Ana Sayfa / Kime Ait / EYT yüzde 5 formülü ne (EYT çıkıyor mu?)
EYT ÇIKIYOR

EYT yüzde 5 formülü ne (EYT çıkıyor mu?)

Son EYT gelişme ve haberleri ve EYT için yeni yüzde 5 formülü Meclis’te. Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni haber ve EYT çıkıyor iddiası. Emekli maaşından yüzde 5 az almayı kabul eden EYT’liler için yeni bir şans doğdu. Referandum sonrası merak edilen konulardan biri de emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili bir gelişmenin yapılıp yapılmayacağı oldu. Emeklilikte yaşa takılanlar EYT yeni gelişme var mı? Herkes merakla bu sorunun cevabını beklerken, son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, erken emeklilikte yaşa takılanlar hakkında açıklama yaptı. Yüzde 5 yasası ne zaman çıkacak?

EYT son dakika haber ve gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Türkiye eyt bekleyenlerin mağdur olduğu tek ülkü dünya genelinde. Meclis nihayet harekete geçiyor ve Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir formül geliştiriyor. Emeklilikte yaşa takılanlar EYT son yeni gelişmeler neler? Emeklilik gün sayısını tamamladığı halde yaş engelinden dolayı emekli olamayan vatandaşlar, bu konunun bir netlik kazanmasını heyecanla bekliyorlar. EYT resmi açıklama var mı? Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, erken emeklilikte yaşa takılanlar hakkında açıklama yaptı. Yüzde 5 yasası nedir ne zaman çıkacak, erken emeklilikte son durum nedir Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili birçok bilgiye haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

EYT YÜZDE 5 FORMÜLÜ NEDİR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise sunulmaya hazırlanan yasada 15 maddenin oluşacağı açıklandı. Ödenmesi gereken prim gününü dolduranlar ve emeklilikte yaşı bekleyen vatanşarlar için hayat kurtacağa benziyor. Emekli olmak isteyen vatandaşın, emekliliği için gereki yılları her ay maaşının yüzde 5 daha az almayı kabul etmeleri durumunda emekliliğin tamamlanması öngörülüyor. EYT yüzde 5 formülünü maaşında kestirmek şartıyla kabul edenler hemen emekli olacak.

5 FORMÜL AÇILIMI NASILDIR?

Tüm çalışanların hayali emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor. İşte erken emekliğin formülleri:

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. ‘Yıpranma’, ‘Fiili Hizmet Süresi Zammı’ denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008’den sonra prim ödeme gün sayılarının 4’te 1’i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU’NDAN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz ve bunun dışında bir düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz. Ama emeklilikle ilgili çalışma gününü doldurup da şu anda çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda, bu 53 liralık gelir testine tabi olmadan GSS primini ödeyerek onlar da bu ara dönemde sağlık hizmeti alabilecekler ama yaşlarını beklemekle ilgili şu anda bir düzenlememiz ve çalışmamız söz konusu değil.”

İlginizi Çekebilir

Mustafa Sandal’ın 1 Mayıs paylaşımı

Mustafa Sandal, 1 Mayıs saraçhane fotosu üzerinden çağrı yaptı. Mustafa Sandal’ın 1 Mayıs paylaşımı etkileşim …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting