Ana Sayfa / İlginç / Kuzey Kore’nin füze kapasitesi ve gücü
KUZEY KORE FÜZELERİ

Kuzey Kore’nin füze kapasitesi ve gücü

Kuzey Kore’nin elinde bulunan uzun ve kısa menzilli füze kapasitesi ve çeşitleri ile nükleer başlıkları masada. ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim sonrası herkes Kuzey Kore’nin askeri ve silah gücünü merak ediyor. Kuzey Kore’nin elinde balistik ve nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli füzeleri de dikkat çekiyor. 

Dünya Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerilimin hangi boyutlara ulaşabileceğini merak ediyor. Kuzey Kore’in silah gücü aslında yabana atılmayacak kadar güçlü. Kuzey Kore’nin elindeki bini aşkın balistik füze, Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra, Büyük Okyanus’taki Guam adasında bulunan Amerikan üslerini vurabilecek güce sahip.

Kuzey Kore henüz elindeki füzelere nükleer başlık oturtmayı başaramadı. Bununla birlikte Kuzey’in elindeki Nodong füzeleri, savaş başlıklarına bin tonluk patlayıcı alabiliyor ve bu füzeler 2 bin kilometre menzile ulaşabiliyor. Bu Nodong füzelerinin Güney Kore ve Japonya’nın yanı sıra, Çin ve Rusya topraklarını da menzili içine alması demek.

KUZEY KORE SİLAHLARI VE FÜZELERİ

38 North web sitesinin kurucularından Joel Wit, Kuzey Kore’nin ABD topraklarını vurabilecek menzile sahip füzeler üzerinde de çalıştığının altını çiziyor. Wit aynı zamanda SAIS’teki ABD-Kore Enstitüsü’nde araştırma görevlisi.

Kuzey Kore’nin elinde 10 ila 20 arasında nükleer başlık olabileceği tahmin ediliyor. Ama bu füzelere kimyasal silah başlıkları da koymak mümkün ve bu ülkenin yüklü miktarda sarin gazı depolamış olabileceğinden kuşku duyuluyor.

Nodonglar, eski Sovyet yapımı sıvı yakıtlı Scud füzelerinin geliştirilmiş modelleri. Kuzey Kore’nin Musudan adlı, katı yakıtla çalışan füzeleri de var. Bu füzelerin menzilinin 3 bin kilometreyi bulabileceği tahmin ediliyor. Bu da füzenin potansiyel menzilinin Japonya ya da Guam’ı kapsayabileceği anlamına geliyor.

ABD, KUZEY KORE’Yİ VURACAK MI?

ABD’nin Güney Kore’de konuşlu 28 bin, Japonya’da ise 50 bin askeri bulunuyor. Bu da Kuzey Kore’nin bu ülkelere misilleme yapmasına gerekçe oluşturabilecek bir durum.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin yapabileceği misillemeye Amerika, Güney Kore ve Japonya’nın en iyi yanıtı vereceğinin altını çizse de, bu çatışmaların daha da şiddetlenmesi anlamına geliyor. Üstelik çatışmalara Çin’in de müdahil olma olasılığı, ikinci bir Kore Savaşı çıkmasına yo açabilir.

Kuzey Kore’nin 1950’de 38’inci paralel üzerinde bulunan sınırı geçerek Güney’i işgal etmesinin ardından ABD önderliğinde oluşturulan Birleşmiş Milletler gücü bu ülkeye girmişti. Ancak Çin’in de Kuzey Kore yanında savaşa girmesiyle Kore Savaşı üç yıl daha devam etmiş, çatışmalar ancak Kuzey Kore birliklerinin 38’inci paralelin gerisine püskürtülmesiyle sona erdirilebilmişti. Karşılıklı ateşkesle çatışmaları sonlandıran taraflar o dönemden bu yana bir barış anlaşması da imzalamadı.

‘Kim Jong-un’u dize getirmeyeceğiz aklını başına getireceğiz’

BBC Türkçe’de yer alan haberde Beyaz Saray’daki bilgilendirme toplantısı öncesinde konuşan ABD’nin Pasifik donanmasının komutanı Amiral Harry Harris’in, ülkesinin herhangi bir füze tehdidini ‘en ileri teknolojiyle’ etkisiz hale getirecek kapasiteye sahip olduğunu söylediğine dikkat çekiliyor

Güney Kore’ye yerleştirilmesine başlanan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sisteminin önemine dikkat çeken Amiral Harris, “Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u dize getirmeyeceğiz, aklını başına getireceğiz” demişti.

İlginizi Çekebilir

CHP’nin emekli mitingine katılan sayısı

Emekliler Ankara’da haklarını istedi CHP, emekli için vaat ile günü kurtardı. Ankara CHP emekli mitingine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting