Ana Sayfa / İlginç / Kızıl Deli Kahin kim, kimin hesabı?

Kızıl Deli Kahin kim, kimin hesabı?

Kızıl Deli Kahin sosyal medya hesabı kime ait, hesabın sahibinin adı ne? Erzincan’daki altın madeni faciasını bilen Kızıl Deli Kahin aslında kim, adı ne, yaşı kaç ve ne yapıyor soruları. “Kızıl Deli Kahin” ismini kullanan hesabın dün yaşanan altın madeni faciasıyla ilgili günler önceden “tedbir alın” diyerek uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu sosyal medya hesabı, “ben demiştim” paylaşımıyla yeniden gündeme geldi.

Kızıl deli kahin hesabı kime ait, Kızıl deli Kahin aslında kim soruları gündemde. İsabetli deprem tahminleriyle dikkat çeken sosyal medya hesabının dün yaşanan altın madeni faciası için de günler önceden “tedbir alın” diyerek uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.
Erzincan’ın İliç ilçesinde ‘Anagold Madencilik’ tarafından işletilen altın madeninin bulunduğu bölgede yaşanan faciadan beş gün önce hesaptan şu paylaşım yapılmış:

“Düşte göründü tedbir alın geç olmadan… Altın firması dağı terk ederken ardından patlar siyanür havuzu, koca bir nehir, koca bir ilçe zehre boğulur, yarısı oyulmuş dağ tel tel dökülür.”
“TEDBİR ALIN DEMEDİM Mİ?”
“Kızıl Deli Kahin” ismini kullanan hesap, yaşanan maden faciası sonrası “Tedbir alın demedim mi?” paylaşımıyla yeniden gündeme geldi ve şu sözleri kullandı:

“Önlem alınmaz boşluk varsa, liyakat yoksa, denetim yoksa bela o ülkede kaderdir.

Yani kaderi belirlemek akıl ile mümkün ama nerde…”


KIZIL DELİ SULTAN KİMDİR?
Odatv’nin haberine sosyal medya üzerinden yanıt veren Kahin kendisi için “Anadolu’nun gözcüsü Kızıl Deli de olabilir, bir deli de… Öylesine biri işte” ifadelerine yer verdi.
Kızıldeli, Kızıl Veli, Kızıl Divane adlarıyla da bilinen Seyyid Ali Sultan 14-15. asırlar arasında yaşamış ve Bektaşi geleneğinin oluşumunda önemli bir rol oynamıştır. “Rum ilinin gözcüsü” olarak kabul edilen Seyyid Ali Sultan’ın Hacı Bektaş Veli’nin evlatlarından olduğu iddia edilse de Hacı Bektaş Veli’nin hiç evlenmediği tarihçiler arasında yaygın bir ortak görüş olması nedeniyle bu iddia “Hacı Bektaş’ın manevi oğlu” olduğu yönünde kabul görmektedir.
Bektaşilikte ikinci postun sahibi olup Batı Trakya’nın önemli tekkelerinden birini kurmuştur. Alevi Bektaşî geleneğinde Seyyid Ali Sultan önemli bir yere sahiptir. Kul Himmet, şiirlerinde Hacı Bektaş Veli’nin tacını giydiğini söyler. Pir Sultan Abdal, Geda Muslı, Kâsımî gibi şairlerin şiirlerinde de Seyyid Ali Sultan yer alır.

İlginizi Çekebilir

ÖGG 2024 sınav sonuçları

Özel Güvenlik sınav sonuçları 2024. EGM 2024 ÖGG sınav sonuçları. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak …

Sınırsız Hosting