Köpek tarafından ısırılırsanız ilk ne yapacağınızı biliyor musunuz? soruyu şöyle de sorabiliriz, ısıran köpek kuduz mu nasıl anlarız. Evet günümüzde çok farklı köpek türleri besleniyor. bazıları gerçekten çok tehlikeli ve sokaklarda da başıboş köpekler dolaşıyor. ya köpek sizi ısırırsa neler yapacağınızı biliyor musunuz. İşte bu makalemizde köpek ısırmasında ilk yapılacakları ve ısıran köpeğin kuduz olup olmadığını nasıl anlarsınız sorusunun yanıtını vereceğiz.
Köpek ısırdığında ne yapmalı ilk yapacağımız ya da ısırılan birini gördüğümüzde ilk yapacağımızı anlatacağız. Günümüzde artık çok fazla köpek evde, sokakta besleniyor. Bazıları kuduz bile olabilir. Köpekler bizi ya elimizden ya da bacağımızdan ısırabilir. Köpek ısırmasında yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Daha çok bacak ve kolda ısırma sonucu olan yara, ısırma şekline ve ısıran hayvanın büyüklüğüne göre daha büyük olup kol yada bacağın her iki yüzünde görülebilir.Köpek ısırmalarında ilk akla gelecek durum kuduz tehlikesidir. Çünkü köpek salyası ile kuduz virüsünü dişleri ile açtığı yaradan vücuda verir.
KÖPEĞİN CİNSİ. ISIRIĞIN BÜYÜKLÜĞÜ İLK DİKKAT EDECEĞİNİZ HUSUS
Hiç kimse bir köpek tarafından ısırılmak istenmez. Çünkü zorlu bir süreç bekler sonunda. Peki köpek ısırmasında yapılması gerekenleri biliyor musunuz? Öncelikle bazen çok uzun bir süreden sonra da kuduzun belirtilerinin görülebileceğini unutmayın.Eğer köpek kuduz ise 43 saat sonra kuduz belirtileri görülmeye başlar. Ağzını kapatmakta güçlük çeker. Kuyruğunu bacaklarının arasına alır, salyası akar, etrafına saldırır ve sudan korkar.Köpeğin kuduz olup olmadığını anlamak için, 10 gün karantina uygulanır. Köpeğin kimin olduğu, aşılı olup olmadığı saptanmalıdır.Kuduz bir köpek ısırması varsa durum polise ve ilgili sağlık kuruluşuna haber verilmelidir.
Öncelikle köpek tutularak gözlem altına alınmalıdır.
ISIRAN KÖPEK KUDUZ ÇIKARSA YAPILACAKLAR
Köpek ısırma, olayı sırasında, ya da karantina süresi içinde ölürse köpeğin başı antiseptik solüsyon ile ısıtılmış bir beze sarılarak ilgili laboratuvara gönderilmelidir.
Gerekirse hastanede tetanoza karşı aşı yapılmalıdır. Daha önce aşılanmamışsa tetanoz serumu uygulanmalıdır.
Isırılan kişiye karşı alınması gereken önlemler:
Her olasılığa karşı kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır.Ayrıca kişinin yaranın üzerine temiz bir mendil kapatmanız gerekmektedir.Köpeğin ağzında kuduzdan başka diğer hastalık yapan mikroplarında bulunabileceği düşünülerek yaraya hastanede pansuman yapılmalıdır.