Ana Sayfa / Gündem / İlker Çatak neci, nereli ve kim?

İlker Çatak neci, nereli ve kim?

İlker Çatak aslen ereli, neci yaşı ve eğitimi bilgileri. Oscar’a aday olan film ve Türk. Sinemanın en prestijli ödüllerinden Oscar adayları geçtiğimiz günlerde ilan edildi. Dünya Christopher Nolan’ın 13 dalda aday gösterilen Oppenheimer’ını konuşadursun bizim gözümüz başka birinde. Çünkü bu yıl adaylar arasında bir Türk var! Peki, kim bu Türk?

İlker çatak aslen nereli, kaç doğumlu, eğitimi ve kimdir bilgileri. İlker çatak neden gündem oldu bilgisi. O isim İlker Çatak… 40 yaşındaki yönetmen, Öğretmenler Odası filmiyle En İyi Uluslararası Film kategorisinde Oscar’a aday gösterildi. Film Almanya adına yarışacak. İlker Çatak 1984 Berlin doğumlu. Ama liseyi İstanbul’da okumuş. Sinema eğitimi için Berlin’e geri dönmüş.

OSCAR ADAYI OLAN TÜRK KİM?

Mezuniyet tezi konusuysa ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan üzerine… İlker Çatak 2015’te okul bitirme filmi olan Sadakat ile kısa metraj kategorisinde 7 ödül kazandı. İlk uzun metrajlı filmiyse roman uyarlaması olan “Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde”… 2 Şubat itibarıyla Türkiye’de gösterime giren Öğretmenler Odası Çatak’ın 4. uzun metrajlı filmi. Başrolde Alman aktris Leonie Benesch var. Peki, ne anlatıyor film?Hikaye Almanya’daki bir ortaokulda geçiyor. Polonya göçmeni olan matematik ve beden eğitimi öğretmeni Carla sınıfında hırsızlık vakasıyla karşı karşıya kalıyor. Türk kökenli bir öğrencisinin hırsızlıkla suçlanmasıyla “denklem”i kendi başına çözmeye karar veriyor ve okula gizli kamera yerleştiriyor.

Elde ettiği görüntü ona gerçeğe ulaştığını düşündürse de sonrasında yaşanacaklar büyük bir kaos doğuruyor. İdealleriyle katı eğitim sisteminin arasında sıkışan Carla, sakin ve tarafsız kalmaya çalıştıkça işler daha da kötüleşiyor. Hikaye örüldükçe çatışma unsurları giderek körükleniyor, sıkışan karakterin analitik zekası da sorunu çözmeye yetmez oluyor.

ÖĞRETMENLER ODASI NASIL BİR FİLM KİLER OYNUYOR YÖNEMENİ

Alegorik bir toplum eleştirisi olan Öğretmenler Odası demokrasi, basın özgürlüğü, özel hayatın gizliliği, suç/suçlu, göçmenlere ırkçı bakış gibi belli başlı toplumsal meselelere o toplumun yetiştiği bir okulun çatısı altından bakıyor. Zaten film de tek bir sahne hariç baştan sona okulda geçiyor.

Değinilen toplumsal sorunlar ve kavramlar ne kadar ikircikliyse filmin dili de o denli kuşku ve kararsızlık dolu. Sonsuz olasılıklar evreninde gerçeğin göreceliğini, “kanıt” dediğimiz şeyin bir yanılgıdan ibaret olabileceğini matematik öğretmeninin çözmeye çalıştığı bu basit görünen hırsızlık denklemi üzerinden gözlemliyor yönetmen.

“Özgürlük” adı altında –bizzat ikiyüzlü sistemin eğittiği öğrenciler eliyle- gerçek nasıl kurgulanabilir? İdealist bir eğitimci olarak resmedilen Carla nasıl olur da öğrencisine zarar verecek hale gelebilir ve kariyeri lekelenir? İşte karakterlerin bu dönüşüm sürecine adım adım şahit oluyoruz. Saat gibi işleyen senaryo Carla’nın duygusal iniş çıkışlarıyla kusursuz bir uyum halinde hareket ediyor.

Oscar ödülleri 10 Mart’ta ABD’nin Los Angeles şehrinde her zamanki gibi görkemli bir törenle dağıtılacak. Kırmızı halıdaki şıklık yarışı ve törenin olmazsa olmaz skandalları tabii yine çok konuşulacak. Umarım biz de İlker Çatak’ın o altın heykelciği kucakladığı anları konuşuyor oluruz. Ama bu kategorinin en güçlü adayının İngiltere yapımı bir Yahudi soykırımı filmi olan The Zone of Interest yani “İlgi Alanı” olduğunu da söylemek zorundayım.

TÜRK YÖNETMEN İLYKER ÇATAK NERELİ, YAŞI, KİM

İLKER ÇATAK KİMDİR?

İlker Çatak 1984 yılında Berlin’de dünyaya geldi, İstanbul’da lise öğrenimini tamamladıktan sonra Berlin ve Hamburg’da sinema ve televizyon yönetmenliği okudu. Sadakat başlıklı tez filmi çok sayıda uluslararası ödüle layık görüldü, 2015’te Altın Öğrenci Oscarı’nı aldı. 2016 yılında çektiği ilk sinema filminde Çatak, Es war einmal Indianerland adlı ödüllü gençlik romanını aynı isimle beyaz perdeye uyarladı. 2019’da izleyiciyle buluşan ikinci filmi Es gilt das gesprochene Wort Münih Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü, Alman Film Ödülleri’nde ise en iyi film kategorisinde Bronz Ödül aldı. Sanatçının üçüncü filmi Räuberhände 2021 yılında hem Almanya’da hem Türkiye’de sinemaseverlerle buluşacak. Yine 2021’de Tatort– Borowski und der gute Mensch kapsamında ilk kez bir televizyon filminin yönetmenliğini üstlendi. Senaristlik ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra Çatak, ABD, Almanya, Türkiye, Japonya, İtalya ve Yunanistan’ın farklı üniversitelerinde sinema dersleri vermektedir.

İLKER ÇATAK FİLMLERİ

Öğretmenler Odası – 2023

İstanbul Bahçesi – 2021

Bezness – 2018

Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde – 2017

Sadakat – 2014

İlginizi Çekebilir

Muharrem Erkek tüm müdürleri görevden aldı

Çanakkale son dakika haberleri. Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, belediyedeki tüm müdürleri görevden aldı. Muharrem …

Sınırsız Hosting