Son EYT yasa tasarısı çalışmaları ve Çalışma Bakanlığı’nın yeni erken emeklilik sistemi çalışması son durumu. yaşa takıldığı için emekli olamayanlara güzel haber gelecek mi, yeni EYT ile ilgili çalışma var mı sorusunun yanıtı. Erken emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konuyla ilgili son çıkan haberleri takip etmeye devam ediyor. SGK’dan emeklilikte yaşa takılanlar konusunda son dakika açıklaması geldi. EYT son dakika açıklaması Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı’dan geldi. Bağlı, erken emekliliğe yönelik bir çalışmanın olmadığını söyledi. Daha önce de erken emeklilik konusunda çeşitli açıklamalar yapılmıştı. Bağlı’dan önce son noktayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu koymuştu.
SGK, yeni EYT (Emeklilikte yaşa takılan ve prim süresi dolmuş çalışanlar) için yeni bir düzenleme için EYT yasa tasarısının çıkmasını bekliyor. Binlerce EYT mağduru sosyal medya üzerinden hükümete çağrı yapıyor yapılacak 2019 seçimlerine atıfta bulunuyor. Taşeron işçilerin kadrosu gibi EYT’lilerde kadük kalan sistemin mağduru durumunda Emeklilikte yaşa takılanlar.. Başkan Bağlı, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son dakika açıklaması Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı’dan geldi. Emeklilik yaşının aşağı çekilmesi, yaşa takılanların erken emekli edilmesi ve intibak gibi konularda SGK’ya sürekli baskı geldiğini belirten Bağlı, bu konularda mutfakta bir çalışmalarının olmadığını ifade etti. Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda Bağlı’dan önce son açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yapmıştı. İşte, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklama ve EYT son haberler…
Emeklilik – Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen kabine değişimi ile yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Jülide Sarıeroğlu oldu. Erken Emeklilikte yaşa takılanlar yeni bakandan gelecek iyi haberi bekliyor.İlerleyen günlerde Sarıeroğlu konu ile ilgili nasıl bir çalışma yapacak merak ile bekleniyor.
MEHMET SELİM BAĞLI’DAN EYT AÇIKLAMASI
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Türkiye’de yetişkin ömrünün (52 yaş ve sonrası) 36 yıl olduğunu ve bunun 33 yılının emeklilikte geçtiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“SGK olarak emeklilere ayda 18 milyar, yılda 216 milyar lira maaş ödüyoruz. SGK’nın dengesini erken emeklilik bozdu. İnsanlar 36-37 yaşında emekli edildiği için bugün emeklilere düşük maaş vermek zorunda kalıyoruz. Talepler çok; çıraklığı emeklilikten sayalım, stajda geçen süreyi emekliliğe sayalım… Bunlar emekli yaşını aşağı çekmek ve emeklilik sisteminin altını oymaktır. Tam aksine emeklilik yaşı 58-60’tan 65 yaşa doğru gidiyor. Bir yerde 200 milyar lira varsa buyurun emekliliği değiştirelim. Mevcut sigorta primlerini yüzde 100 artıralım, emekli maaşlarını yüzde 50 düşürelim, o zaman olur, maliyet düşer. Ama bunu da herhalde hiç kimse istemez.”
ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 5 FORMÜL
Tüm çalışanların hayali emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor. İşte erken emekliğin formülleri:
Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. ‘Yıpranma’, ‘Fiili Hizmet Süresi Zammı’ denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.
Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.
Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.
15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.
Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008’den sonra prim ödeme gün sayılarının 4’te 1’i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.
YENİ ÇALIŞMA BAKANI EYT’YE SICAK BAKIYOR MU?
Emeklilikte yaşa takılanlar yıllardır sürdürdükleri hak mücadelesinde yeni bir sürece girecekler. Her bir bakan değişikliği yeni bir umut ve yeniden hak mücadelesinin filizlenmesi anlamına gelmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Jülide Sarıeroğlu’nun atanmasının ardından emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yeni bir çalışma yapıp yapmayacağı merak konusu oldu. Mağdurlar çeşitli platformlarda seslerini yeni bakana duyurmaya çalışacaklar. Emeklilikte kademeli geçiş döneminin mağduriyetler yarattığını ancak bunun da olmasının normal bir durum olduğunu savunan, daha önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun gerekçe olarak sunduğu Türkiye’deki emeklilerin ortalama yaşının şu anda 52 olması ve bu sistemin sürdürülemez olduğu açıklaması ile umudunu yitirmeye başlayan emeklilikte yaşa takılanlar bakan değişikliği ile yeniden umut taşımaya başladılar. Ocak 1990 yılında askere gitmeden önce sigorta başlangıcım oldu. Şimdi günüm doldu, fazlası var. Yaş beklemekteyim. Yeni bir yasa ya da emekli olmak için bir çözüm var mı? Ömer SEVİM Ömer bey sizin durumunuzda çok sayıda sigortalı bulunuyor. ‘Emeklilikte yaşa takılanlar’ adıyla da anılıyorlar. Maalesef bu arkadaşlarımız için birçok kez çalışmalar yapıldı. Onlar için değişik formüller de gündeme geldi, fakat netice çıkmadı. Çalışma bakanları bu konuyla ilgili sorulara da hep olumsuz cevap verdiler. Dolayısıyla internetlerde dolaşan ‘yasa çıktı’ söylentilerine itibar etmemek gerekiyor. Şu anki mevzuata göre emekli olabilmek için getirilen yıl, prim ve yaş şartlarının üçünün de tamamlanması gerekiyor. Emeklilik yaşının düşürülmesi söz konusu olmadığı gibi önümüzdeki dönemde kademeli olarak artarak 65’e kadar çıkıyor. Sizin için de emeklilik yaşı 51’inci yılınız tamamlanmış. Priminiz de tamam ise yaşınız dolduğunda emekli olacaksınız. Şu anda bunun dışında bir alternatif bulunmuyor.