Maddenin atom, element, proton gibi her özelliğine kadar inerek geçirdikleri değişimleri inceleyen bilim dalına kimya denilmektedir. Doğa maddeden oluştuğuna göre kimya her yerde kullanılmaktadır. Buna göre kimyanın alt dalları nelerdir?
Fazla sayıda alt dala sahip olan kimya, karbon ve karbon bileşiklerini inceleyen organik kimya, organik kimyanın ilgilenmediği tüm bileşiklerle ilgilenen anorganik kimya, yapay ve doğal maddelerin tanınması, ayrıştırılmasıyla nitelik ve niceliklerinin belirlenmesi konularında çalışmalar yapan analitik kimya gibi alt dallarından oluşmakta olup, dalların çeşitliliği fazladır.
Kimya atom ve atom altı taneciklerin özellikle kimyasal reaksiyonlardaki davranışlarını fiziksel kavramlar ve kanunlar çerçevesine inceleyen fizikokimya ve canlı organizmalarda bulunan kimyasal maddeleri ve bunların organizmada rol aldıkları kimyasal olayları inceleyen biyokimya gibi alt dallardan oluşmaktadır.
Kimyanın alt dalları oldukça geniş bir çeşitlilik içermekte olup, kimyasal tepkimelerin ısı ile olan ilişkilerini inceleyen termokimya, her türlü iplik ve kumaş üretimi ve bunların boyanmasını inceleyen tekstil kimyası, hastalıkların tedavisinde kullanılan kimyasal maddeleri inceleyen medikal kimya gibi alt dallara sahiptir. Kauçuk, selüloz ya da nişasta gibi doğal maddelerin; plastiklerde, boyalarda tutkallarda kullanılan yapay maddelerin karmaşık yapılarını ve oluşum biçimlerini araştıran polimer kimyası ile sanayi kimyası, elektrokimya, çevre kimyası, farmasötik kimya, gıda kimyası, jeokimya, nükleer kimya, agrokimya ve teorik kimya gibi alt dalları da içermektedir.