Ana Sayfa / Gündem / Savaşta şehit olan tek padişah Sultan 1. Murad Han

Savaşta şehit olan tek padişah Sultan 1. Murad Han

Osmanlı’da savaş meydanında şehit olan tek padişah ve o savaş bilgileri. sultan 1. Murad Han kaçıncı Osmanlı Padişahı’dır ve hangi savaşta şehit olmuştur bilgisi. Sultan 1. murad Han’ın Kosova şavaşı öncesi son duası ve şehit olması. Savaş meydanında şehit olan ilk ve tek Osmanlı padişahı Sultan 1. Murad’dır. Kosova Savaşı’nda bir sırp tarafından kalleşçe hançerlenerek şehit olmuştur. İşte savaş meydanında şehit olan 1. Murad Han ve Kosova Savaşı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde savaş meydanın şehit olan padişah Sultan 1. Murad Han’dır. Kosova şavaşı ve Padişah’ın şehadeti bilgileri. Savaş meydanında şehit olan ilk padişah
Osmanlı tarihi ne zaman başlar sorusunun cevabıdır aslında Kosova Savaşı. Tarih yaprakları 1389’u gösteriyor, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda tam 1 asır geçmiştir. Osman Bey’in açtığı yolda oğlu Orhan Bey durmadan yürüyor. Daha sonra Orhan Gazi’nin oğlu Murad isminde bir cengaver bu kutlu yolda cenk ediyor.

SULTAN . MURAD HAN DÖNEMİ

Sultan Murad Han, babasının ”Edirne’yi tut oğul” tavsiyesinin üzerine Balkanların üstüne üstüne yürüyor. Sultan Murad ve ordusunun ayak bastığı topraklar kısa sürede vatan toprağı oluyor. Sofya, Niş, Manastır ve daha nice yerler Türk yurdu oluyor.

Osmanlı’nın bayram gezmesine çıkmış gibi Balkanlarda ilerleyişini Batı Dünyası hazmediyor. Çareyi büyük bir Haçlı Ordusu kurmakta buluyorlar. Kısa zamanda 100.000’in üzerinde devasa bir ordu kuruluyor. Yakmak için, yağma yapmak için, yıkmak için Haçlı ordusu hazır oluyor.

Osmanlı Ordusu ise Haçlıların yarısı kadar ya var ya yok. Kurulan Haçlı Ordusu emin adımlarla ve kesin galibiyet rüyasıyla Kosova Meydanı’na doğru geliyor. Sırpların önderliğinde birleşen, Bosna, Hırvat, Arnavut, Bulgar, Macar ve Çek devletlerine karşı sadece Osmanlı Devleti. Toplamda 150.000’den fazla kişinin katıldığı bu savaş 8 saat sürüyor. Haçlı Ordusu neredeyse tamamen imha ediliyor.

Sultan Murad savaş meydanında geziniyor, can yoldaşları olan yaralı askerlerine bakıyor. Tam o sırada ölmüş numarası yapan azılı bir sırp askeri olan Miloş Obiliç zehirli hançeri ile Sultan Murad’ı göğsünden vuruyor ve orada şehit oluyor.

Sultan Murad savaştan önce dua ediyor şehitlik için ve duası kabul oluyor. İşte Savaş meydanında şehit olan Sultan Murad’ın duası:

” Ey Rabbim! Bu fırtına, şu âciz Murâd kulunun günahları yüzünden çıktıysa, mâsum askerlerimi cezâlandırma. Onları bağışla Allahım. Onlar ki, buraya kadar sâdece senin adını yüceltmek, İslâm dînini kâfirlere duyurmak için geldiler.

Bu fırtına âfetini, onların üzerinden def eyle. Senin şânına lâyık bir zafer kazanmalarını nasip eyle. Onlara öyle bir zafer kazandır ki, bütün Müslümanlar bayram ede. Müslümanları mansûr ve muzaffer eyle. Ve dilersen o bayram gününde şu Murâd kulun sana kurbân olsun. Önce beni gâzi kıldın, sonra şehit et…”

İlginizi Çekebilir

Seferberlik ve savaş hali ne demek, yönetmeliği

Seferberlik savaş hali ne demek ne anlama gelir. Seferberlik Savaş Hali yönetmeliği savaş çıkacak anlamına …

Sınırsız Hosting