Ana Sayfa / Genel / Muta ne, muta nikahı nasıl?

Muta ne, muta nikahı nasıl?

Muta nikahı nasıl kıyılır kimler muta nikahı kıyabilir hangi ünlüler muta nikahı ile ilişkiye giriyor soruları. İslam dinine göre muta nikahı caiz mi yoksa zina mı? Muta nikahı nasıl kıyılır? Dinen bir sakıncası var mıdır? Muta nikahı nedir Muta nikahı nasıl kıyılır

Muta nikahını kimler kıydırır muta nikahı zinanın örtülü hali mi merak ediliyor. muta kelime olarak ne ne anlama geliyor ve muta nikahı nerede yaygın soruları Türkiye’de muta nikahı ile birliktelik yaşayan ünlüler kimler muta nikahı yapanlar kim sorusu.

Türkiye’de son günlerin en çok konuşulan konusu muta nikahı. Peki muta nikahı nedir? Muta nikahı nasıl kıyılır? Muta nikahını kimler kıyar? Şii mezhebinde Muta nikahı için erkek ve kadın belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşırlar.

Nasıl kıyılır?

Erkek, rızası olan kadına, “Beni (…) (aylık) bir zaman için müt’alandır”
veya ” (…) kadar para karşılığında seninle müt’alandım” der. Muta nikahı ile evlenen kadın, nikahın süresi ne kadar olursa olsun mirastan hak iddia edemez. Muta nikahı ile evlenen erkek, sonradan normal nikahın şartlarını yerine getirip bu kadını sürekli eş olarak alabilir.

Kelime anlamı nedir?

Sözlükte “kendisinden faydalanılan şey” anlamına gelen muta bir fıkıh terimi olarak, boşanma veya evliliğin feshinden sonra kocanın, kadına verdiği elbise ve benzeri hediyeye denir. Bazı hadislerde İslam’ın ilk dönemlerinde Mutaya Müslüman askerlerin başvurduğu kaydedilmektedir. Başlangıçta İslam toplumunda uygulandığı konusunda tartışma bulunmayan bu nikahın daha sonra Şiiler arasında yasaklanmadığı, Sünniler arasında ise yasaklandığı iddiasındadırlar.

Muta nikahı için eleştiriler

Ücret karşılığı belirli bir süre birlikte yaşama ve cinsel birlikteliği kapsayan Muta uygulamasını nikah ile ilişkilendirmek günümüz Türkiyesi’nde çok fazla eleştiri almaktadır. Ticari bir anlaşmaya benzeyen Muta sözleşmeli evliliklerle benzerlikler taşıyabilir, ancak mut’ayı geleneksel evlilik kurumu ile ilişkilendirmek, anlaşma karşılığı verilen ücreti de evlilikteki mehir olayı ile bağlantılamak sosyolojik gerçeklerle ve nesnellikle bağdaşmayan bir durumdur.

Acem nihakı ya da muvakkat nikahı olarak da bilinen Muta nikahı, İslamiyet’in ilk yıllarından kalan ve Şia’nın birçok mezhebinde ve Rafizilik’te halen uygulanan bir nikah şekli.

Bu nikaha göre, erkek, rızası olan bir kadınla belirli bir ücret karşılığında anlaşarak, belirli bir süreliğine evleniyor.

DİYANET MUTA NİKAHINI AÇIKLADI

Diyanet İşleri Başkanlığı, Muta nikahını anlattı: “Kuran’da ve diğer temel İslami kaynaklarda kadın olsun erkek olsun her müslümanın, cinsel ihtiyacını karşılamada kendi eşiyle yetinmesi kesin hüküm olarak konulmuş; bu hükümlerle çelişen her türlü uygulama gayri meşru kabul edilmiş, aykırı davranışlar için ağır yaptırımlar getirilmiştir. Belirlenen bir ücret karşılığında, belirli bir müddet bir kadınla nikahlanmaya ‘Muta’ denir. Bir kısım Şiî fakihin dışında, bütün İslam bilginleri Muta nikahının haram olduğunda ittifak etmişlerdir. Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü’minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut’a nikahı haram kılınmış. İbn Abbas, şöyle anlatıyor:

“İslâm’ın evvelinde mut’a vardı. Kişi, tanımadığı bir beldeye gelince, oradan yerli bir kadınla, kalacağını tahmin ettiği müddet miktarınca nikah yapardı. Kadın, böylece onun eşyasını muhafaza eder, gerekli işlerini görürdü. Bu hal, “Onlar namuslarını korurlar. Ancak hanımlarına ve câriyelerine karşı müstesna, bunlarla olan yakınlıklarından dolayı kınanmazlar.”

CAİZ Mİ?

Hz. Muhammed döneminde yasaklandığı gerekçesiyle bugüne kadar hiçbir Sünni din adamı mutaya cevaz vermedi veya serbest olduğuna ilişkin üzerinde uzlaşılan bir çalışmaya imza atmadı.

Ancak 2008 yılında basında yer alan araştırmalara göre Türkiye’nin en yetkili dini otoritesi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) bir grup ilahiyatçıya hazırlattığı “Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsir” adlı çalışma, Muta’ya yer verildi.

Kitapta, “Ehl-i Sünnet’e mensup âlimlerden ve özellikle sahabeden bazılarına göre müt’a nikâhı caizdir, onu Hz. Peygamber değil ikinci halife yasaklamıştır” (İlk baskının ikinci cildi, 32 ile 34’üncü sayfalar) denmesi mutaya izin verildiği yorumlarına yol açtı.

Daha da ilginç olanı ise, bu ifadelerin 2. ve 3. baskılarda bulunmaması oldu. Din İşleri Yüksek Kurulu, Ocak 2001’de yeni ve daha anlaşılır bir Kuran meali ve tefsiri hazırlamaya karar verdi.

İlginizi Çekebilir

Yanmış tencere tava temizliği

Mutfakta yanan tencere ve tavalar nasıl temizlenmeli, yanmış tava ve tencere temizliği için gerekli malzemeler. …

Sınırsız Hosting