Kimya ve dalları ile madde makalelerimiz sürüyor. Maddenin fiziksel değişimleri sonucunda madde hal değiştirerek sıvı, katı veya gaz haline geçmektedir. Ve madde bu üç fiziksel haller arasında değişim gösterebilmektedir. Peki, maddenin hal değişimi nasıl olmaktadır?
Maddeler ve özellikleri hep ilgi çekmiştir. Bugünkü makalemizin konusu da maddenin hal değişimi olacak. Katı bir madde ısıtıldığı zaman eriyerek sıvı hale geçmektedir. Bu olaya erime denilmekte olup, bu noktada yani erime noktasında sıcaklık artışı sabittir. Sıvı hale geçen madde erime noktasından sonra ısıtılmaya devam edilirse bu sefer kaynama noktasına erişir. Kaynama noktasında maddeden buharlaşan basınç ile atmosfer basıncı birbirine eşit hale gelmektedir. Kaynama noktasından sonra buharlaşan madde artık gaz haline dönüşmüştür.
Maddenin hal değişimi ayrıca basamakların birbirini atlamasıyla da gerçekleşebilmektedir. Örneğin katı bir madde ısıtılarak gaz haline geçebilir ki buna süblimleşme adı verilmektedir. Aynı şekilde bu olayın terside gerçekleşebilmekte olup, gaz halindeki madde ısı kaybederek sıvı hale geçebilir ve bu olaya yoğunlaşma adı verilmektedir. Ve devamında sıvı haldeki madde ısı kaybederse bu sefer katı hale geçebilir ve bu olaya da donma denilmektedir. Tıpkı süblimleşmede olduğu gibi değişim tersine dönerek madde gaz halinden ısı kaybederek katı hale geçebilmekte olup, gerçekleşen olaya ise depozisyon denilmektedir.
Maddenin fiziksel değişimi yani maddenin hal değiştirmeleri sıvıdan katıya veya katıdan sıvıya geçmeleri kimyasal yapısında değişiklikler oluşturmamaktadır. Yapısal değişiklikler meydana gelmeyip sadece fiziksel özelliklerinde değişimler meydana gelmektedir.