Ana Sayfa / Yaşam / Samsa Çavuş hikayesi, yaşamı

Samsa Çavuş hikayesi, yaşamı

Az bilinen kahramanlar ve Samsa Çavuş, Samsa Çavuş kimdir, yaşamı yaşadığı dönem ve kahramanlıklar. Samsa Çavuş Ertuğrul Gazi’nin silah arkadaşı ve sadık dostlarındandır. Uzun yılar beraber cenk etmişlerdir. Ertuğrul Gazi’nin vefatından sonra da oğlu Osman Gazi’ye ve Orhan Gazi’ye yol göstericilik yapmıştır. İşte Samsa Çavuş’un hayatı, ölümü ve kabrinin yeri.

Samsa Çavuş kimdir nerelidir hangi çağda hangi hükümdar döneminde yaşamıştır bilgisi. Türk tarihinin büyük kahramanları ve yaşamları. Samsa Çavuş
Osmanlı Devleti’nin temellerini atan Ertuğrul Gazi bu yolda kendine çok sadık dostlar edinmişlerdir. Bu dostların, cengaverlerin sayesinde Kayı boyu kısa sürede devletli olmuşlardır. Bu yiğitlerin en bilinenleri Konuralp, Turgut Alp, Akçakoca, Aykut Alp ve şuan hayatını yazdığımız Samsa Çavuş’tur.
Samsa Çavuş Osmanlı’da çavuş ünvanını kullanan ilk kişidir. Samsa Çavuş’un ailesi ve aşireti çok kalabalık İnegöl Rumlarının tacizlerinden bunalarak Söğüt’ten ayrılıp, Mudurnu taraflarına göç etmiştir. Yine Kayı aşiretine bağlıydılar.

SAMSA ÇAVUŞ NE YAPMIŞTIR

Osman Bey, Sarıkaya seferine çıktığında baba dostu Samsa Çavuşla karşılaşır. Çavuş bu yiğit cengavere her türlü yardımı eder. Bölgeyi avucu gibi bilen Samsa Çavuş, en kısa yolları, bölgenin zayıf olan yerlerini Osman Bey’e gösterdiği için fetih kolay olmuştur.

Osman Bey Sarıkaya’nın fethinden sonra 17 yıl sonra Sakarya üzerine sefere çıkar. Bu seferde yine baba dostu ona her türlü yardımı eder. Engin tecrübesiyle Osman Bey’in yardımcısı olur. Lefke ve Çadırlı’ya vardıklarında her iki kalenin tekfurları ama dileyip kalelerini Osman Bey’e teslim ederler.Samsa Çavuş bu iki kalenin idaresini kendisine ister. Lakin Osman Gazi bu isteği kıvrak zekasıyla kibar şekilde reddeder. Çavuş’a şu sözleri söyler:

”Senin bu isteğin doğru bir hareket olmaz. Eğer bize biat edenlerin mallarını, mülklerini ellerinden alırsak bize kimse itaat etmez. Ve böylece sürekli savaşmaya mecbur oluruz” der.

samsa çavuş ve osmanlı adaleti

Tabi Samsa Çavuş’u da unutmaz. Yenişehir yakınlarında bir kaleyi ona vererek Çavuş’un da gönlünü hoş eder. İşte bu anlattığım olay Osmanlı’nın ne kadar adaletli olduğunun kanıtıdır. Aman dileyip itaat eden düşman tekfurlarının canını bağışlayıp kalelerini geri onlara veren kaç hükümdar var bu dünyada ?

Samsa Çavuş’un ölümü ise 1330 yılında Bizans ile Osmanlı arasında olan Pelekanon Meydan Muharebesin’den kısa bir süre olmuştur. Samsa Çavuş’un kabri Mudurnu yakınlarında Hacı Musalar köyündedir. Mekanı Cennet Olsun.

İlginizi Çekebilir

Yunus Emre Savaş öldü

Futbolcu Yunus Emre Savaş kazada öldü. Darıcaspor U-18 takımı futbolcusu Yunus Emre Savaş, 8 metrelik …

Sınırsız Hosting