Ana Sayfa / Gündem / İnsanlık Komedyası Balzac, Dante’den etkilendi

İnsanlık Komedyası Balzac, Dante’den etkilendi

Balzac, Dante’den etkilenerek İnsanlık komedyasını yazdı. İlahi Komedya yazarı Dante’dir. Balzac’ın eserinin ismi ise İnsanlık komedyasıdır. Komedya orta çağda sonu iyi biten hikaye anlamına gelir. 

Dante, Balzac ve İlahi Komedya ve İnsanlık komedyası. Edebiyatın iki ünlü yazarı ve eseri. İlahi Komedya Dante tarafından 14. yüzyılın ilk yarısında yazılmış, İtalyan edebiyatının en meşhur epik şiiri ve dünya edebiyatının önemli bir başyapıtı.

DANTE’NİN EN ÇOK BİLİNEN ESERLERİ

Komedya’da Dante, ölüm sonrası sırasıyla Cehennem, Araf ve Cennette geçen seyahati, hikâyenin kahramanı da olan kendisinin ağzından anlatır. Orta Çağda “Komedya”, “tragedya’nın” aksine sonu iyi biten hikâye anlamına gelirdi. Burada eserin adındaki “komedya” kelimesi, öyküsünün güldürü unsurları taşıdığı anlamına gelmez.

BALZAC İNSANLIK KOMEDYASI ADLI ESERİNDE DANTE’DEN ETKİLENDİ

Eserlerinde aynı kahramanlara yer veren yazar Balzac’tır. Bu tasarı 1834-1837 arasında 12 cilt olarak gerçekleşti. 1840’ta bu yapıtların hepsine Dante’yi anımsatan bir başlık koydu: “İnsanlık Komedisi”. 1842-1848 arasında 17 ciltlik bir baskı yapıldı. 1869-1876 arasında da 24 cilt olarak yayınlandı. Eserlerinde aynı kahramanlara tekrar tekrar yer verme düşüncesini geliştirdi. Bunu gerçekçiliğin baş romanı kabul edilen ve 1834’te yayınlanan “Goriot Baba”da uyguladı. 1836 ve 1837’de İtalya gezisine çıktı. 1828’de Versailles yakınlarında pahalı bir ev yaptırdı. Borç sorunu nedeniyle Passy’de bir eve yerleşti (Bugün Balzac müzesi). Para kazanmak için tiyatroda başarısız denemeler yaptı. Edebiyatçılar Derneği başkanı olarak yazar haklarıyla ilgili girişimlerde bulundu.

İlginizi Çekebilir

Yeni öğretmen ataması tarihi

Öğretmen ataması, kaç öğretmen atanacak hangi branşlarda öğretmen alınacak MEB açıklıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting