Ana Sayfa / Kime Ait / Son taşerona kadro durumu
TAŞERONA KADRO

Son taşerona kadro durumu

Taşeron işçi kadro son durumu ne oldu taşeron işçi kadroya alınmaya başladı mı kamuda bilgisi. Hükümetin son taşeron işçi kadro düzenlemesi ve belediyelerin taşeron işçi istihdamı ve kadro vermesi ile ilgili en yeni gelişme ve açıklamaları bilgi kahini olarak sizler için derledik. Türkiye 720 bin taşeron işçinin kadrosunu merak ediyor. 

Meclis taşeron işçilere kadro için sürekli çalışıyor ancak bir türlü kamuda taşeron işçilerin kadroya alınması kamuda gerçek olmuyor. Sanki gizli bir el kamuda taşeron işçilerin kadro almasını engelliyor gibi. Her seçim döneminde istismar edilen taşeron işçiler de artık bu durumun düzelmesini istiyor.

TÜRKİYE TAŞERON İŞÇİ KAMUDA KADRO ALINMA GELİŞMELERİ

Biz de taşeron işçiler öksüz evlat gibi adeta. Ne belediyeler kadroya alıyor ne de kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam ediliyorlar. Türkiye’de taşeron işçilerin sosyal hakları bir türlü verilmiyor. Taşeron işçilerin kadro için bekleyişleri sürüyor. Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan taşeron sistemi konusunda çözüm aranıyor. Son olarak CHP tarafından düzenlenen “Kıdem Tazminatı Çalıştayı” kapsamında ele alınan taşeron sisteminde asıl işi yapan işçiler kadroya geçirilmeyi bekliyor. Ancak 1 Kasım 2015 tarihli genel seçimlerden bu yana dile getirilen taşerona kadro konusunda henüz somut bir adım atılmamasından dolayı taşeron işçiler mutsuz durumda.
Taşeron işçiler kadro konusunda son gelişmeleri yakından takip ediyor. Son olarak 1 Kasım 2017 Genel Seçimlerinde gündeme gelen taşeron sisteminde yer alan işçiler, hala kadro konusunda bir adım atılmasını bekliyor. Seçimlerden bu yana asıl işi yapan işçilerin kadroya geçirilmesi konusunda adım atılmasını bekleyen taşeron işçilerin beklentileri şu ana kadar karşılanmadı. Bu konuda somut bir adımın atılmamış olmasından dolayı taşeron sisteminde çalışanlar mutsuz durumda. Taşeron konusunda zaman zaman hükümetten açıklamalar gelse de henüz net bir durum yok. Konu son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından düzenlenen “Kıdem Tazminatı Çalıştayı”nda ele alındı. Çalıştay’a işçi ve işveren sendikaları da katıldı.

KILIÇDAROĞLU’DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Kıdem tazminatı konusunun ele alındığı çalıştayda konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, taşeron işçilerin durumuna değindi. Türkiye ile aynı düzeydeki ülkelerin daha hızlı büyüdüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, “İşsizliği oluşturan ekonomi politikalarını kim uygulamaya koyuyor, muhalefet mi koyuyor Mevcut siyasal iktidar. Mevcut siyasal iktidara verilen her destek, sendikasızlaşmayı özendiriyor. İşçi korkudan sendikalı olamıyor ki ‘İş güvencem elimden gider’ diyor. Taşeron işçiliği Türkiye’nin gündemine getiren kim Biziz. Taşeron işçilerin örgütlenmesini arzu eden ve bu konuda çaba harcayan kim Yine biziz. Onların sendikalı olmasını, iş güvencelerinin olmasını istiyoruz. Sendikalı işçilerden fazla taşeron işçiler var bugün Türkiye’de. Bu, çalışma hayatının nerelere sürüklendiğini gösteriyor.” dedi.

REFERANDUMDAN SONRA TAŞERON YİNE GÜNDEME GELDİ

16 Nisan 2017’de gerçekleştirilen referandumun ardından taşeron işçiler konusu bir kez daha gündeme geldi. Bir programda taşeron konusunda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Çalışmaları olgunlaştırdıktan sonra hükümete göndereceğiz. Önümüzdeki ayların konusu. Haftaya pazartesi Bakanlar Kurulu yapıldığında çözüm takvimi belirlendikten sonra biz de o takvime göre çalışmaları şekillendireceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP TAŞERON KONUSUNU MECLİS’E TAŞIDI

Taşeron konusunda somut adımlar atılmaması üzerine CHP konuyu TBMM’ye taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sorulan soruda 3 ay denilen taşerona kadro çalışmasında bir yıldır çalışma yapılmasına rağmen sonuç çıkmaması soruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP cephesinden gelen soruya taşerona kadro konusunun referandumdan sonra görüşüleceğini açıkladıklarını ve referandum ortamında bu tür görüşmeleri uygun bulmayarak ilgili görüşmelerin referandumdan sonra yapılması kararını aldıklarını belirterek önümüzde ki günler de inşallah çalışmaları başlatırız ifadelerini kullandı.

TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİ

Seçim sonrasında taşerona kadro konusunda yapılan planda 1 Kasım 2015’ten önce kamu kurumlarında çalışıyor olması gerekiyor. Burada kişilerin devlet memuru olmaya uygun olması gerekiyor. Ayrıca 65 yaşını dolduran ve emekliliğe hak kazananlar da taşerona kadro düzenlemesinden yararlanamayacak.

12 ay boyunca tam zamanlı çalışan işçiler kapsama alınacak ve yasa çıktıktan sonra 1 ay içerisinde kendi kurumuna başvuru yapabilecek. Başvurunun ardından ilgili kurumlar şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek. Adayların güvenlik araştırmaları yapılacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize işlemi yapılacak. Yapılacak sınavdan geçenler pozisyonlara atanabilecek.

Taşeron işçiler kadroya alındıklarında taşeronda yaptıkları işleri yapmaya devam edecekler. Görevlerinde bir değişiklik olmayacak. Özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek personellerle üçer yıllık sözleşme imzalanacak. Sürenin tamamlanmasının ardından sözleşme üç yıl daha yenilenecek.

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL NEDİR?

Taşeron işçilere yapılacak düzenlemede yeni bir çalıştırma modeli ortaya çıkarıldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırmasına tabi olmayacak ‘Özel Sözleşmeli Personel’ler, işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir çalışma modeli olarak karşımıza çıkacak. Özel Sözleşmeli Personeller için aranacak şartlar, uygulanacak sınav, ödenecek ücret, 3 yılı geçmemek suretiyle yapılacak sözleşme süreleri, bu sözleşmelerin usul ve şartları, diğer hususlarla birlikte Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Bu personeller; Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyonlarda çalışacak. İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek. Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak. Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

HAK VE MAAŞLAR

Özel Sözleşmeli Personel düzenlemesine tabi olacak işçilerin taşeron işçilerle maaş ve özlük haklarının değişmesi beklenmiyor. Bu personellerin sözleşmeleri 3 yıllık aralıklarla yenilenecek. Öte yandan devlet memuru kadrosuna ise alınmayacaklar. Burada aynı haklarla devam eden işçilerin maaş ve hakları firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecek. Özel Sözleşmeli Personeller için; 01.01.2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak, 01.01.2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde “sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı” kadar arttırılarak güncellenecek, 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacak, ihale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak.

İlginizi Çekebilir

Trafik cezaları katlandı

Trafik cezaları katlandı, ceza yiyen sürücü sayısı iki katına çıktı. Devletin en büyük gelir kalemi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting