Ana Sayfa / Sağlık / Hamsi erkekte performans arttırır
HAMSİ AFRODİZYAK

Hamsi erkekte performans arttırır

Hamsi deyince akla hemen Karadeniz ve Lazlar gelir. Hamsi tarihten buyana hep afrodizyak etkisi yapmıştır ve Evliya Çelebi bile bunu yazmıştır. hamsi, evdeki haşeraları da kaçırır. Birde hamsi ismi nereden gelir ve hamsinin özellikleri ile hamsinin sağlık için faydaları ve hamsinin vitamin ve besin değeri hep merak edilir. 

Karadeniz ve temel balığı hamsi o kadar faydalıdır ki. kimi için ekmek parası kimi için de sağlık kapısı. hamsi Evliya Çelebi’nin bile seyehatnamelerinde geçer ve erkeğe güç verdiği belirtir.  Erkekte performans arttırıcı gıdalardan biri de balık olarak hamsidir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi’ye kulak verecek olursak, daha ilginç bilgilere ulaşırız:

HAMSİ HAŞERA KAÇIRIR, ŞEHVETİ ARTTIRIR

Hamsi öyle bin balık gibi adeta denizlerin viagrası işlevini görür. bunu biz değil Evliya Çelebi söylüyor. “Karadeniz’de binbir çeşit balık vardır ama bunlardan hepsinden çok Lazların üzerine düştükleri, alışveriş konusunda kavga ettikleri tek balık hamsidir.” Evliya Çelebi hamsinin sağlık üzerindeki etkilerini de şöyle sıralıyor Seyahatname’de: “Hamsiyi yedi gün devamlı yiyen kimsenin şehveti son derece artar. Çok kuvvet vericidir. Ağrı hastalığına tutulan adam yerse şifa bulur. Bir evde yılan, çıyan olduğu zaman hamsinin başı tütsülenirse haşarat hemen kaçar gider…”

HAMSİ ADI NASIL BULUNDU VE HAMSİ NE KADAR AVLANIR
Bu konuda iddia oldukça fazla. Kimine göre, kelime hamsinden geliyor. Hamsin kış demek. Bir zamanlar, kış ikiye ayrılırdı. 22 Ocak’ta başlayıp 30 Ocak’ta biten kısmına zemheri denirdi. Onun ardından başlayan hamsin ise 21 Mart’ta sona ererdi. Hamsi, kışın ikinci yarısı olan hamsinde tutulduğu için bu adı almıştı.
Kimine göre ise Yunanca xampsi kelimesinden türemişti. Bu kelime Karadeniz balığı demekti!
Başkaları ise 50 gün boyunca avlandığı için, Arapça 50 anlamını taşıyan hamsinden türediğini öne sürüyordu.
Bir başka ilginç iddia ise şöyleydi:

HAMSİ İLE YAPILABİLEN YEMEK ÇEŞİTLERİ

Hamsi tavası, hamsi pilavı gibi onlarca çeşit yemek yapılabilir hamsi ile. Karadenizliler için hamsi temel gıda maddesi gibidir. Hamsi iki kelimeden oluşmuştu. Türkçe ham (kıvrım) ile Farsça si (30) kelimelerinden. Yani “30 kıvrım” demekti. Bu da hamsinin 30 kılçığının olduğunu anlatıyordu.
Bundan uzun yıllar önce bir Rum balıkçıya, hamsi ne zaman avlanır diye sorsaydınız, size “Aziz Dimitros gününden 20 gün sonra” diye cevap verirdi. Bu da 28 Kasım’a denk geliyor. Yani bu günlerde av başladı. Hatta şimdi daha da yağlandı. Lezzet doruğa çıktı. Nasıl istiyorsanız öyle pişirin: Tavası, ızgarası, kaçamağı, ekmeği, hamsi kuşu, köftesi, tuzlaması, pilavı…

İlginizi Çekebilir

Cenk Eren’in 1 milyon liralık estetik operasyonu

Cenk Eren yüz gezdirme estetiği için 1 milyon lira ödemiş. Şarkıcı Cenk Eren yüzünü gerdirdi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting