemde AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nda yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yeni bir hamle yaptı. 23 Temmuz’da MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bizzat MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla yaşa takılanların emekli olmalarını sağlamak için hazırlanan kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ardından da İYİ Parti TBMM’ye yeni bir kanun teklifi sundu. 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 arasında işe girenler için ‘kademeli yaş’ getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

EYT Son dakika haberleri 2018 Yeni Emeklilik Yasasında EYT’liler Çözüm Olacak Mı?

Tam umutların tükendiği bir dönemde AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nda yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yeni bir hamle yaptı. 23 Temmuz’da MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bizzat MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla yaşa takılanların emekli olmalarını sağlamak için hazırlanan kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ardından da İYİ Parti TBMM’ye yeni bir kanun teklifi sundu.

1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 arasında işe girenler için ‘kademeli yaş’ getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu. İşte bu uygulama milyonlarca kişiyi mağdur etti.İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, emeklilik yaş sınırının değiştirilmesi için kanun teklifi verdi. Ergun’un, TBMM Başkanlığına sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifinin gerekçesinde, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle emeklilik beklentisindeki vatandaşların hak ve planlarının ileri bir tarihe ertelendi. Bu durumun mağduriyetlere neden olduğu belirtildi. Anayasa Mahkemesi kararlarına göre, hukuk devletinin, “vatandaşlarına ve onların haklarına saygılı devlet” olarak tanımlandığına yer verilen gerekçede, ilgili kanunlarda emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiği, 8 Eylül 1999’dan önce işe giren kadınlarda 40-58, erkeklerde 44-60 yaş aralığında değişen yaş bekleme süreleri getirildiği hatırlatıldı.

Uygulamanın, erken yaşta çalışmaya başlayarak primlerini eksiksiz ödeyen ve prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlar için cezaya dönüştüğüne işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

“Emekli olmak için yaş bekleyen ve bu süre zarfında işsiz kalan, ileri yaşları yüzünden yeni iş bulma zorluğu çeken vatandaşlar sağlık güvencesinden de mahrum bırakılmakta, bu durum sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Teklifimizin kanunlaşması halinde emekli olmak isteyen ama yaş bekleyen vatandaşların mağduriyeti giderilecektir.”

PRİM GÜNÜ FAZLA

En düşük maaşı Bağ-Kur’lu alıyor. Bağ-Kur emeklileri en fazla, yani 9 bin gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999’daki sosyal güvenlik reformu, Bağ-Kur’lu olanları etkiledi. Reformdan önce Bağ-Kur’lu kadın 20 yıl (7 bin 200 gün), erkek 25 yıl (9 bin gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008’den sonra Bağ-Kur’lu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor. Ancak bu durumu tersine çevirmek artık mümkün. Türkiye’deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011’den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur’a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK’lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti.

SSK’YA PRİM ÖDENİYOR
5510 sayılı yasadaki değişiklikle Bağ-Kur’luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK’lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etse bile Bağ-Kur’a değil de SSK’ya prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece hem daha kısa sürede (7 bin 200 gün prim ödeyerek) emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Ancak bunun tek şartı SSK’lı çalıştığınız işyerinin kendinize ait olmaması.

Prim borcu olana faiz affı

Milyonlarca Bağ-Kur’lu geçmiş prim borçlarını yürürlüğe giren af paketiyle indirimli ödeyebiliyor. SGK’ya 10 yıllık 84 bin lira borcu olan bir esnaf, yaş şartını tamamladıysa 52 bin lira ödeyerek emekli olabiliyor. Primler bugünkü değer üzerinden değil, borcun doğduğu yıla göre hesaplanacak. Bu yapılırken borcun faizi silinecek ve enflasyon farkı bulunacak.

1999’da çıkan yasa 100 binlerce kişiyi mağdur etti! EYT’ye geniş yer verildi ve EYT için iyi haberler olduğuna değinildi. Haberde emekli olmak için gün sayarken, 1999’da çıkan yasa nedeniyle 500 bin kişi yükselen yaş şartını beklemek zorunda kalmıştı.

Mağduriyet yaratan bu durum Meclis’e taşındı. Yasa çıkarsa yaşa takılanlar erken emekli olacak.Yaş düzenlemesiyle emeklilik yaş şartı 15 yıl kadar artanlar da oldu! 8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı. Bağkurlu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadınsa 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyordu.

Örneğin; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekli olabiliyordu. Ancak 1999’da emekli yaşı ve istenen prim şartı arttı.65’E kadar yükseldi! 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 arasında işe girenler için ‘kademeli yaş’ getirilirken. 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

Hakkını Avrupa’da aradı! Ne yapıldıysa ’emeklilikte yaşa takılanlara’ çare bulunamadı. Bu konuda bir düzenleme yapılmadı. Anayasa Mahkemesi’ne dahi başvuru sonuçsuz kaldı. Dava reddedildi. Ancak birçok hukukçu, uygulamanın hak ihlali olduğunu savunmaya devam ediyor.İç hukuk yolu tükendiği için yaşa takılan 150-200 kişi konuyu Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi’ne (AİHM) dahi taşıdı. Sonuç bekleniyor da bekeniyor…Bahçeli’nin talimatıyla sorun çözülecek! Tam umutların tükendiği bir dönemde AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakında yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yeni bir hamle yaptı.Kanun teklifi TBMM’de!

23 Temmuz’da MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bizzat MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla yaşa takılanların emekli olmalarını sağlamak için hazırlanan kanım teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.3 ay için de başvuru! 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklik öngören teklifte; sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı şartını sağlayıp yas koşulunu sağlayamayanların yasanın çıkması halinde 3 ay içinde SGK’ya başvurarak emekli olabilecekleri yazıyor Bazı AK Partili vekillerin de bu teklife sözlü destek verdiği ifade ediliyor.Geçim sıkıntısı yasıyor!

Kanun teklifinin gerekçesinde özetle şu ifadeler yer alıyor: “1999 öncesi çalışma hayatına dahil olan bu sigortalı, hizmet süresi ve prim günü sonunda emekli olacağım bilerek çalışmaya başlamış, fakat yapılan düzenlemelerle mağdur olmuştu. Yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan kişi, ailesinin geçimini sağlamakta zorlanıyor. İş aradığında ‘yaşlısın’, emekli olmayı istediğinde ise ‘gençsin’ deniyor.

Hizmet gün sayısını dolduran kişiler emekliliğini beklemeye devam ediyor. Yeni Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’tan çalışma ile ilgili açıklama bekleniyor. Hizmet süresi SGK’dan dolmuş olmasına rağmen henüz emeklilik yaşına varamayan insanların emekliliği askıda kalmaya halen devam ediyor. Uzun süredir erken yaşta emekliliği bekleyen kişiler için bir umut kaynağı olan bu açıklama ile birlikte herkes beklemeye koyulmuş durumda. Öte yandan devletin erken yaş emekliliğini gündeme getirebilmesi için yıllık olarak 450 milyar liralık bir maliyeti göze alması gerektiği daha önce açıklanmıştı. Oldukça fazla olan bu miktarı karşılamak devlet bütçesinde zorluk anlamına geliyor.

Daha öncede Temmuz ayı içerisinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yasa teklifi veren MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem bu seferde mağdurların sesini duyurabilmek adına yeni soru önergesi verdi.

Arzu Erdem tarafından EYT mağdurları için verilen soru önergesi direkt olarak konunun bir numaralı muhatabı olan Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’ a yazıldı. Selçuk soru önergesini yazılı olarak yanıtlayacak.

EYT Bekleyen Kişi Sayısı Ne Kadar?

Arzu Erdem tarafından verilen kanun teklifi büyük yankı uyandırmıştı. Kanun teklifinin ardından bu seferde Arzu Erdem tarafından EYT içni soru önergesi verildi. Soru önergesi içerisinde 4 önemli soru yer aldı. Bunlar;

Ülkemizde şu anda prim günü ve sigortalılık süresi dolduğu halde yaşı beklediği için emekli olamayanların sayısı kayıtlarınızda ne olarak kaçtır?
Emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan emeklilik için gerekli hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurdukları halde yaş şartını dolduramayanlarla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Varsa ne aşamadadır?
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılması halinde 2018 yılı fiyatlarıyla aktüeryal maliyeti tutarı ne kadar olacaktır?
2018 yılı içerisinde bu konuda mağduriyet yaşayanlar için bir müjde vermeyi planlıyor musunuz?

EYT Mağduru Ne Demek, EYT Mağdurları Kaç Kişi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kelimelerinin ilk harflerinden oluşan EYT emekli olmak için aranılan sigorta prim gün sayası ve sigortalılık süresi dolmasına rağmen getirilen yaş sınırını nedeni ile emekli olamayan kişileri kapsamaktadır.

1999 senesinde çıkarılan yasa nedeni ile mağdur olan kişi sayısı ise Arzu Erdem tarafından verilen EYT soru önergesi ile devlet tarafından resmen açıklanacak. Ancak yapılan tahminlerle 3 milyon kişinin emeklilikte yaş engeline takıldığı tahmin edilmektedir.

İlginizi Çekebilir

MEB, 20 bin öğretmen atama sonuçları

Son dakika MEB öğretmen ataması. MEB, 20 bin öğretmen ataması sonuçları. 2024 ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİ! …

Sınırsız Hosting