Ana Sayfa / Kime Ait / Son taşeron işçi kadro durumu Eylül 2017
TAŞERON İŞÇİ ÖRGÜTLENMESİ

Son taşeron işçi kadro durumu Eylül 2017

Kadro bekleyen taşeron işçiler için son gelişme ve haberleri. Yeni taşeron işçiye kamuda kadro var mı sorusu  ve Taşeron işçilerin hak ve yasal mücadelesi. Taşeron ne demek, taşeron işçi kime deniyor sorusunun yanıtı. Kamuda ve belediyelerde kadro isteyen taşeron işçi sayısı ve en son gelişme ve haberleri bu makalemizde. Taşeron İşçi – Bakan Sarıeroğlu yaptığı açıklamada sadece cümle arasında taşeron işçileri kullandı. Ancak geçtiğimiz gün Bekir Bozdağ ile Naci Ağbal’ın açıklamaları olumlu şekilde karşılandı. Kadro için net süreç, yeni yasama yılı ile belli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sorumluluğu geniş bir bakanlık olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, “80 milyon vatandaşı ilgilendiren bir sorumluluğumuz var. Talep, beklenti ve ihtiyaçların yüksek olduğu bir bakanlık.

Kamuda kadro bekleyen taşeron işçiler için yeni yasa tasarısı hazırlığı ve son durumu. Meclis’te taşeron işçiler için son hazırlık ve kadroya alınacak taşeron işçi sayısı. Taşeron işçilerin sosyal hakları için son yasal düzenleme ve ayrıntıları. İşçilerimizin, taşeronda çalışan kardeşlerimizin, esnaflarımızın, çiftlerimizin, iş verenlerimizin, memurlarımızın yoğun beklentileri var. Bu anlamda bir denge kuracağız. Bu dönem, ülkemizin mali durumu, istikrarı, 80 milyon vatandaşımızın menfaatini dikkate alarak, tüm talepler konusunda hassasiyetimizin yüksek olacağı, çözüm konusunda irademizi ortaya koyacağımız ve vicdanları rahat ettirecek şekilde bir çözüm konusunda gayret göstereceğimiz bir dönem olacak.” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilere kadro çalışmaları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: Bu konu gerçekten çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiriyor. 1 milyona yakın insanımız kamu ile ilişkili konularda hizmet sunuyor. Onlar gerçekten emekli ve yürekleri ile hizmete katkı veriyorlar. Sistemin değiştirilmesi ve kamuya doğrudan hizmet vermek istiyorlar. Geçmişte uzun süre çalışmalar yaptık. Sözleşmeli modele dayanır bir modeli de sunduk. Önceki yapılan çalışmaları da dikkate almak suretiyle bir çalışma yapılıyor. Toplumun geniş bir beklentisi olduğunu biliyoruz. Çalışma Bakanlığımızın çalışmaları yakın zamanda ortaya çıkacak. Ben çok uzak olmayan vadede bu çalışmaların sona geleceğine inanıyorum. İnşallah tatlıya bağlayacağız” şeklinde konuştu

Taşerona kadro süreci nasıl işleyecek?

Taşerona kadro süreci, Bekir Bozdağ’ın açıklaması göz önüne alındığında 1 Ekim tarihinden sonra TBMM Genel Kuruluna gelecek ve tasarı burada tartışılacak. Daha sonra Bakanlar Kuruluna gidecek olan tasarı yasalaşacak. Ancak bu sürecin 2018’e kadar sarkması bekleniyor.

Bakan Naci Ağbal’dan Taşeron İşçilere Kadro Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı son açıklamada taşerona kadro konusunda şu ifadelere yer vermişti:

“Kendilerinin bir beklentileri var; buradaki sistemin değiştirilmesi ve işverenin aradan çıkarılarak kamuya doğrudan doğruya hizmet vermek istiyorlar. Bu konuda geçmişte Maliye ve Çalışma Bakanlığı olarak uzun süre çalışmalar yaptık. Aslında ilk çalışmaya başladığımız zaman çok basit görülmüştü ama sonra işin içine girince gördük ki her bir alımda, her bir hizmette sözleşmeler birbirinden çok farklı. Yani standart bir model yok, standart bir uygulama yok veya sözleşmedeki durumla fiili durum birbirinden farklı, farklı hizmet verme biçimleri, farklı hizmet verme süreleri var. Hizmet veren kişilerin sözleşmedeki konumları da farklı.

Onun için bu çalışma aylarca sürdü. Hatta burada asıl iş, yardımcı iş konusu vardı. Açık söyleyeyim; işin içinden çıkamadık, yani asıl iş nerede başlar, yardımcı iş nerede başlar, onu da kestiremedik. En sonunda onun için ‘bunun içinden çıkılması mümkün değil, bütün arkadaşlarımız bakımından bu çalışmayı yapmamız gerekir.’ dedik. O dönemde aslında sözleşmeli modele dayanan bir modeli de kamuoyuyla paylaştık, bunu geçmişte yaptık. Şimdi arkadaşlarımız, Çalışma Bakanlığımız özellikle bu konuda önceki yapılan çalışmaları da dikkate almak suretiyle çalışma yapıyor, biz de Maliye Bakanlığı olarak bu çalışmaların içindeyiz. Toplumun geniş bir beklentisi olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili artık bir somut noktaya da gelinmesi gerekiyor. Çok uzak olmayan bir vadede bu çalışmaların sona geleceğine inanıyorum ve vatandaşlarımızın, bu kardeşlerimizin bu meselesini de inşallah tatlıya bağlayacağız.”

TAŞERON KONUSUNDA İKİ ALTERNATİF GÜNDEMDE

Meclis Genel Kurulu’nda Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülürken milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, taşeron işçilerin merakla beklediği kadro konusunda önemli açıklama yaptı. Özlü, taşeron işçilerle ilgili kadro konusuna ilişkin soruya, “Bu konuda bir çalışma yaptı hükümetimiz. İki alternatif gündemde, Bakanlar Kurulu’na sunum yapıldı, bunlardan birisine karar vereceğiz” yanıtını verdi. Ancak Bakan Özlü, bu alternatiflerin ne olduğuna ilişkin bilgi vermedi.

Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar. Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.

İlginizi Çekebilir

iPhone 16 nasıl olacak?

iPhone 16 görüntüleri sızdı. iPhone 16 tasarımı ve tahmini Türkiye satış fiyatı belirlendi. Apple, iPhone …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting